Beschuldigden terreuraanslagen dagvaarden Van Quickenborne over gevangenentransport

Vincent Van Quickenborne (Photonews)

Uncategorized

Intrekken erkenning Moslimexecutieve bevestigd door Raad van State

Wannes Neukermans

De Raad van State heeft geoordeeld dat de erkenning van de Moslimexecutieve ingetrokken blijft. Vijf leden van het Executief en de vzw ‘Collège de l’Exécutif des Musulmans de Belgique’ waren tegen de beslissing naar de Raad van State getrokken, maar die heeft donderdag hun vraag tot schorsing van het KB verworpen.

https://redactie.palnws.be/2022/04/moslimexecutieve-wordt-afgeschaft-maar-verwante-onderwijsinstantie-verliest-bevoegdheid-niet/

Volgens de Raad van State kunnen de vijf niet aanvoeren dat ze optreden in naam van het EMB. “In eigen naam kunnen ze geen vordering instellen die erop gericht is een aanspraak die hun niet toebehoort, alsnog gerealiseerd te zien worden. Zij beschikken derhalve niet over de vereiste hoedanigheid om de voorliggende vordering bij uiterst dringende noodzakelijkheid in te stellen”, staat in het arrest. De Moslimexecutieve zelf is geen verzoekende partij in het geding.

De Moslimexecutieve, officieel het Executief van de Moslims van België (EMB), is de officiële vertegenwoordiging van de islam in ons land. Dat gaat gepaard met ongeveer 650.000 euro subsidies per jaar. Over het functioneren van het orgaan bestaat echter al jaren ontevredenheid. De werking is niet transparant, de structuur is onduidelijk en er is zelfs sprake van buitenlandse inmenging uit Turkije en Marokko. Staatsveiligheid bracht enkele maanden geleden nog een rapport naar buiten waarin het voorzitter Mehmet Üstün aan extremisme linkte.

Conservatief clubje van vijf

“Het bestuur van de Moslimexecutieve is verworden tot een conservatief clubje van vijf man waar heel wat fout loopt”, vertelde Van Quickenborne in september in De Ochtend op Radio 1. De minister benoemt het administratieve wanbeheer, het gebrek aan transparantie en de buitenlandse inmenging in de Moslimexecutieve.

De Moslimexecutieve wordt dus afgeschaft en op termijn vervangen door een nieuw orgaan, maar het islamitisch onderwijs – sterk verwant met de Moslimexecutieve – mag voorlopig gewoon doorgaan. Haar bevoegdheden inzake onderwijs delegeerde het echter aan de in 2008 opgerichte vzw Centrum Islamonderwijs (CIO).

Nochtans is de feitelijke verwevenheid enorm. “De voorzitter van beide organen is één en dezelfde persoon”, gaf VB-parlementslid Kristof Slagmulder aan. Het gaat om Mehmet Üstün, die bovendien ook voorzitter is van een moskee in Heusden-Zolder. Die werd in het verleden aan extremisme gelinkt en is al verschillende malen in opspraak gekomen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/erkenning-moslimexecutieve-definitief-ingetrokken/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Intrekken erkenning Moslimexecutieve bevestigd door Raad van State”

  1. Opgelet opgelet!! Van quickenborne heeft het over een ‘conservatief clubje’. Anders gezegd: Quickenborne vindt dat dat clubje niet conservatief maar links zou moeten zijn. Niets is wat het lijkt zei ooit iemand.

  2. Wanneer gaan we nu eens duidelijk stellen dat de Islam wel degelijk botst met sommige opvattingen van onze westerse samenleving. De islam niet alleen trouwens. We moeten verbinden nietwaar? En daarbij verloochent de politiek zichzelf en haar adagio dat ze de Westerse waarden verdedigt. Dat is overduidelijk niet het geval.

Plaats een reactie

Delen