Europese Unie legt nieuwe sancties op aan Iran wegens brutaal onderdrukken van protest

Shutterstock

Uncategorized

Iraanse klimster vermist na deelname aan kampioenschap zonder hoofddoek te dragen

Carl Deconinck

In Iran komen mensen nu al weken de straat op om meer vrijheid op te eisen, vooral voor vrouwen. De Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi uitte haar steun voor de beweging in eigen land door zonder hijab mee te doen aan de Aziatische kampioenschappen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Nu is ze vermist.

Elnaz Rekabi genereerde wereldwijd heel wat aandacht met haar actie, maar het religieus regime in Iran apprecieert zo’n acties niet. Men vreest nu voor de toestand van de sportvrouw. Iraanse vrouwen zijn sinds de Islamitische revolutie in 1979 verplicht in het openbaar hun haren te bedekken met een hoofddoek en lange loszittende kleding te dragen, ook bij deelname aan sportwedstrijden.

Regime ontkent

De familie en vrienden van mevrouw Rekabi verloren maandag het contact met haar, nadat ze zei dat ze bij een Iraanse functionaris was. Dinsdag zei de Iraanse ambassade dat ze terug was gevlogen naar Teheran. Men ontkent verder dat er iets aan de hand is. “Mevrouw Elnaz Rekabi vertrok dinsdagochtend vanuit Seoul naar Iran, nadat de Aziatische kampioenschappen rotsklimcompetitie waren geëindigd”, aldus een verklaring. “De ambassade van de Islamitische Republiek Iran in Zuid-Korea ontkent ten stelligste alle nepnieuws, leugens en valse informatie over mevrouw Elnaz Rekabi.”

Deze ochtend verscheen er dan een opvallend bericht op Instagram door Rekabi. Daar zegt ze dat ze zich verontschuldigt voor de zorgen die ze veroorzaakte. Ze beweert dat het niet dragen van de hoofddoek niet bedoeld was en het gevolg was van de timing en de plotse oproep om te klimmen. Het zou dus per ongeluk zijn. Haar terugkeer zou volgens een eerder bepaald schema verlopen. Weinig mensen hechten geloof aan die verklaring.

Grote bezorgdheid

De BBC meldt dat er grote bezorgdheid bestaat dat mevrouw Rekabi direct naar de gevangenis zal worden gebracht bij haar terugkeer naar Iran. Twee jaar geleden zei een Iraanse schaakscheidsrechter dat ze doodsbedreigingen had ontvangen nadat een foto circuleerde waarop ze zonder hijab te zien was op het wereldkampioenschap schaken voor vrouwen in Shanghai. Daarop vluchtte ze naar het Verenigd Koninkrijk.

Hossein Mahini, de Iraanse oud-voetballer van Persepolis FC, werd gearresteerd vanwege zijn steun aan de protesten tegen het islamitische regime en kwam onlangs op borgtocht vrij. Voetballer Kaveh Rezaei, die eerder speelde voor Club Brugge, Charleroi en OH Leuven, zit nog steeds in de gevangenis.

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini brak er zwaar protest uit in Iran. De vrouw werd opgepakt door de religieuze politie, omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de strenge kledingvoorschriften. De politie mishandelde de vrouw en dat heeft haar naar alle waarschijnlijkheid het leven gekost. Sindsdien blijft het erg onrustig. Het regime probeert het protest met geweld de kop in te drukken, maar het felle verzet houdt aan.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/ongelukkige-dood-van-jonge-vrouw-die-hoofddoek-niet-correct-droeg-veroorzaakt-woede-en-protest-in-iran/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Iraanse klimster vermist na deelname aan kampioenschap zonder hoofddoek te dragen”

  1. En toch blijven hier zogenaamde “progressieve” vrouwenbewegingen pleiten vóór het recht tot het dragen van zo’n kopvod waarmee je het verschil niet meer ziet tussen een vrouw en een pinguin.

  2. Ook VRT heeft zich bekeerd tot het moslimfundamentalisme en propageert nu de hoofddoek. Ik vind dat je hier in dit land fundamentalist mag zijn, maar propaganda voeren voor dat fundamentalisme is problematisch. Blijkbaar moeten westerse waarden niet verdedigd worden als het de islam betreft. Gelieve te noteren dat de religie van de Islam heel erg aanleunt bij wat wij in onze jeugd ingepompt kregen van de katholieke kerk. Wij en de kerk hebben ons moeten distantiëren van sommige standpunten inzake abortus, homofilie, doodstraf, veroordeling van ongelovigen etc. Blijkbaar is er geen probleem als moslims deze standpunten nog altijd geldig vinden. Ik heb een zes uur durend gesprek gehad met een moslimjongere over religie en ethiek, daarbij werd ik teruggevoerd naar de godsdienstbeleving van mijn kind- en jeugdjaren. Het was trouwens een heel aangenaam en bij wijlen ludiek gesprek en we hebben met spijt elkaar vaarwel gezegd. Maar de twee maten en gewichten van de westerse waardenverdedigers vind ik stuitend.

  3. De Iraanse jeugd moet maar gaan reclameren bij hun ouders want zij hebben de sjah buiten gegooid om vervolgens die moslimgek Khomeini aan de macht te helpen.
    Khomeni werden daarbij geholpen door de Fransen in ruil voor vette contracten.
    Ik zie die schurk nog altijd landen in een vliegtuig van Air France.

Plaats een reactie

Delen