Klimaatactivist lijmt zich vast aan 'Meisje met de parel' van Vermeer

Schermafbeelding: Twitter.

Uncategorized

Belgische klimaatactivisten lijmen zich vast aan ‘Meisje met de parel’ van Vermeer

Anton Schelfaut

In het Mauritshuis in de Nederlandse stad Den Haag hebben klimaatactivisten zich donderdag vastgelijmd aan het ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. De politie heeft drie Belgische verdachten aangehouden na “openlijke geweldpleging tegen goederen” en voert een sporenonderzoek uit. Dat meldt ze zelf op Twitter.

De actie van de klimaatactivisten van Just Stop Oil werd vastgelegd op beelden die nu circuleren op sociale media. Daarop is te zien hoe een persoon zijn hoofd vastlijmt aan het beglaasde schilderij en overgoten wordt met een rode vloeistof. De andere vandaal lijmt zijn hand vast aan de groene wand naast het schilderij. Tijdens de actie roept die laatste in het Engels: “Hoe voelt het om met je eigen ogen te zien hoe iets prachtigs en onbetaalbaar wordt verwoest?”

Schilderij onbeschadigd

Uit een onderzoek van de restauratoren van het Mauritshuis blijkt dat het ‘Meisje met de parel’, het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer dat dateert uit de 17de eeuw, bij de aanval onbeschadigd is gebleven. “Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af”, meldt het museum in een persbericht.

Het Mauritshuis ging kort na het incident weer open voor het publiek, al worden de tassen van bezoekers wel gecontroleerd. Het schilderij zelf zal zo snel mogelijk weer te bezichtigen zijn voor het publiek. In de tussentijd blijft de zaal waarin het zich bevindt gesloten.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat klimaatactivisten een bekend schilderij viseren. Eerder deze week besmeurden twee leden van Letzte Generation ‘Les Meules’ van Claude Monet met aardappelpuree in een museum in het Duitse Potsdam. Ook ‘Zonnebloemen’, het meesterwerk van de befaamde kunstschilder Vincent van Gogh, werd eerder deze maand bekogeld met tomatensoep door klimaatactivisten van Just Stop Oil.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Belgische klimaatactivisten lijmen zich vast aan ‘Meisje met de parel’ van Vermeer”

  1. Hebben deze nietsnutten dan niets nuttigs te doen? Misschien zwerfvuil geen opruimen of zoiets?
    Schandalig hoe ze al die kunstwerken besmeuren met hun communistisch gedrag.
    Doe iets nuttig, help hulpbehoevenden in de plaats. Dan doe je tenminste nog iets waardig.

  2. En plotseling is dit nieuwe fenomeen -dat overigens nog net niet bejubeld wordt door de VRT- blijkbaar de ultieme manier van klimaatprotest geworden.

    ‘Just stop oil’: Heeft Soros dan echt zoveel short posities tegen Exxon?

Plaats een reactie

Delen