De werkingsmiddelen van het koningshuis stijgen door de inflatie met 3,3 miljoen euro, waardoor er voor het eerst meer dan 40 miljoen euro per jaar naar de werking gaat. Waar koning Albert in 2012 en 2013 nog gedeeltelijk afzag van de indexering, doet het koningshuis dat nu niet. “Bijzonder asociaal”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (VB), die hierover een vraag stelde aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v).
De kosten van het koningshuis zijn opgedeeld in enkele verschillende categorieën. Zo is er de civiele lijst: de financiële middelen waarmee koning Filip zijn werkingskosten betaalt. Dat zijn onder meer de lonen van een 120-tal paleismedewerkers. Op één jaar tijd stijgt die van 12.525.000 euro naar 13.228.000 euro, 703.000 euro dus.
Persoonlijke dotaties
Maar ook de persoonlijke dotaties, de ‘lonen’ van de leden van het koningshuis, worden geïndexeerd. Die bestaan uit een deel werkingskosten en een deel belastbaar loon. Albert 2, Laurent en Astrid moeten hun uitgaven elk jaar verantwoorden bij het Rekenhof, maar die aangiftes zijn niet openbaar.
De dotatie van de gepensioneerde koning Albert stijgt met 55.000 euro per jaar en bedraagt nu 1.034.000 euro per jaar. Ook zijn kinderen krijgen meer geld: Laurent ziet zijn dotatie met 18.000 euro (totaal: 345.000 euro) stijgen en Astrid ontvangt 19.000 euro meer dan in 2021 (totaal: 360.000 euro). De koning of zijn familie hebben niet om die stijging gevraagd: de wet voorziet een stijging van de ambtenarenlonen en dan is er nog de indexering.
Vrijwillig afstaan
Maar: de koninklijke familie kan wel vrijwillig afzien van die indexering. Zo deed koning Albert dat in 2012 en 2013 dat, herinnert Kamerlid Wouter Vermeersch (VB) zich. “Het was weliswaar een soort vestzak- broekzakoperatie, maar het betekende wel een besparing voor de staatskas an sich.”
“Maar de huidige koning is zelfs in tijden waarin zijn onderdanen gebukt gaan onder een zware energie- en koopkrachtcrisis hiertoe niet bereid, zo bleek uit het antwoord dat ik van Van Peteghem mocht ontvangen”, besluit Vermeersch. “Dat valt absoluut te betreuren. Men kan samen met mij alleen maar vaststellen dat platte financiële motieven nog altijd het allerbelangrijkst zijn voor dit koningshuis. Royale dotaties en uitkeringen worden best afgeschaft en, wat ons betreft, het hele Koningshuis.”
Door de indexering gaat er in totaal 40.687.000 euro naar de monarchie. Dat was nooit eerder zo veel en wellicht komen er nog indexaanpassingen. Maar ook de overige kosten, de diensten die worden geleverd door de FOD, stijgen tot 25.719.000 euro. Het gaat dan vooral over geld voor de federale politie, die de veiligheid van het koningshuis moet garanderen. De kosten van de Regie der Gebouwen en Defensie zijn daar ook in inbegrepen.
Lees ook: