Magnette: "We gaan niets doen dat in de richting gaat van wat rechts in Vlaanderen wil"

Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Magnette: “We gaan niets doen dat in de richting gaat van wat rechts in Vlaanderen wil”

Anton Schelfaut

PS-voorzitter Paul Magnette geeft toe dat zijn partij “niets gaat doen dat in de richting gaat van wat rechts in Vlaanderen wil” om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken. “Een socialistische minister van Werk gaat nooit het programma van de werkgeversorganisatie Voka of het Verbond van Belgische Ondernemingen uitvoeren”, benadrukt hij in een interview met De Tijd.

Toch betekent dat volgens Magnette niet dat de PS niets doet. Hij verwijst daarbij naar de verdubbeling van het geboorteverlof, de stijging van het minimumloon en de creatie van een kunstenaarsstatuut, al beseft hij zelf ook dat dit geen maatregelen zijn die de werkzaamheidsgraad tot 80 procent zullen verhogen.

Magnette klopt zich op de borst dat het zijn idee was om tijdens de regeringsonderhandelingen van een werkzaamheidsgraad van 80 procent tegen 2030 een doel te maken. “Maar dat kan de federale regering niet alleen, daarvoor is een interfederaal pact nodig, want activering en vorming zijn bevoegdheden van de regio’s”, legt hij uit. “Een regionale aanpak laat toe rekening te houden met de verschillen op de arbeidsmarkt. De situatie in Antwerpen lijkt meer op die van Charleroi dan op die van Kortrijk.”

Geen staatshervorming in 2024

Verder erkent de PS-voorzitter dat de budgettaire situatie in Franstalig België niet gemakkelijk is. “Maar we gaan niet met opgehouden hand naar Vlaanderen trekken”, benadrukt hij. “Met de Franstaligen moeten we onze eigen interne staatshervorming opzetten, zodat de bevoegdheden en de bijhorende budgetten worden herschikt.”

Een staatshervorming in 2024 zal volgens Magnette onmogelijk blijken, omdat de PVDA niet wil meebesturen en Vlaams Belang voor de PS “onaanvaardbaar” is. De politieke fragmentatie betekent voor hem het einde van de staatshervormingen. “Zonder de communisten en ‘extreemrechts’ blijven er nog zo’n 100 van de 150 Kamerzetels over, net zoveel als je er nodig hebt voor een staatshervorming”, schetst hij. “Maar dan zou iedereen akkoord moeten gaan met zo’n akkoord: de N-VA, DéFI, de socialisten, de MR en Ecolo. Dat gaat nooit lukken. Er is geen tweederdemeerderheid en niemand heeft het politieke gewicht om zijn wil op te leggen.”

Tot slot zet de socialist de deur wagenwijd open voor een heruitgave van de Vivaldi-regering in 2024. “Vivaldi is ontworpen om tien jaar mee te gaan”, besluit hij. “Het project is uitgedacht om het huis op orde te zetten tegen de 200ste verjaardag van België in 2030. De jongste peilingen maken dat niet onmogelijk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

26 gedachten over “Magnette: “We gaan niets doen dat in de richting gaat van wat rechts in Vlaanderen wil””

  1. Quote: “Een regionale aanpak laat toe rekening te houden met de verschillen op de arbeidsmarkt. De situatie in Antwerpen lijkt meer op die van Charleroi dan op die van Kortrijk.”
    Unquote: misschien is de demografische samenstelling van Antwerpen en Charleroi wel de reden van hun problemen….
    Quote: Verder erkent de PS-voorzitter dat de budgettaire situatie in Franstalig België niet gemakkelijk is. “Maar we gaan niet met opgehouden hand naar Vlaanderen trekken”
    Unquote: is ook niet nodig, om Vivaldi 2 verder te zetten zullen de traditionele landverraders, N-VA incluis, wel toestemmen om de subsidiekraan naar het zuiden verder open te zetten.
    Alles voor de postjes…

  2. Als het voor Bart De Wever nu nog niet duidelijk is dan snap ik het ook niet meer. Wat Magnette eigenlijk zegt tegen de helft van Vlaanderen, tegen VB en NVA, tegen BDW :f*ck you !

  3. Franstalig België minacht Vlaanderen en dit al sinds het ontstaan van deze hybride staat. Zij krijgen de steun voor HUN project van de ” Vlaamse ” collaborateurs Open Vld,CD&V,Vooruit,Groen,PVDA en zelfs N-VA! Deze laatsten hebben al hun Vlaamse idealen afgeworpen. Bart De Wever is een Judas geworden nadat zijn partij in 2014 federaal van de macht heeft geproefd?! De huidige minister president en zijn regering houden de schijn hoog en willen ons doen geloven dat ze het goed menen met de Vlamingen. Kletskoek,want N-VA is verveld tot een platte liberale partij.
    Jambon loopt aan het handje van Belgicist De Croo,die de bevelen van Magnette moet uitvoeren.Magnette,Di Rupo,Vervoort en bij uitbreiding de ganse PS delen de lakens uit en de Vlamingen worden uitgezogen,vernederd en belogen. De pers en de media zijn de trouwe bondgenoten van de Belgicistische kliek! De koninklijke familie mag gerust zijn en de toekomst van Elisabethje is verzekerd!? Ik hoop dat Tom Van Grieken en de echte Vlamingen zich zomaar niet gaan laten ringeloren!?

  4. Als Mr Magnette het zo wil spelen, hoop ik dat hij een plan B heeft (BDW is waarschijnlijk zijn laatste troef) voor na 2024, want dan zou er opeens 12 miljard minder geld naar zijn dierbare Wallonië gaan. Als BDW in 2024, samen met DJ van dienst Rousseau met de PS in zee zullen gaan, of er komt een vivaldi 2, dan vrees ik dat 2024 de laatste verkiezingen zullen zijn en dat het koningshuis een C-130 klaar staan heeft om in Marokko asiel aan te vragen.

  5. La politique belge est simple. Il nous faut de l’argent et les Flamands vont payer. Sinon, ce sont des fascistes. Et si ça ne marche pas, on donne la démocratie un bon pied au cul.

  6. Wees gerust, Mr. Magnette, de meeste Vlamingen beginnen stilaan ook hun buik meer dan vol te hebben van die staatshervormingen. Ze betalen er duur voor en krijgen dankzij een bende collaborateurs er niets voor in de plaats terug. De volgende eis voor 2024 zou dan ook gewoon een splitsing moeten zijn en minstens één partij heeft daarvoor al een scenario uitgewerkt. Succes met uw afvalberg !

  7. Er zullen in Vlaanderen velen antwoorden ; We gaan niets doen wat in de richting gaat van wat links in Wallobrux wil. Zo worden de verschillen tussen Franstaligen en Vlamingen eens te meer in de verf gezet. Verschillen qua taal, financieel-economische aanpak, werkloosheid, op budgettair vlak, qua mentaliteit, zelfs religiositeit en manier van leven. We zijn twee verschillende volkeren. Die best hun eigen weg gaan. Zonder de bemoeienissen van de andere. Uiteraard ook zonder het geld van de andere. Daar nijpt het schoentje van Magnette ; hij moet niets hebben van rechtse Vlamingen. Tenzij hun geld !

  8. Bart De Wever heeft dit interview zeker ook gelezen. Hopelijk trekt hij het passende besluit en beseft hij eindelijk dat er met de PS – en nog vele anderen – geen centimeter evolutie richting Vlaamse zelfstandigheid mogelijk is.

  9. en hij zal gelijk krijgen tenzij NVA-VB één blok viormen en hun eisen stellen.Art 35 kan ingeroepen worden,zelfs dr confedratie kan dan ingeroepen worden,de numerieke meerderheid heeft toch ook iets te betekenen

  10. De ware aard van de socialisten (beter communisten, nog beter: Nazi’s). De Vlaming laten werken en betalen en de niksnutten van Walen genieten van het leven.
    Het ligt er toch meer dan duidelijk op dat deze nietsnut het niet waard is om ook maar iets van ons geld en aandacht nog aan te geven. Splitsen is meer dan aan de orde.
    Deze Nazi’s moeten in een cordon gestoken worden.
    Leve de vrijheid !!!

  11. De enige oplossing is de ontmanteling van het miskleun Belgie.
    De Vlaamse partijen moeten niet zozeer gaan zoeken in de pseudo-Vlaamse kringen maar steun halen bij de Walen die zich meer verbonden voelen bij Frankrijk.

  12. Magnette heeft volledig gelijk: hij verdedigt de frankofiele belangen. Hij weet dat de Vlamingen blijven buigen en betalen.
    De Vlamingen zijn al blij als ze zelf mogen beslissen waar de verkeersborden komen! Maar ze zijn nog niet in staat om gewoon hun meerderheid te laten gelden waar het mogelijk is, zoals de splitsing van BHV die met een gewone Vlaamse meerderheid had kunnen gestemd worden.
    En dan zijn er Vlamingen die over onafhankelijheid spreken?…Eerst volwassen worden en gewoon hun meerderheid laten gelden zou al niet slecht zijn!!

  13. Na het lezen van deze tekst, kwam, spontaan, het nummer “Calling Elvis” van Mark Knopfler met Dire Straits in mij op. Knopfler zingt: “Calling Elvis, Is anybody home ? Calling Elvis, I’ m here all alone !” De Wever kan nu misschien beginnen zingen: ” Calling De Paljas, is anybody home ? Calling De Paljas, I’ m here all alone !”.

Plaats een reactie

Delen