De N-VA-senatoren dienen een wetsvoorstel in dat enkele grondwetsartikelen voor herziening vatbaar moet verklaren, zodat de Senaat definitief kan opgedoekt worden. “Het is nu tijd voor de andere partijen om kleur te bekennen en ons voorstel te steunen”, reageert N-VA-fractieleider Karl Vanlouwe.
Het bicamerale Kamerstelsel heeft – zeker sinds de laatste hervorming in 2014 – geen nut meer, vindt de N-VA. Het dient louter als een assemblee waarin vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen met elkaar in dialoog kunnen gaan. Verder beschikt de Senaat nog over beperkte bevoegdheden, zoals grondwetsherzieningen.
Geen meerwaarde
Kostprijs, ondanks die beperkte rol: rond de 40 miljoen euro per jaar. “Met deze bevoegdheden biedt de Senaat geen enkele meerwaarde”, aldus Vanlouwe. “Meer nog, ik stel vast dat vele partijen de Senaat gebruiken om deelstatelijke bevoegdheden toch op het federale niveau te agenderen.”
N-VA staat zeker niet alleen met het voorstel. Eerder gaf zelfs senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) riep zelf dit jaar nog op tot afschaffing van de instelling. D’Hose kondigde naar aanleiding van de begrotingsverklaring ook een besparing van 15 miljoen euro op politiek personeel en subsidies aan partijen in de Senaat aan. VB-Kamerlid Barbara Pas gaf enkele dagen geleden ook nog aan de Senaat volledig af te willen schaffen.
Het is nu afwachten of er bij de senatoren effectief een meerderheid gevonden zal worden om hun eigen instelling af te schaffen. “Het is nu tijd voor de andere partijen in de Senaat om kleur te bekennen en ons voorstel te steunen”, zegt Karl Vanlouwe. “Over de toekomst van de Senaat is al genoeg gepalaverd. Er is maar één conclusie mogelijk: afschaffen. Nu is het tijd voor actie.”
Lees ook: