Nederlands Parlement van plan Thierry Baudet te schorsen: "Aanslag op democratie"

Photonews

Uncategorized

Nederlands Parlement wil Thierry Baudet schorsen: “Aanslag op democratie”

Carl Deconinck

Thierry Baudet weigerde tot nu toe om zijn neveninkomsten aan te geven bij de Tweede Kamer. Volgens het College van integriteit moet hij die wel opgeven. Het College wil hem nu een week schorsen daarvoor. De FvD-leider reageert ontstemd.

Bij Forum voor Democratie willen de verkozen parlementsleden hun neveninkomsten en giften niet aangeven. Ze vinden dat die niets te maken hebben met hun werk als Kamerlid. Mensen die daar niet mee akkoord zijn moeten maar niet op hen stemmen, zo luidt de redenering. In de Nederlandse Tweede Kamer is dat niet wettelijk verplicht, al bestaan er wel richtlijnen die de meeste politici al jaren volgen.

Dinsdag stemming

De bevoegde commissie wil nu dat Baudet een week schorsing krijgt. Dan mag hij niet meedoen aan de debatten. Hij zal wel mogen blijven stemmen. Komende dinsdag stemt de rest van het Parlement hierover. De mogelijkheid tot schorsing bestaat pas sinds 2021, zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak. Daarvoor was volgens hem alleen uitsluiting voor één dag mogelijk na ordeverstoring. Dat is vijf keer gebeurd, het laatst in 1950.

Sinds november 2021 heeft Baudet zijn eigen uitgeverij. De andere parlementsleden van de partij, Van Meijeren en Jansen zijn hiervan medebestuurders. Baudet verkoopt via dat bedrijf zijn eigen boeken, maar ook van anderen, waar hij (mogelijk) inkomsten uit geniet. Naar eigen zeggen verkopen de boeken als zoete broodjes. Baudet kreeg eerder al een berisping hierover en krijgt daarom de zwaarste sanctie.

Dieptepunt

Bij Forum voor Democratie zijn ze erg boos over de voorgestelde schorsing. FcD spreekt over “een nieuw dieptepunt in een al veel langer zichtbare trend waarin de rechten van de oppositie worden ingeperkt door een steeds intolerantere coalitie”. Met de schorsing “dreigt de Kamer nu een volgende stap te zetten in de duistere, ondemocratische richting waarin Nederland zich beweegt.”

De partij ziet een bredere trend in de samenleving en verwijst onder meer naar de hetze rond omroep Ongehoord Nederland en rond de krant Gezond Verstand. Ook in bibliotheken, universiteiten en scholen ziet FvD meer censuur. “Sluipenderwijs wordt ons een doodenge vernauwing van toegestane opinies opgedrongen.” Wat de neveninkomsten van Baudet betreft wijzen ze er op dat die “volstrekt transparant en openbaar inzichtelijk zijn via het register van de Kamer van Koophandel.”

“Alle donaties die aan Forum voor Democratie of haar neveninstellingen worden gedaan, komen eveneens in openbare registers en worden bovendien jaarlijks door accountants gecontroleerd en ge-audit door de Auditdienst Rijk. Er is dus op geen enkele manier onduidelijkheid.” Volgens FvD gaat het niet over transparantie, maar betreft het “een ordinaire poging tot karaktermoord en zelfs tot zwijgen brengen van de oppositie.” Ze wijzen er op dat er volgens een onderzoek 2 jaar geleden zeker 33 Kamerleden de interne regels zouden hebben geschonden, maar nu enkel Baudet een straf krijgt.

Daarnaast zien ze ook een trend van “vertrutting”. “Wie de taak heeft de macht te controleren, moet die taak in vrijheid en autonomie kunnen uitvoeren. Die moet kunnen afspreken met allerlei soorten mensen. In privacy.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/03/thierry-baudet-monddood-gemaakt-tijdens-oekrainedebat-in-tweede-kamer/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Nederlands Parlement wil Thierry Baudet schorsen: “Aanslag op democratie””

Plaats een reactie

Delen