NPO en VRT gaan nauwer samenwerken: "We willen relevant blijven"

Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse NPO en Vlaamse VRT gaan intensiever samenwerken: “We willen relevant blijven”

Carl Deconinck

De openbare omroepen van Nederland en Vlaanderen zijn van plan veel intensiever samen te werken. Ze willen samen programma’s ontwikkelen, eigen programma’s uitwisselen, nieuwe technologie delen én maatschappelijke meerwaarde creëren. Daarvoor sloten ze nu een samenwerkingsakkoord.

De VRT en de NPO kondigen nu al nieuwe coproducties aan. De primeur gaat naar Arcadia, een dystopische ‘near-fiction’ reeks over een samenleving met sociale kredietscores. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt. De reeks werd ook gemaakt in coproductie met de Duitse WDR en SWR. In de loop van volgend jaar zou de reeks al op de buis moeten komen.

Strijd tegen desinformatie

Op de digitale platformen VRT Max en NPO Start/NPO Luister zullen ze meer van hun eigen aanbod uitwisselen met elkaar, zoals podcasts en videoreeksen, maar ze zullen ook technologie delen met elkaar. Ze zullen ook samenwerken aan educatieve pakketten en zullen samen strijden tegen desinformatie. Zo gaan ze samen werken aan tools die journalisten en programmamakers moeten helpen bij het opsporen van desinformatie. De beide zenders gaan ook de resultaten delen van hun strategisch onderzoek naar maatschappelijke trends en mediagebruik.

(Lees verder onder de tweet.)

Eerste stap

“We delen als landen al zoveel met elkaar, waarom dan ook niet op het gebied van de media?”, verklaart NPO-voorzitter Frederieke Leeflang het nieuwe samenwerkingsverband. VRT-CEO Frederik Delaplace vult haar aan: “We slaan de handen ineen om nog méér publieke omroep te zijn voor al onze kijkers en luisteraars.”

Verantwoordelijk Vlaams minister van Media Benjamin Dalle belooft meer samenwerking met Nederland. “Dit is slechts een eerste stap: er komen nog initiatieven die het medialandschap sterker met elkaar willen verbinden. Op die manier willen we door de kracht van samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen ervoor zorgen dat onze mediaspelers én kijkers klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/nederlandse-publieke-omroep-geplaagd-door-belangenvermenging/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Nederlandse NPO en Vlaamse VRT gaan intensiever samenwerken: “We willen relevant blijven””

  1. Linkse omroepen die de desinformatie gaan aanpakken?!In Antwerpen zegt men:Moet er nog zand zijn! Houdt dit dan ook in dat bij de Zevende Dag de covoorzitter van Vooruit uit Gent niet meer als bezorgde papa wordt opgevoerd?! Tenzij men nog steeds hetzelfde excuus gaat gebruiken dat het was misgelopen omdat mee te geven?!

  2. Dat wordt woke carnaval op zijn best: Connerke laat zich gaan op de NPO-toiletten, allerhande omgebouwde schepsels kunnen dan dubbel “uit de kast komen”, ongeveer de halve woordenboek wordt afgeschaft wegens mogelijk kwetsend voor linkiewinkies/negers/homo’s/jongeren/klimaatneuroten/Trumphaters/groene azijnpissers enz., het tv-scherm zwart van het volk en allen “democratisch” samen tegen “extreem rechts”.

  3. Ik ben tegen. Media die nog groter worden en nog meer internationaal gaan krijgen teveel macht. Om de duur bepalen zij het enige frame waarmee naar de wereld wordt gekeken. Het gebrek aan ‘diversiteit’ binnen de berichtgeving is nu al een heikel probleem en dan gaan ze het nog groter maken.

  4. lees ik dat goed – om relevant te blijven- Eens te meer een bewijs in welke bubbel deze mensen leven. En dan staan ze stom dat steeds meer mensen geen interesse
    meer hebben in die media of dat ze moeten gaan lopen als ze ergens een uitzending willen maken. Gelukkig komen steeds meer mensen in opstand tegen deze manipulatie.

Plaats een reactie

Delen