Naar aanleiding van een artikel in De Standaard beweerden enkele Groen-politici, waaronder Filip Watteeuw, Jeremie Vaneeckhout en Wouter De Vriendt, dat kleine kerncentrales enkel zouden kunnen draaien op splijtstof uit Rusland. Dat klopt echter niet, zo blijkt uit een factcheck van het Nucleair Forum.
Het Nucleair Forum is de vertegenwoordiger van de belangrijkste Belgische bedrijven die actief zijn in de nucleaire sector. Volgens het Forum komen de politici in kwestie op basis van het artikel in De Standaard tot een “volledig foute conclusie”, namelijk dat ‘small modular reactors’ (SMR’s) afhankelijk zouden zijn van Rusland voor hun brandstof.
Het krantenartikel gaat over ‘High-Assay Low-Enriched Uranium’ (HALEU) dat tot 20 procent verrijkt is en gebruikt zal worden in ‘advanced’ SMR’s van de vierde generatie. De ‘gewone’ SMR’s van de derde generatie zijn in essentie een kleinere versie van de gekende reactoren in Doel en Tihange. Deze reactoren draaien, net als hun grote broertjes, op uranium dat verrijkt is tot 3 à 5 procent, en niet op HALEU. Voor die SMR’s stelt zich dus geen probleem, aangezien ze gebruik kunnen maken van de bestaande bevoorradingsketen. “Daarvoor is Europa niet afhankelijk van Rusland”, benadrukt het Nucleair Forum.
(Lees verder onder de tweet.)
Alternatieve leveranciers
Verder wijst het Forum erop dat er voor uranium meer dan genoeg alternatieve leveranciers zijn, verspreid over de hele wereld. “Elk land doet sowieso al aan diversificatie, zodat maximaal 25 procent van het uranium van dezelfde leverancier komt”, weet het Forum. Het verwijst daarbij naar een tussenkomst van Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen), die in de Kamer bevestigde dat SYNATOM “waakt over de diversificatie van de mijnen en niet meer dan 25 procent van de aanvoer aan één producent toevertrouwt”.
De aanleg van een grote uraniumvoorraad is, gelet op de hoge energiedichtheid, gemakkelijker dan bij fossiele energiebronnen, vervolgt het Forum. “Er is bovendien nog een grote reservevoorraad uranium, geografisch verspreid over de hele wereld, waardoor we niet afhankelijk zullen worden van één land”, klinkt het. Het Forum ziet daarin een belangrijk verschil met de afhankelijkheid van China op vlak van zeldzame aardmetalen en mineralen die nodig zijn voor elektrische wagens, batterijen, windturbines en zonnepanelen.
Eigen HALEU-productie
Het Nucleair Forum erkent dat HALEU op termijn een probleem kan vormen voor ‘advanced’ SMR’s, maar benadrukt tegelijkertijd dat er in het Westen heel wat beweegt. Zo gebruiken de Verenigde Staten nu uranium dat verrijkt is tot 90 procent voor hun kernwapenarsenaal, maar dat kan volgens het Forum eenvoudig verarmd worden tot 20 procent. In een volgende fase zullen de VS en de EU zelf HALEU moeten produceren. De Amerikanen doen dat al met Centrus, een faciliteit in Piketon, Ohio die dit jaar haar eerste HALEU-brandstof heeft geproduceerd.
“Het is dus geen technisch probleem van SMR’s, zoals het krantenartikel in De Standaard en bepaalde politici lijken te insinueren”, besluit het Nucleair Forum. “Tot voor kort was eigen HALEU-infrastructuur economisch gewoon niet interessant, maar de geopolitieke situatie heeft dit gewijzigd. Het Westen zal nu verdere stappen zetten om ook voor HALEU onafhankelijk van Rusland te zijn.”