Vele rechtse partijen in Europa hadden historisch gezien altijd een aanhang die positiever richting Rusland en president Vladimir Poetin keek dan andere partijen. Vergeleken met andere politieke stromingen in Europa is dat nog steeds het geval, maar ook bij rechts Europa is het positief beeld van het regime van Poetin quasi volledig weggevallen sinds de inval in Oekraïne. Dat blijkt uit een analyse van de onafhankelijke Amerikaanse denktank Pew Research Center. Voor ons land keek de denktank naar aanhangers van het Vlaams Belang.
Nog lang voor er sprake was van een Russische inval in Oekraïne, was het duidelijk dat er bij de aanhang van bepaalde politieke partijen in Europa een groep was die een positief beeld had van het regime onder Vladimir Poetin. Waar er in 2014 nog verschillende Europese partijen waarnemers stuurden naar het schijnreferendum over de annexatie van de Krim, gebeurde dat bij de Russische inval in Oekraïne nu niet meer. De pro-Russische gevoelens bij aanhangers van rechtse partijen zijn niet volledig weg, maar daalden de afgelopen maanden wel fors.
Vlaams Belang
Vooral in Italië was de daling opvallend: van de mensen die voor Lega en Forza Italia stemden, daalde het aantal met een positief beeld van Rusland en Poetin met 49 procentpunten tussen 2020 en nu. Eerder had respectievelijk 64 (Lega) en 67 (Forza Italia) procent van de stemmers een positief gevoel bij het regime van Vladimir Poetin. Ook in Nederland merkte de Amerikaanse denktank een sterke daling.
Terwijl er in andere landen vaak meer dan vijftig procent van de aanhangers van rechts-populistische partijen pro-Russisch waren, was dat in ons land niet het geval. Zo’n 41 procent van de mensen die aanhanger van het Vlaams Belang zijn, gaf in 2020 aan pro-Poetin te zijn. Nu daalde dat aantal naar 14 procent.
In 2021 vond 34 procent van de VB-stemmers nog dat Poetin het juiste geopolitieke beleid voerde. Na de inval in Oekraïne daalde dat aantal, maar nog steeds vindt 11 procent van de Vlaams Belang-stemmers dat Poetin “het juiste doet” op dit moment.
Russisch geld
Verschillende (rechtse) partijen in Europa kwamen de afgelopen maanden in opspraak vanwege hun (vermeende) banden met het Russische regime. Zo zouden onder andere partijen in Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina geld ontvangen hebben om de verkiezingen te winnen. Eerder bleek ook al dat het Franse Front National tussen 2014 en 2016 11 miljoen euro had ontvangen vanuit Rusland.
In ons land werd het Vlaams Belang ervan beschuldigd te nauwe banden met Rusland te hebben, al is daar vooralsnog geen echt bewijs van. Verschillende liberale politici verweten naar aanleiding van de Franse presidentsverkiezingen in april het Vlaams Belang ervan Russische sympathieën te hebben, omdat Tom Van Grieken een steunbetuiging plaatste aan Marine Le Pen. De Open Vld stelde in de Kamer zelfs voor om een onderzoek te organiseren naar buitenlandse inmenging van onze partijen.
Lees ook: