Alexander De Croo. Photo News

Uncategorized

Premier De Croo verzet zich tegen “groot institutioneel circus”: “Ik wil een volwassen federaal land”

Anton Schelfaut

In een interview met het Franstalige magazine Wilfried heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) zich uitgesproken tégen een nieuwe institutionele onderhandeling voor het einde van de legislatuur in 2024. “Hebben we in België een nieuw, groot institutioneel circus nodig?”, vraagt hij zich hardop af.

De Croo is er naar eigen zeggen niet van overtuigd dat België “een nieuw, groot institutioneel circus” nodig heeft. Een staatshervorming ter vereenvoudiging van onze instellingen is voor hem evenwel niet uitgesloten.

Volgens de premier zullen we in 2024 nog steeds in een moeilijke situatie zitten. “We zullen betere dingen te doen hebben dan ons opnieuw op te sluiten om naar onze navel te kijken”, oordeelt hij. “Ik zeg niet dat er geen hervorming nodig is, maar het belangrijkste element is de menselijke factor.”

Obsessie

Verder meent De Croo dat er in België een “obsessie” rond het institutionele heerst. “Ik kan geen ander land bedenken dat deze zieke relatie met het institutionele heeft”, klinkt het.

“Wat voor land willen we in 2030, voor het 200-jarig bestaan?”, vraagt De Croo zich tot slot af. “Sommigen willen een splitsing of confederalisme, maar ik wil een volwassen federaal land.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Premier De Croo verzet zich tegen “groot institutioneel circus”: “Ik wil een volwassen federaal land””

  1. Alexander De Croo kiest dus voor de stilstand. Welvaart van en inspraak voor de Belgen interesseert hem geen yota. De toekomst van de volgende generaties niet belangrijk. Deze egotripper en egoïst vindt alleen zichzelf belangrijk en de rest kan de pot op. Typisch voor de pseudo VLaamse liberalen (OVLD).

  2. Ik wil een volwassen federaal land zegt hij. Hij heeft niks te willen, en de wil van het volk te aanvaarden. Wij leven nog altijd in een democratie, waar het volk beslist via verkiezingen.

  3. Uiteraard is dit de veilige keuze om zelfs onder de kiesdrempel nog kunnen mee te graaien in de federale. Knap gedaan dat intervieuw, kloof met NVA was kleiner door het gezever van Makke mahdi in Vlaamse maar nu is weeral eens duidelijk dat met Open Bld als NVA niet samen te werken valt. N-VA VB Vlaams is een feit op deze manier. Bye bye aan het Federaal geklungel!!!

  4. De tricolore (onvolwassen)dreumes van het zevende partijtje die gaat bepalen hoe de Vlaamse financiers van zijn failliete bollenwinkel in 2024 moeten marcheren? Dit moet in het Brusselse Gewest en het Elysette te Namen als muziek in de oren klinken!? De sabelslepers van Laken wrijven in hun handjes!!

  5. Mensen,maak jullie niet kwaad,slecht voor uw gezondheid.De Vlamingen hebben niets te willen zelfs al bezetten ze alle zetels,de walen hebben de politieke macht samen met den flup.De Vlaamse NVA- stroom is aan het opdrogen en als NVA-er bloedt mijn hart.Ik ben van VB naar NVA overgestapt in 2012 en had op een Vlaanderen-staat gehoopt,na gisteren is mijn hoop vervlogen.

  6. Logisch toch dat De Croo daarvoor kiest? Anders kan hij bij de volgende verkiezingen niet meer rekenen op de steun van zijn Waalse vrienden want in Vlaanderen heeft hij er geen! En dan is het over en out voor zijn minipartijtje van witteboordcriminelen!

Plaats een reactie

Delen