Een van de zwaarste criminelen zou vanuit de meest beveiligde cel in contact staan met de misdadige buitenwereld. Bedreigingen aan het adres van prinses Amalia, de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries… Stuk voor stuk zou Ridouan Taghi, kopstuk van de zogenaamde Mocromaffia, hier orders voor hebben gegeven. Intussen gaan de geruchten dat zelfs een topstrafpleiter onder de druk zou bezwijken.
Ridouan Taghi werd in 2019 opgepakt in Dubai en zit momenteel in de extreem beveiligde gevangenis van Vught in voorarrest. Hij wordt beschouwd als bendeleider van de Marokkaanse drugsmaffia en staat, met 17 andere verdachten, terecht in het grote Marengo-proces. Taghi, zowat de meest gevreesde misdadiger van Nederland, wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot tal van liquidaties.
Het is opvallend om te zien hoe vaak de naam van Taghi de jongste tijd in de media opduikt. Zo werd de beveiliging van kroonprinses Amalia in september opgevoerd. Politie en Openbaar Ministerie maken zich, volgens de krant De Telegraaf, ernstig zorgen dat kopstukken van de Mocromaffia plannen smeden haar te vermoorden. Het doden van een kroonprinses zou de almacht van de onderwereld in ‘narcostaat’ Nederland aantonen. De advocaat van Taghi sprak over “valse, ongefundeerde informatie”, die enkel tot doel had haar cliënt te beschadigen. Intussen worstelt ook de politiek met de toegenomen dreiging. Leden van de Tweede Kamer vinden het onbegrijpelijk dat de gevaarlijkste criminelen van Nederland vrijelijk met elkaar contact kunnen hebben in de gevangenis. Zo stond Taghi in contact met onder andere Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo Van Gogh.
Topadvocate beschuldigd van lekken
Intussen zijn er ook aantijgingen aan het adres van Taghi’s advocaat. Inez Weski wordt door vriend en vijand beschouwd als topjuriste. Vorige week vond een zitting plaats in de zaak Youssef Taghi, ex-advocaat en neef van Ridouan. Advocaat André Seebregts beweerde daar dat Ridouan Taghi niet alleen via zijn familielid contact had gehad met de buitenwereld, maar dat er ook een lijntje liep via strafpleiter Weski. Seebregts ziet hierin het bewijs dat zelfs de meest gevreesde strafpleitster van Nederland bezweken zou zijn onder de druk van de Marokkaanse maffia. Concreet zou er een informatielek zijn geweest door het uitwisselen van een usb-stick. Volgens Seebregts moet de betrokkenheid van Weski blijken uit berichten tussen familieleden van het maffiakopstuk. Hierin werd gesproken over het feit dat ‘ze’ (lees: Weski) een ‘pen’ (lees: een usb-stick met informatie) zou moeten meenemen naar de gevangenis.
Weski zelf reageerde emotioneel en stelt dat de beschuldigingen “onjuist, suggestief en laakbaar” van aard zijn. De topadvocate werpt op dat de beveiliging in de gevangenis te Vught zo streng is, dat het binnen- en buitensmokkelen van dingen onmogelijk is. Eerder onderzocht het Openbaar Ministerie de piste. Enerzijds was het onderzoeksteam van mening dat de communicatielijn niet anders dan via Weski moet hebben gelopen. Anderzijds meldden de officieren van Justitie tijdens de zitting dat er geen bewijs is.
Moord op misdaadverslaggever
Uitgerekend op de dag dat advocaat Seebregts zijn beschuldigingen aan het adres van Ridouan Taghi’s advocate uitte, kwam dagblad NRC met nog een ander opmerkelijk bericht. Volgens de krant luisterden agenten een verdachte af die de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou hebben gefilmd. Deze verdachte zegt volgens de politie op een geluidsfragment dat Taghi drie groepen opdracht tot de moord zou hebben gegeven. Peter R. de Vries werd juli vorig jaar vermoord, toen hij een televisiestudio in het centrum van Amsterdam verliet. Indien het waar is wat verschillende bronnen bij de politie bevestigen, dan betekent dit dat Taghi – en mogelijk andere criminelen – zelfs vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught bevelen kunnen geven om mensen buiten de gevangenismuren te laten liquideren.