Rishi Sunak (Shutterstock)

Uncategorized

Rishi Sunak wordt derde premier van Verenigd Koninkrijk in twee maanden

Wannes Neukermans

De 42-jarige Rishi Sunak wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Zijn tegenkandidaat Penny Morduant heeft zich uit de race teruggetrokken, nadat oud-premier Boris Johnson dat eerder ook al deed. Tijdens de vorige interne verkiezingen was Sunak ook al kandidaat, maar verloor toen van Liz Truss. Die kon slechts zeven weken aanblijven en wordt nu opgevolgd door de 42-jarige Rishi Sunak.

In juli kondigde Boris Johnson aan zijn ontslag aan te bieden als partijleider en premier. Eerder hadden tientallen ministers – waaronder Sunak – al ontslag genomen uit zijn regering. Johnson lag onder vuur door lockdownfeestjes in zijn ambtswoning en de aanstelling van een man die eerder aangeklaagd was voor seksueel wangedrag.

Liz Truss

Johnson werd opgevolgd door Liz Truss, die de verkiezingscampagne wint van zeven andere kandidaten, waaronder Rishi Sunak. Zij hield het als premier slechts 45 dagen vol en kwam onder vuur te liggen door haar economisch beleid.

Nu wordt ze opgevolgd door Rishi Sunak. Sunak werd in 1980 geboren in Southampton in een gezin van Indiase migranten. Zijn vader is huisarts en zijn moeder runt een apotheek. Sunak gaat naar school in het elitaire Winchester College en vervolgd zijn universitaire studies aan Oxford en de universiteit van Stanford in Californië.

Na lang in de bankensector gewerkt te hebben, stapt hij in 2015 in de politiek en raakt hij verkozen als parlementslid voor de conservatieven. Hij uit zich als voorstander van de Brexit en ontpopt zich als rijzende ster binnen de Conservatieve Partij. In 2019 wordt hij ‘Chief Secretary to the Treasurer’, in februari 2020 wordt hij gepromoveerd tot minister van Financiën. Sunak komt duidelijk uit het kamp van voormalig premier Boris Johnson.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/britse-eerste-minister-liz-truss-neemt-na-44-dagen-ontslag/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Rishi Sunak wordt derde premier van Verenigd Koninkrijk in twee maanden”

  1. In de regimepers wordt hij nu al opgehemeld omdat hij niet blank is. Voor mij geen enkel probleem of hij nu blank of gekleurd of zelfs zwart is, als hij maar niet behoort tot het soort dat kerstmarkten, wintermarkten noemt. Kortom niet iemand, zoals bij Vooruit schering en inslag is, zijn politiek mandaat laat bepalen en leiden door één bepaald geloof.

Plaats een reactie

Delen