Een Belgische delegatie van ruim 125 personen trekt volgende week naar de Egyptische stad Sharm-el-Sheikh voor de COP27-klimaatconferentie. België belooft tegen 2024 om 138 miljoen euro per jaar bij te dragen. Hoewel alles eigenlijk boven het hoofd van België op EU-niveau beslist, voelen verschillende Belgische politici zich toch genoodzaakt om naar de Egyptische badstad af te reizen.
Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) gaf al aan niet naar de COP27 af te reizen, maar federale ministers Tinne Van der Straeten (Energie, Groen), Hadja Lahbib (Buitenlandse Zaken, MR), Zakia Khattabi (Klimaat, Ecolo) en premier De Croo (Open Vld) zullen wel aanwezig zijn. Ook de Waalse bevoegde minister Philippe Henry (Ecolo) reist naar het Noord-Afrikaanse land. Ze worden gevolgd door een vijftigtal kabinetsmedewerkers en ambtenaren en een tiental parlementairen uit de federale en regionale parlementen. Ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is aanwezig. Naast de hele rist politici, bestaat de Belgische delegatie uit vertegenwoordigers van vakbonden, werkgevers en organisaties als Greenpeace, Oxfam, 11.11.11…
Grote ecologische voetafdruk
Hoogstwaarschijnlijk zullen regerings-en parlementsleden met een officiële regeringsvlucht kunnen afreizen, maar niet iedereen zal de volledige conferentie van twee weken volgen. Daardoor zullen er veel mensen met aparte vliegtuigen afreizen en zal de Belgische delegatie van meer dan 125 personen dus een grote ecologische voetafdruk achterlaten door naar Egypte af te reizen voor een klimaatconferentie.
N-VA-politica Zuhal Demir kreeg als Vlaams minister normaal gezien de eer om de Belgische delegatie te leiden, maar ze past voor die eer. Ze wil niet aanwezig zijn omwille van de erbarmelijke mensenrechten in het Noord-Afrikaanse land en vindt dat er in Vlaanderen genoeg werk is. “De kracht van goed klimaatbeleid wordt gelukkig niet bepaald door de hoeveelheid handjes dat je in de woestijn schudt, maar aan het beleid dat je zelf voert. Vlaanderen zal de inhoudelijke besprekingen daarom vanop afstand volgen”, aldus Demir.
Op de vorige klimaattop in Glasgow luidde de conclusie dat er meer inspanningen nodig zijn om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Volgens een laatste inschatting van de Verenigde Naties stevenen we met de huidige inspanningen af op een opwarming van 2,5 graden. Tot slot zal ook de 28ste klimaattop in november van volgend jaar plaatsvinden in het Midden-Oosten, namelijk in de Verenigde Arabische Emiraten.
Lees ook: