Universiteit ETH Zurich organiseert Black History Month, blanken niet welkom in safe spaces

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Universiteit ETH Zürich organiseert Black History Month, blanken niet welkom in “safe spaces”

Carl Deconinck

Het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie heeft oktober uitgeroepen tot ‘Black History Month’, waarin veel aandacht is voor “de blijvende prestaties en bijdragen van zwarten over de hele wereld”. De universiteit wil daarbij ook racisme bestrijden. Maar blanken moeten op hun tellen passen.

ETH Zürich wil meer aandacht voor de zwarte geschiedenis en wil voortdurende actie ondernemen om racisme te bestrijden. Daarom organiseert de universiteit in oktober een aantal bijzondere evenementen. De gebeurtenissen zijn echter “bewust gescheiden voor mensen die getroffen zijn door racisme en voor mensen die geen racisme ervaren”. Alleen op deze manier kunnen mensen “die zich blootgesteld voelen aan racisme zelf hun ervaringen vrijelijk en zonder angst voor negatieve gevolgen delen in een veiligere ruimte”.

“Safe spaces”

Studenten met een blanke huid worden daarom niet toegelaten tot deze “safe spaces”. Ze mogen echter wel in andere ruimtes meestrijden. “Voor mensen die geen racisme ervaren maar bondgenoten willen worden tegen racisme, bieden we de mogelijkheid voor een respectvolle, maar mogelijk controversiële dialoog, in een gedurfdere ruimte”, klinkt het.

Daar kunnen blanken in workshops leren hoe ze zich beter kunnen gedragen. Die workshop blijkt een succes, want hij is nu al volgeboekt. De deelnemers zullen bespreken en onderzoeken “hoe, waar en wanneer blanken kunnen of moeten pleiten voor BIPOC (Black, Indigenous, and People of Color, red.)”, en moet aantonen dat niet ‘iedereen van kleur’ hetzelfde onrecht ervaart.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Universiteit ETH Zürich organiseert Black History Month, blanken niet welkom in “safe spaces””

  1. Prachtig, dat men feestjes van witten en zwarten appart houd ! Voor de mensen uit tropische regionen, wordt er best vergaderd tussen de ‘keerkringen’. Wij ‘muzungu’s – witten’ zullen hier wel vergaderen.

  2. ‘mensen die geen racisme ervaren’. Je leest het goed, het normaliseren van haat tegen blanke mensen en de blanke cultuur is in volle gang. Deze universiteit neemt maatregelen uitsluitend gebaseerd op huidskleur, wat blijkbaar geen racisme is, om te strijden tegen ‘blanke supremacisten’ die maatregelen eisen uitsluitend gebaseerd op huidskleur wat dan wel racisme zou zijn. Ik val dag na dag in verbazing over hoe onvoorstelbaar geschift de progressieven en andere links extremisten zijn. Ze beginnen zelfs gevaarlijk gestoord te worden

  3. “de blijvende prestaties en bijdragen van zwarten over de hele wereld”. Veel succes, hoe kunnen die mensen nu ooit een prestatie of bijdrage kunnen leveren in deze van racisme vergeven wereld….

  4. Het laatste wat ik in Europa verwacht had is dat er een vorm van apartheid zou ingevoerd worden. Woke ging al heel ver, maar dit slaat alles. Denken ze daar nu echt dat er enkel racisme is van blanken naar kleurlingen ? Dat is zeer naïef, racisme gaat in beide richtingen dus ook van kleurling naar blanken en voorlopig beperkt het zich vooral tot homo’s… of alles wat niet in hun cultuur past. Wij zijn immers losbandige zondaars, die dringend bekeerd moeten worden, wanneer hebben we dat nog gezien ? Het is een rare denkwijze dat je zomaar alle volkeren, die mekaar in eigen land vaak niet kunnen verdragen, zomaar kan integreren in een continent met een totaal andere cultuur.

Plaats een reactie

Delen