De stafchef van het Belgische leger, admiraal Michel Hofman, gooide een knuppel in het hoenderhok met zijn voorstel om na te denken over de herinvoering van de dienstplicht. Hij staat niet alleen. Zo vindt 68 procent van de PAL NWS-lezers dat een herinvoering logisch zou zijn, gelet op de veranderde veiligheidssituatie in Europa.
“Moet de militaire dienstplicht opnieuw worden ingevoerd?” Dat was de vraag die we vorige week stelden aan de lezers van PAL NWS, naar aanleiding van de denkoefening van admiraal Michel Hofman over de herinvoering van de militaire dienstplicht. De stafchef van het Belgische leger is zich er evenwel van bewust dat zo’n scenario op dit moment niet realistisch is, omdat Defensie niet beschikt over het nodige budget, personeel, uitrusting en materiaal om duizenden reservisten op te leiden. Gelet op de geopolitieke context moet er voor de lange termijn wel over het idee worden nagedacht, oordeelt hij.
Volgens een grote meerderheid van de PAL NWS-lezers (68 procent) zou een herinvoering van de militaire dienstplicht logisch zijn, gelet op de veranderde veiligheidssituatie in Europa. 17 procent van de lezers vindt dan weer dat zulks op vrijwillige basis moet gebeuren. De overige 15 procent is geen voorstander van een herinvoering van de militaire dienstplicht. Deze groep wil dat het Westen volop inzet op de-escalatie.
Gemeenschapsdienst of burgerplicht
Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken vertelde in een gesprek met podcastmaker Stijn Derudder dat het leger momenteel niet klaar is voor een herinvoering van de dienstplicht. Volgens hem moet er eerst opnieuw een degelijk defensieapparaat worden uitgebouwd, voordat er op lange termijn over het idee kan worden nagedacht.
Die praktische bezwaren nemen echter niet weg dat ook Francken en zijn partij voorstander zijn van een gemeenschapsdienst of een burgerplicht, al kan die voor het N-VA-Kamerlid verschillende vormen aannemen. “Het kan gaan om een militaire dienstplicht, maar ook om een andere opleiding in de zorg of in andere veiligheidsberoepen”, legde hij uit. “Dat kan je breed interpreteren. Maar het concept waarbij je als gemeenschap aan onze jeugd iets terugvraagt, is lovenswaardig.”