Uw mening: de militaire dienstplicht moet opnieuw worden ingevoerd

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Uw mening: de militaire dienstplicht moet opnieuw worden ingevoerd

Anton Schelfaut

De stafchef van het Belgische leger, admiraal Michel Hofman, gooide een knuppel in het hoenderhok met zijn voorstel om na te denken over de herinvoering van de dienstplicht. Hij staat niet alleen. Zo vindt 68 procent van de PAL NWS-lezers dat een herinvoering logisch zou zijn, gelet op de veranderde veiligheidssituatie in Europa.

“Moet de militaire dienstplicht opnieuw worden ingevoerd?” Dat was de vraag die we vorige week stelden aan de lezers van PAL NWS, naar aanleiding van de denkoefening van admiraal Michel Hofman over de herinvoering van de militaire dienstplicht. De stafchef van het Belgische leger is zich er evenwel van bewust dat zo’n scenario op dit moment niet realistisch is, omdat Defensie niet beschikt over het nodige budget, personeel, uitrusting en materiaal om duizenden reservisten op te leiden. Gelet op de geopolitieke context moet er voor de lange termijn wel over het idee worden nagedacht, oordeelt hij.

Volgens een grote meerderheid van de PAL NWS-lezers (68 procent) zou een herinvoering van de militaire dienstplicht logisch zijn, gelet op de veranderde veiligheidssituatie in Europa. 17 procent van de lezers vindt dan weer dat zulks op vrijwillige basis moet gebeuren. De overige 15 procent is geen voorstander van een herinvoering van de militaire dienstplicht. Deze groep wil dat het Westen volop inzet op de-escalatie.

Gemeenschapsdienst of burgerplicht

Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken vertelde in een gesprek met podcastmaker Stijn Derudder dat het leger momenteel niet klaar is voor een herinvoering van de dienstplicht. Volgens hem moet er eerst opnieuw een degelijk defensieapparaat worden uitgebouwd, voordat er op lange termijn over het idee kan worden nagedacht.

Die praktische bezwaren nemen echter niet weg dat ook Francken en zijn partij voorstander zijn van een gemeenschapsdienst of een burgerplicht, al kan die voor het N-VA-Kamerlid verschillende vormen aannemen. “Het kan gaan om een militaire dienstplicht, maar ook om een andere opleiding in de zorg of in andere veiligheidsberoepen”, legde hij uit. “Dat kan je breed interpreteren. Maar het concept waarbij je als gemeenschap aan onze jeugd iets terugvraagt, is lovenswaardig.”

Lees hieronder de vorige Vraag van de Week:
https://redactie.palnws.be/2022/10/vraag-van-de-week-moet-de-militaire-dienstplicht-opnieuw-worden-ingevoerd/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

15 gedachten over “Uw mening: de militaire dienstplicht moet opnieuw worden ingevoerd”

  1. Theo zei dat er geen budget is voor jonge Vlaamse mannen op te leiden om hun eigen Vlaanderen te verdedigen wanneer de vijand op ons grondgebied zit. Theo zei wel dat ie de grootste humanitaire crisis sinds WO2 opgelost heeft met dat geld en stelde voor om een paar F35 te kopen die duizenden Euro’s per uur kosten wanneer ze vliegen om voor de andere linkse regeringen in Europa mee te bombarderen in Sjakkamakka en zo méér vluchtelingen van daar te herbergen, te voeden, op te leiden, tewerkstellen met subsidies en huisvesting te geven. Die straaljagers gaan niet helpen wanneer het Russische leger hier binnenrolt en vrouwen begint te verkrachten zoals in Oost-Duitsland WO2, of zoals het Duitse leger in WO1.

  2. Toch enkele dingen die ik me afvraag. Wordt die legerdienst dan zoals in de jaren 80 enkel voor mannen ingevoerd? Dan lijkt het me maar een kwestie van tijd voor een dienstplichtige naar de rechtbank trekt wegens discriminatie op basis van geslacht, en van een linkse vrijmetselaarsrechter gelijk krijgt. Bovendien is van geslacht veranderen vandaag de dag maar een kwestie van een papiertje in te vullen. Gaan mannelijke jongeren niet massaal hun geslacht laten veranderen om onder de legerdienst uit te komen?
    Als de legerdienst toch voor beide geslachten ingevoerd wordt, wordt het dan mannen en vrouwen door elkaar of worden ze in aparte bataljons gedropt? Ook hier: wat doe je met transgenderpersonen? Het lijkt me toch niet optimaal als je als vrouw in de barak naast zo’n “vrouw-met-piemel” mag slapen. Wordt nog plezant die legerdienst.

  3. Ik ben er voorstander van om tucht en discipline aan te leren bij jonge mensen. In het Belgische zuipleger, wat ik gekend heb, kon dat niet en, zal het ook nooit kunnen. Tenzij, zoals, tijdens WO I, Vlamingen op “tuchtvolle wijze”, als kanonnenvlees werden opgeofferd aan “de vijand”, door de Franstalige Belgische kloten legerleiding.
    PS: voor alle duidelijkheid: dienstplichtigen laten pesten door, meestal, zatte en gefrustreerde beroeps onderofficieren, omdat die zelf vernederd en gekloot worden door beroeps officieren, is géén tucht en discipline. Het is het Belgische strontfabriek leger, waar continu gescheten wordt van “hoog” op “laag”, overgoten met een AB InBev sausje.

  4. Voor alles wat het land aan de jeugd al gegeven heeft (vrede, onderwijs, veiligheid,….) mag je wel wat terugdoen. Akkoord met legerdienst voor zowel vrouwen als mannen met de mogelijkheid burgerdienst in de plaats te doen. Een kazerne moet daarom nog geen hoerenkot worden. Echter… wie gaat dat allemaal betalen? En er is nu al krapte op de arbeidsmarkt. Dus: ideologisch akkoord, praktisch onuitvoerbaar.

Plaats een reactie

Delen