Vlaams Belang hekelt ondervertegenwoordiging in VRT-amusementsprogramma's: "Vooringenomen en links-liberaal bastion"

Conner Rousseau in 'Het Huis'. Schermafbeelding: VRT

Binnenland politiek

Vlaams Belang hekelt ondervertegenwoordiging in VRT-amusementsprogramma’s: “Vooringenomen en links-liberaal bastion”

Anton Schelfaut

Vlaams Belang was met één mediaoptreden in de eerste jaarhelft van 2022 goed voor 2,1 procent van alle optredens van politici in amusementsprogramma’s op de VRT. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) op een vraag van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). “Die 2,1 procent staat in schril contrast met onze kiesuitslag uit 2019 en de overmatige vertegenwoordiging van andere partijen”, hekelt ze. “Het is duidelijk dat de VRT een vooringenomen en eerder links-liberaal bastion blijft.”

In alle VRT-amusementsprogramma’s was in de eerste zes maanden van 2022 eenmaal een Vlaams Belang-mandataris te zien. Met het media-optreden van Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot in het Ketnetprogramma Stip It was de partij goed voor 2,1 procent van de vertegenwoordiging van politieke partijen in amusementsprogramma’s op de VRT. De N-VA was met 27,1 procent het best vertegenwoordigd, op korte afstand gevolgd door cd&v met 25 procent. Open Vld haalde 22,9 procent, Groen 12,5 procent en Vooruit 10,4 procent.

Voor Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) tonen deze cijfers nog maar eens aan dat de VRT het Vlaams Belang “negeert”. ”Die 2,1 procent staat in schril contrast met onze kiesuitslag van 18,5 procent uit 2019 en de vertegenwoordiging van andere partijen, die enkel kunnen dromen van zo’n verkiezingsscore”, hekelt ze. “Blijkbaar doet de stem van 800.000 Vlamingen er niet toe voor een aantal regisseurs en redacties bij de VRT.”

Meeste optredens voor Petra De Sutter

Groen-minister Petra De Sutter maakte met vijf media-optredens het vaakst haar opwachting in VRT-amusementsprogramma’s. Cd&v-minister Hilde Crevits staat op de tweede plaats met vier passages. “Dit staat allerminst in verhouding tot de resultaten die hun partijen bij de verkiezingen in 2019 behaalden en het gewicht van hun ministerieel ambt”, oordeelt Van dermeersch. “Zelfs premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) doen het allebei met twee mediaoptredens een pak minder goed op de VRT.”

Door geen rekening te houden met het electorale gewicht van partijen, zondigt de VRT volgens Van dermeersch tegen de onpartijdigheidsplicht. Daarom pleit het Vlaams Parlementslid voor “een minimum aan democratisch fatsoen en een eerlijke representatie”. “Als alternatief kan ook eenvoudigweg geen enkele politicus meer worden uitgenodigd voor dergelijke programma’s, wat enkel de ernst van het openbare ambt ten goede kan komen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Vlaams Belang hekelt ondervertegenwoordiging in VRT-amusementsprogramma’s: “Vooringenomen en links-liberaal bastion””

  1. Hopelijk na 2024 de hakbijl in de subsidies van dat rooie propagandaorgaan. Eén tv-zender met nieuws en actualiteiten en één radiozender met Nederlandstalige muziek, meer VRT hebben we in dit internettijdperk heus niet nodig.

  2. Ik ben er niet rouwig om dat het VB niet in dergelijke “infotainment”-programma’s verschijnt, want dergelijk soort beuzelarijen wekken alleen aversie op. Het is evenwel een schande dat VB niet evenredig vertegenwoordigd is in nieuws, duiding, etc.

  3. Wat had je verwacht van deze Vlaams hatende televisiezender? Anderzijds kan dat zooitje zelfingenomen VRT dwazen en dito deviante politici missen kiespijn. Wat mij betreft: “de VRT weg ermee”. Een Vlaamse openbare televisiezender, die onze normen, waarden en identiteit respecteert, is dat niets voor Vlaamse gezinde partijen en ondernemers?

Plaats een reactie

Delen