Het Vlaams parlement heeft zich vandaag over de vraag of Sihame El Kaouakibi haar parlementaire onschendbaarheid moet verliezen gebogen. Het voormalige Open Vld-parlementslid, nu al meer dan een jaar thuis met een ziektebriefje, wordt beschuldigd van subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Nu haar onschendbaarheid werd ingetrokken, ligt de weg naar de strafrechtbank helemaal open.
Het Antwerpse parket beschuldigt Sihame El Kaouakibi van subsidiefraude, valsheid in geschrifte, het bijhouden van valse boekhoudingen en afwenden van overheidsgeld voor privégebruik. In totaal gaat het om meer dan 1 miljoen euro aan subsidiefraude, maar het Antwerpse parket is enkel zeker van 269.000 euro aan Antwerpse subsidies.
El Kaouakibi verliet Open Vld in april vorig jaar na schandalen in het kader van subsidiefraude. Ze behield haar zetel in het Vlaams Parlement, maar daagde daar al bijna twee jaar niet meer op. Met ziektebriefjes rechtvaardigde ze haar afwezigheid, waardoor ze werd doorbetaald. Haar nettoloon van 3.000 euro werd de voorbije maanden echter niet meer gestort, omdat de fiscus er bewarend beslag op liet leggen.
Politieke vervolging
Maandag komt om 14u30 de Commissie van de Vervolgingen van het Vlaams Parlement bijeen. Zij zullen een beslissing moeten nemen over de parlementaire onschendbaarheid. De leden van die commissie hebben het strafdossier een hele week kunnen inkijken en moeten nu beslissen of het Antwerps Openbaar Ministerie voldoende aanwijzingen heeft om El Kaouakibi voor de rechter te brengen.
De parlementaire onschendbaarheid moet verkozenen beschermen tegen politieke vervolgingen door het gerecht. Daarom moeten de leden van de commissie nu beslissen of het Antwerps parket El Kaouakibi al dan niet wil vervolgen wegens politieke motieven. Gezien de hoge bewijslast tegen het parlementslid gaat men ervan uit dat dat slechts een formaliteit is. In principe kan dan woensdagnamiddag, tijdens de plenaire vergadering, het voltallige parlement stemmen. Net op tijd voor de Raadkamer die op volgende week zou doorgaan.
Meerderheid en oppositie
Cd&v-parlementslid Peter Van Rompuy werd aangesteld als voorzitter, Karl Vanlouwe (N-VA) is verslaggever. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens begrijpt niet dat beide functies door de meerderheid werden ingevuld.
“Het leek me, gezien het maatschappelijke belang van dit dossier, wel belangrijk om dit over de grenzen van meerderheid en oppositie te verdelen”, verklaart hij. “Ik was als lid van de grootste oppositiepartij ook kandidaat voor de functie van verslaggever.” Vooruit-parlementslid Bruno Tobback vindt de aanstelling van Van Rompuy en Vanlouwe “onelegant”, maar vindt niet dat het voor de rest invloed heeft.
Belastinginspectie
El Kaouakibi mag zichzelf vandaag komen verdedigen, maar de kans dat ze dat effectief komt doen, is klein. De voormalige Open Vld-politica laat zich immers al meer dan een jaar niet meer zien in het parlement. Voor deze strafzaak zou haar een maximale celstraf van vijf jaar en een geldboete opgelegd kunnen worden.
Daarnaast lopen er nog een aantal burgerlijke zaken tegen de Boomse. Zo vorderde de curator van JJ House, de failliete horecavennootschap van El Kaouakibi en haar partner, een miljoen euro van de twee omdat ze JJ House leeggeplukt zouden hebben. Nu zijn zaak niet is opgenomen in de vordering van het parket, is de kans erg groot dat de curator de zaak opnieuw aanhangig maakt voor de Ondernemingsrechtbank. Ook de BBI, de Bijzondere Belastinginspectie, is bezig met een onderzoek naar de politica. Dat is een doorlopend misdrijf, dus het kan ook niet verjaren.
Lees ook: