Vlaamse regering trekt 3,15 miljoen euro uit voor strijd tegen desinformatie

Benjamin Dalle. Photo News

Uncategorized

Vlaamse regering trekt 3,15 miljoen euro uit voor strijd tegen ‘desinformatie’

Belga Press Agency

De Vlaamse regering maakt ruim 3 miljoen euro vrij om vijf projecten te ondersteunen in de strijd tegen desinformatie. Dat meldt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v).

https://redactie.palnws.be/2020/10/de-regering-wil-de-waarheid-reguleren/

De Vlaamse regering besliste vorig jaar om 35 miljoen euro aan relancemiddelen in te zetten om de mediasector klaar te stomen voor de digitale toekomst. Een deel van die middelen werden opzij gezet voor projecten rond desinformatie, het opzettelijk verspreiden van foutieve informatie. 

Na een projectoproep zijn er nu vijf projecten geselecteerd, goed voor een totaalbedrag van 3,15 miljoen euro. Bij de projecten zijn allerlei partners betrokken, gaande van mediabedrijven tot universiteiten, hogescholen en kenniscentra.  

Zo is er bijvoorbeeld het project “Eerste hulp bij twijfel” waarbij verschillende universiteiten (KUL, VUB, en UA) en verschillende redacties (VRT/Knack) de handen in elkaar slaan met technologiespeler Textgain en fachtchekersplatform deCheckers om de groeiende groep twijfelende mediagebruikers weerbaarder te maken tegen desinformatie.

Desinformatie als “oorlogswapen”

Over het algemeen is het de bedoeling van de vijf projecten om meer inzicht te geven over hoe mediagebruikers desinformatie ervaren, hoe ze ermee omgaan en hoe redacties en journalisten sneller en efficiënter desinformatie kunnen opsporen en factchecken.

“Desinformatie is in onze moderne maatschappij zeer wijdverspreid. Het wordt vaak gebruikt met verkeerde bedoelingen en soms zelfs als oorlogswapen. De impact op onze samenleving valt moeilijk te overschatten”, zegt minister Dalle. 

“We willen redacties, journalisten en organisaties ondersteunen om efficiënter om te gaan met desinformatie en sneller te kunnen reageren in een digitale omgeving waarin het met de dag makkelijk wordt om desinformatie te verspreiden. Ook willen we nieuwsgebruikers weerbaarder leren omgaan met desinformatie”, besluit de cd&v-minister.

https://redactie.palnws.be/2022/10/chris-janssens-vb-over-strijd-tegen-desinformatie-vlaamse-regering-neemt-voorbeeld-aan-turkije-van-erdogan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

12 gedachten over “Vlaamse regering trekt 3,15 miljoen euro uit voor strijd tegen ‘desinformatie’”

  1. Dit is pure Kafka: eerst tientallen jaren lang de bronnen van desinformatie financieel belonen en dan nog meer overheidsgeld uitgeven om desinformatie te bestrijden. Het hoeft geen geld te kosten Benny, integendeel: stop met de pers te subsidiëren, halveer de partijtoelagen en verbied politieke indoctrinatie in het onderwijs en de universiteiten met eventueel stopzetting subsidies (discussie over ALLES door studenten is essentieel, lesgevers en rectoren moeten die discussie aanmoedigen maar neutraal zijn in hun beleid). En stop met subsidiëren van verenigingen op basis van afkomst en/of religie (puur racisme).

  2. Desinformatie? Dan mag men onmiddellijk al beginnen met het aanpakken van de propaganda in de reguliere media. Of gaat het hier vooral om het behoud van een staatsmonopolie op desinformatie?

  3. Nog een paar miljoen die de deur/venster uitvliegt!Dat de media, die beweren neutraal te zijn,eerst voor hun eigen deur vegen! De VRT ,Knack en de universiteiten gaan factchekers worden! Allemaal stuk voor stuk linkse instituten!
    De samenwerking van de VRT met de NPO zal er toe leiden dat de mensen nog meer met een rood gekleurd sausje zullen overgoten worden.Björn geeft ons reeds gedurende jaren een eenzijdige kijk op de Amerikaanse politiek.Pro Democratisch en zeer progressief is zijn motto. Alles wat Republikeins en conservatief is wordt omschreven als rechts tot zelfs extreem rechts en is de facto dom. Je moet maar eens letten op het wenkbrauwen gefrons en de smoelentrekkerij van nieuwsanker Goedele Wachters wanneer het over Orban,Trump,Bolsenaro,Dries Van Langenhove,VB en zelfs N-VA…. gaat.Met haar mimiek geeft ze duidelijk haar afkeer van deze personen aan!?Is dit neutrale en objectieve journalistiek?Neen dus!De linkse journalisten in dit land zien zich als zendelingen om de Vlaamse vrouw en man erop te wijzen dat ze verstandelijk minderwaardig en dom zijn.Bert Bultinck van Knack ” bakt het nog bruiner ” door te stellen dat racisme in het DNA van iedere Vlaming zit ingebakken!Wie dit ontkent is blind of dement?!Journalisten zoals Bultinck – 90% dus – leiden aan het syndroom van de politieke correctheid en zijn a priori intellectueel superieur!?De foute permissen van Bultincks schrijfsels leiden tot de broodjes aap verhalen over bange racistische Vlamingen! De bedoeling van Dalle is om het linkse journaille permanent als corrector,therapeut en pedagoog te laten optreden!Ze krijgen de missie om de achterlijke Vlamingen te brainwashen.Onze schrijvelaars nemen deze taak zeer ter harte omdat ze vanwege de jaarlijkse rijkelijke subsidies uit de hand van de politiek eten.Diens brood men eet diens woord men spreekt nietwaar!?De VRT,die al meer dan een halve eeuw een Pravda mentaliteit uitstraalt, zet de Vlamingen die hierover kritisch zijn als verzuurden weg!De staatsomroep voelt zich als een drager van hoogstaande cultuur.Onder het sumum van de Vlaamse persjongens kennen we de gefrustreerde revolutionair en oud 68′ er Paul Goossens! Hij is werkelijk de incarnatie van de hoogmoed en in zijn zog vaart een convooi dat is bemand met linkse medialui en culturo’s! De permanente indoctrinatie van de Vlaamse Untermenschen moet in de eerste plaats gebeuren via de media,die werden hertimmerd met een politiek-correcte bovenbouw!

  4. Zouden de zich democratisch wanenden die zich verschansen achten het Cordon Discriminatoir zich dan in de eigen PoCo-voet gaan schieten vermits volksverlakkerij hun politieke excrement is ? Zou dat Cordon Discriminatoir dan niet de incarnatie zijn van “discriminatie op basis van politieke overtuiging”, wat UNIA toch oplijst als één der beschermde criteria ?

  5. Dalle, niet in staat ook maar één zin die hij uitspreekt, zelf te bedenken. Hij moet dus gaan pikken bij de Nieuw Zeelandse premier om haar quote ‘desinformatie als oorlogswapen’ te pikken. Hij moet zijn vrienden van de media wel af en toe iets gunnen opdat ze hem geen vragen en al helemaal geen ambetante vragen zouden stellen. Als ze hem al iets vragen worden de vragen met hem enkele uren vooraf afgesproken opdat zijn kabinet voldoende tijd heeft een antwoord uit te vinden. Politiek en corrupte media en visa versa in één zak = rotzooi. Alleen dan kan Dalle schitteren en dat is het enige dat voor hem telt en het mag wat kosten. ’t Is toch maar van die ‘vlaamse’ soort.

  6. Het selectief berichten over bv. linkse onderwerpen, linkse blunders wegmoffelen en rechtse voorstellen niet vermelden, ook dat is desinformatie. Als bepaalde informatie verzwegen wordt, is dat ook desinformatie. Bovendien kan je informatie op een suggestieve manier brengen en ook dat is desinformatie. In het laatste geval heb je wel de waarheid gebracht naar er een eigen klemtoon aan toegevoegd. Wie gaat dat allemaal objectief onderzoeken ?

  7. Alleen PoCo-gefilterede vermeende “waarheid”(sic) duldt het woke gedegenereerd Regime, zoals die getrukeerde info door PoCo-canaille journaille in de Regime media slijmerig wordt afgescheiden.

Plaats een reactie

Delen