Vraag van de Week: Moet de militaire dienstplicht opnieuw worden ingevoerd?

Michel Hofman. Photo News

Uncategorized

Vraag van de Week: Moet de militaire dienstplicht opnieuw worden ingevoerd?

Anton Schelfaut

Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, is voorstander van een herinvoering van de militaire dienstplicht. Dat heeft hij dit weekend laten verstaan in een interview met RTBF. Volgens Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) ligt de militaire dienstplicht vandaag niet op tafel. “We moeten volop inzetten op het pad van de de-escalatie”, benadrukt ze. Wat denkt u? Moet België de militaire dienstplicht herinvoeren?

De militaire dienstplicht in België werd opgeschort in 1992. Dat was volgens Hofman een gevolg van de val van de Berlijnse muur, die het einde van de Koude Oorlog inleidde. Door de dreigende taal van Russisch president Vladimir Poetin aan het adres van het Westen is de situatie echter veranderd, oordeelt hij. “We moeten nadenken over de situatie. We kunnen de argumenten die tot de afschaffing hebben geleid opnieuw in overweging nemen, en ons dan de vraag stellen of we militaire dienstplicht opnieuw kunnen invoeren”, aldus Hofman.

Een herinvoering van de dienstplicht zou volgens Hofman “logisch” zijn, aangezien de noodzaak kan ontstaan dat de NAVO haar grondgebied moet verdedigen. Dat kan echter niet van de ene op de andere dag, zo benadrukt hij. “Het zou morgen niet kunnen, maar de komende jaren wel. Er zijn budgetten, uitrusting en manschappen nodig om de dienstplichtigen op te leiden.”

“Vandaag niet aan de orde”

N-VA-Kamerlid Theo Francken is alvast gewonnen voor het voorstel. “Een keigoed idee”, schrijft hij op Twitter. Defensieminister Ludivine Dedonder is dan weer minder enthousiast. “Dienstplicht is vandaag helemaal niet aan de orde en ligt ook niet op tafel”, reageert ze. “We volgen de internationale ontwikkelingen met betrekking tot Rusland uiteraard op de voet, en moeten volop inzetten op de-escalatie om erger te voorkomen.”

Wat vindt u? Moet de militaire dienstplicht opnieuw worden ingevoerd? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

32 gedachten over “Vraag van de Week: Moet de militaire dienstplicht opnieuw worden ingevoerd?”

  1. Daar is geen geld voor en Marokkanen in het Belgisch leger zie ik niet zitten. En wat gaan Erdogan zeggen als “we” “zijn” Turken oproepen ? En hoeveel percent van de dienstplichtigen gaat ook “binnen” moeten gaan ? En wie gaat vrijgesteld worden ? Gaan ze alle dienstweigeraars twee jaar in de gevangenis steken? Zoals de getuigen van Jehova vroeger ?

  2. Een jaar harde discipline.
    Geen gsm, geen TV, dagelijks een koude douche, hout splitten, grachten delven met een schop, orders volgen zonder inspraak, wapen-verantwoordelijkheid leren, leren koken, … uitdagen tot bleiten is afgeleerd, leren zwijgen over alles, …

    Wel voor te vinden.

  3. Moeten de vrouwen dan ook naar de kazerne, want geen discriminatie hé. Wat met moslims onder de wapens die halal eisen, zoals in de bak ? Hoe betrouwbaar zullen die zijn bij een intern conflict tussen allochtonen en ingevoerde moslims ? Dat er zit aan te komen zodra ze in de meerderheid zijn, of een grote minderheid. De voorgestelde remedie zal erger zijn dan de kwaal !

  4. 1) De belgen zullen dan MOETEN gaan, maar de allochtone jongeren ( en dit wordt stilaan de meerderheid ) zal zich beroepen op hun dubbele nationaliteit : en ze zijn in dit geval turk of marokkaan en moeten dus niet gaan…
    2) Zullen de Vlamingen weer naar Duitsland moeten gaan, terwijl de walen rustig in eigen land kunnen blijven, zoals het vroeger was?
    3) Zullen het weer maar 50 % van de jongens zijn die moeten; en de ” fils à papa’s “, die er het meeste deugd van zouden hebben, zullen er weer onderuit kunnen glippen…..
    Een efficient beroepsleger moeten we hebben !

  5. Dienstplicht zou moeten heringevoegd worden + een extra gratis opmeiding. Dit zorgt voor welvaard en verdediging. Al moet ik en iedereen toegeven dat ons leger leger dan leeg is en een ongeloofelijke grap is.

  6. Altijd hetzelfde met beroepsmilitairen, wanneer er oorlog dreigt mogen de burgers hen gaan vervangen in de vuurlinie. Mag ik eraan herinneren dat de regering Pierlot met Liberalen, Socialisten en Katholieken in de aanloop naar WO2 600 000 Belgen onder de wapens geroepen hadden. De helft om ons te beschermen tegen een agressie van de Duitsers en de andere helft om onze grenzen te verdedigen tegen de Fransen en Engelsen (sic). Eind juni 1940 ondernam de Belgische regering, in navolging van Petain, pogingen om een collaboratie-regering op te starten in België. Gelukkig voor hun c.v. was Hitler zo dwaas het genereus aanbod te weigeren. Minister P.H. Spaak noemde die periode later in zijn biografie subtiel:’ Un temps d’égarement’ (fout, vergissing, blunder, dwaasheid). Wie uiteraard zich geroepen voelt om voor dergelijke blaaskaken zijn leven te offeren doet maar. Ik heb andere prioriteiten. Toch een suggestie: stuur de grootverdieners en politici als eersten naar het front. Wanneer die pipos allemaal gesneuveld zijn vinden we misschien rationele mensen om over vrede te praten.

  7. Hierover stem ik niet omdat ik met geen van de mogelijkheden akkoord ga.
    – 1e mogelijkheid: plicht en vrijwilligheid gaat niet samen, er is nu al mogelijkheid tot vrijwillige dienst in het leger, bovendien zouden ze mogelijk mensen met kwade bedoelingen opleiden. Onze maatschappij is niet meer wat ze 30 jaar geleden was.
    – 2e mogelijkheid: een operationeel leger met dienstplichtigen in België is een grapje, luister maar naar de verhalen van de “ervaringsdeskundigen” van vroeger
    – 3e mogelijkheid: als je de triomfverhalen van Zelensky moet geloven, zullen de Russen nog niet rap aan onze voordeur staan.
    Op de-escalatie moet men altijd inzetten, nuchter en realistisch, niet naïef!
    Volgens mij is het leger niet wat de jeugd nodig heeft aan discipline. Meer eisen stellen ivm hun studies zou al veel zijn, dat uitgaan niet het eerste is waar ze mee beginnen als ze hun hogere studies aanvatten.

  8. 15 maanden bij de para’s als dienstplichtige en daarna bijgetekend omdat het zo fantastisch was, het heeft mijn leven veranderd en geholpen. Zuipen, bij de wieten ja! Kies een een degelijke eenheid slappelingen,!

  9. 37 Jaar in de BSD als Beroepsmilitair vanaf 1985 altijd met dienstplichtigen gewerkt positief in een tweetalige kazerne
    Kazerne Klerken in Keulen Ossendorf met
    Vlamingen en Franstaligen = Walen en Brusselaars .Weinig dienstplichtigen ( miliciens ) die ontevreden waren Clichés
    zijn niet doorslaggevend . Dienstplicht terug invoeren JA om
    opvoedkundigen redenen Belgen met identiteitskaart .
    Mijn voorkeur een Vlaams leger wegens Vlaanderen Onafhankelijk !! Ben overtuigd Republikein

  10. een verplichte ” burgerdienst ” met voor diegenen die willen , en toegelaten worden , de militaire optie is geen slecht idee . En wat meer discipline en hogere eisen op school kan zeker ook geen kwaad . Ik zou het dan wel op Vlaamse , en niet op Belgische leest organiseren . Dat er tussen de beroepsmilitairen dronkaards zitten , zal wel . maar er zitten ook veel mensen tussen die proberen hun werk zo goed mogelijk te doen .

  11. Na de lezing van de verschillende commentaren zou ik mijn stem willen terugtrekken. Ik vond de vraagstelling al niet volledig. Het leger van vandaag heeft andere noden dan deze van vroeger. Een burgerdienst om aan de, door de overheid niet opgeloste of niet op te lossen noden tegemoet te komen zou meer aangewezen zijn. Er zijn plaatsen genoeg waar verholpen kan worden. Dus er is keuze genoeg ook in bv. het leger.
    De commentaar van Veerle kan ik alleen maar onderschrijven, hij geeft ook mijn mening weer met het voorgaande als aanvulling.

  12. Men vergeet één zaak: de politiek. De socialistische minister van justitie 1968-1973, Alfons Vranckx, was de laatste (van zijn generatie) die “law and order” obstinaat verdedigde. Hij werd opgevolgd door een generatie die in haar jeugd experimenteerde met softdrugs. Gekoppeld aan de culturele revolutie van mei 1968 begon de morele aftakeling. Anno 2022 evolueert Brussel meer en meer tot een Marokkaanse en Afrikaanse enclave. Vlaanderen gaat dezelfde weg op. Herinvoering van de legerdienst en binnen de korste keren krijg je een islamitisch leger. Quid de opvolger admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger? Misschien een jobke voor Sammeke Mahdi wanneer zijn clubke CD&V van de aardbodem zal verdwenen zijn. Quid

  13. Jongens , meisjes, Marokkanen, Turken, zwarten, Albaniërs, Oosty-Europeanen, LBTQ etc., allemaal in hetzelfde leger???? Meteen zie je hoe ver wij verwijderd zijn van een betrouwbare toekomst. Gelukkig ben ik al héééél oud.

  14. Om diegenen die nog geen bier kunnen zwelgen dat aan te leren in de kantine ? Ik was milicien in 1972-1973 , 10 maanden van mijn leven onproductief verkwist aan bouletten (vr)eten en wachten tot de afzwaai.

Plaats een reactie

Delen