Actrice Rachel Zegler nabij een reclamebord met een afbeelding van de originele prinses. Foto X

Actrice Rachel Zegler nabij een reclamebord met een afbeelding van de originele prinses. Foto X

Binnenland politiek

Vraag van de Week: Moeten N-VA en cd&v samen een brede Vlaamse volkspartij vormen?

Anton Schelfaut

In een interview met De Zondag reikte N-VA-politica Els van Doesburg afgelopen weekeinde de hand aan cd&v. De Antwerpse schepen is van mening dat beide partijen, die ze “natuurlijke bondgenoten” noemt, niet naast elkaar kunnen blijven bestaan. Haar pleidooi voor een brede Vlaamse volkspartij op de schouders van N-VA viel echter op een koude steen bij cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. Wat denkt u? Moeten N-VA en cd&v samen een brede Vlaamse volkspartij vormen?

In het interview met De Zondag verklaarde Van Doesburg dat N-VA geen conservatieve partij is, “maar wel de partij waar conservatieven zich het meest thuis voelen”. Ook cd&v leunt volgens haar dicht tegen het conservatisme aan, waardoor beide partijen “natuurlijke bondgenoten” zouden zijn. “Er is geen plek voor twee gelijkaardige partijen in ons politieke landschap. N-VA en cd&v kunnen niet naast elkaar blijven bestaan”, oordeelde ze.

Concreet pleit Van Doesburg voor een brede Vlaamse volkspartij, waarbij haar partij cd&v op de schouders neemt. De Antwerpse schepen betreurt dan ook wat er de voorbije weken tussen beide partijen is gebeurd. Cd&v hield het been stijf tijdens de begrotingsonderhandelingen binnen de Vlaamse regering, waardoor minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring met enkele dagen vertraging moest afleggen.

Speciaal huwelijksaanzoek

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi noemde het voorstel van Van Doesburg “een speciaal huwelijksaanzoek”. “Ik heb een paar keer van hen gehoord dat we eerst vernietigd en kapotgeslagen moesten worden. Het kan snel keren”, reageerde hij in De Zevende Dag.

Wat denkt u? Moeten N-VA en cd&v samen een brede Vlaamse volkspartij vormen? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

22 gedachten over “Vraag van de Week: Moeten N-VA en cd&v samen een brede Vlaamse volkspartij vormen?”

  1. Het kan verkeren, waar is de tijd dat N-VA na slechte peilingen in kartel (Valentijnskartel) moest gaan met de CD&V om toch nog kans te maken enkele verkozenen te behouden.
    Nu is het net andersom, na slechte peilingen zoekt CD&V heil in een kartel met de N-VA. Benieuwd wie kort nadien het kartel terug zal opblazen.

  2. Er zijn inderdaad geen fundamentele verschillen tussen beide partijen op niveau van de militanten. Het probleem ligt hem eerder bij de egos van de top. Anderzijds komen geen van beiden in de nabijheid van een volkspartij. Samen vormen ze systeempartijen die belangengroepen vertegenwoordigen en niet het volk, laat staan het Vlaamse volk. Net als de OVLD. Wat mij betreft mogen die drie partijen hun masker afgooien en samensmelten. Men zal het verschil qua inhoud nauwelijks merken. Een beetje sleutelen aan de verpakking en klaar is kees.

  3. De N-VA zou onnozel zijn om nu samen te gaan met de tsjeven. Laat cd&v maar eerst doodbloeden en dan komen de ernstige overblijvers uit die partij wel vanzelf bij N-VA. Geduld is een schone deugd, zegt men.

  4. Als het ooit zover komt, hoezeer zal men bij de NVA rekening willen of moeten houden met de ACW-socialisten, de ACV-vakbondsnomenclatura en de belangen van de Boerenbond ? Tenslotte ziet het er naar uit dat het deze zuilcomponenten zijn die de CD&V nog rechthouden. De rest van het vroegere kiespubliek heeft het immers voor gezien, daar is geen tekeningetje voor nodig.

  5. Zonder ideologische verscheidenheid, kan er geen democratie bestaan. Kartels en “verstandshuwelijken” hollen onze keuzevrijheid enkel uit. Waarom dan nog verkiezingen houden? We krijgen toch altijd weer dezelfde oligarchie, bestaande uit vriendjes, zoontjes en dochtertjes van…. En dan maar klagen dat de democratie eraan gaat wegens “extreem rechts”.

  6. De CD&V heeft de stempel van een ouderwetse machtsgeile standenpartij. Deze noch ‘vis noch vlees’-partij is niet verenigbaar met de NVA. Hopelijk zijn ze bij de NVA slimmer en laten ze de CD&V wegkwijnen. De vrijage tussen NVA en Vooruit is al erg genoeg, maar daar zit tenminste een strategie achter : de mogelijkheid om de staat te hervormen via de band tussen Vooruit en PS. Als de NVA zelf teveel naar het centrum of naar links opschuift is het sprookje voorbij.

  7. Tiens, staat de onafhankelijkheid van Vlaanderen in de partijstatuten van de tjeven? Nee? Awel, dan kan ik deze poll niet ernstig nemen. De enige partij die ook voor een onafhankelijk Vlaanderen strijdt is het Vlaams Belang. De vraag die moet gesteld worden is dus: moeten NVA en Vlaams Belang samengaan!!

Plaats een reactie

Delen