Brussel (Shutterstock)

Brussel (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Vraag van de Week: Moeten wij meer bedrijven uit Brussel naar Vlaanderen lokken?

Wannes Neukermans

Steeds meer Brusselse bedrijven verhuizen uit het Hoofdstedelijke Gewest: voornamelijk richting Vlaanderen, maar ook richting Wallonië. De omgekeerde beweging gebeurt veel minder. Dat schrijft La Libre Belgique. Onder andere de mobiliteitsplannen, maar ook het fiscale regime zorgen ervoor dat Brussel als economische regio minder interessant wordt.

“Terwijl Vlaanderen een strategisch plan heeft om de as Zaventem-Mechelen-Antwerpen te ontwikkelen, gaan wij ermee akkoord om de toegang tot Brussel te vermoeilijken. Dat is gewoon naïef”, vertelt Benoît Cerexhe, de burgemeester van Sint-Pieters Woluwe (Les Engagés). Volgens Cijfers van Statbel vertrokken in 2020 meer dan 2.800 bedrijven uit Brussel naar een andere regio, terwijl slechts 1.928 bedrijven de omgekeerde beweging maakten. De concurrentie tussen de gewesten speelt dus momenteel vooral in het voordeel van Vlaanderen.

Intussen reageerden verschillende Vlaamse politici al op het nieuws: zij verwelkomen alle vormen van economie in Vlaanderen. Daarom de volgende vraag: Vindt u dat we in Vlaanderen actief beleid moeten voeren om Brusselse bedrijven naar Vlaanderen te doen verhuizen? Of is dat enkel negatief, omdat we op die manier het Hoofdstedelijke Gewest zouden verzwakken? Stem hieronder en onderbouw uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “Vraag van de Week: Moeten wij meer bedrijven uit Brussel naar Vlaanderen lokken?”

  1. Laten we niet vergeten, dat het imago en de aantrekkingskracht van de hoofdstad essentieel zijn voor de internationale uitstraling van Vlaanderen. De haat van vele Vlamingen tegen Brussel is niet alleen wereldvreemd, maar ook auto destructief.

  2. Bedrijven met een gezond management zullen vanzelf Brussel verlaten. Brussel WAS een mooie metropool maar is verworden tot een ellendig ‘gat’. En ja, er is de NATO er is het EU parlement en er zijn internationale instituten gevestigd. Maar dat zijn geen bedrijven die nood hebben aan een goed functionerende infrastructuur, een veilige omgeving, een goede bereikbaarheid. En het huidige circus met fietsautostrades, waarmee met denkt de wereld te veroveren zal over een 10 tal jaren aanzien worden als een massale geld verspilling.

  3. De vraagstelling is verkeerd dus ik geef geen antwoord.
    Heeft Vlaanderen nood aan nieuwe bedrijven en welke dan? Bedrijven die de werkzaamheid kunnen verhogen en de diversiteit van de bedrijvigheid verhogen zijn zeker welkom.
    Brussel anderzijds, moet zelf zorgen dat de bedrijven er zich gewenst voelen als ze de uitstroom willen tegenhouden. Concurrentie maar ook samenwerking komt alle gewesten ten goede. Dat de goede wil daartoe ontbreekt is nadelig voor iedereen!

Plaats een reactie

Delen