Iran veroordeelt Brits staatsburger tot de dood: "barbaars"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Zware rellen in Iran: politie schiet man dood, woedende menigte bestormt overheidsgebouw

Carl Deconinck

In de Koerdische stad Mahabad, in het noordwesten van Iran, hebben veiligheidstroepen een 35-jarige man doodgeschoten die meedeed aan de voortdurende betogingen. Dat zorgde voor nog veel meer woede en protest.

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, ook een Koerdische, die werd aangevallen door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg, is er een storm van protest opgelaaid in Iran. Het is er nu al wekenlang onrustig en de situatie lijkt alleen maar te escaleren.

https://redactie.palnws.be/2022/09/ongelukkige-dood-van-jonge-vrouw-die-hoofddoek-niet-correct-droeg-veroorzaakt-woede-en-protest-in-iran/

Woensdagavond schoten Iraanse veiligheidstroepen een Koerdische man dood in de stad Mahabad. Hij had samen met een grote groep demonstranten één van de politiebureaus in de stad omsingeld. De man werd direct onder vuur genomen en is in het voorhoofd geschoten. Naast de dode vielen er ook 10 gewonden. De staat nam ook zelf 2 gewonden mee. Op donderdag bestormde de bevolking het kantoor van de gouverneur in Mahabad.

40 dagen

De mensen kwamen de straat op omdat het exact 40 dagen geleden was dat Amini stierf na haar arrestatie door de politie. Ondanks waarschuwingen en maatregelen van veiligheidstroepen, waarbij de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) naar verluidt de familie Amini dwong om te zeggen dat ze geen evenement op de dag zouden houden en hen onder huisarrest plaatste, vonden er toch betogingen plaats in heel het land.

De in Oslo gevestigde Iraanse Mensenrechtenorganisatie (IHR), die mensenrechtenschendingen in heel Iran behandelt, zei dinsdag dat ten minste 234 mensen, waaronder 29 kinderen, zijn gedood in de aanhoudende landelijke protesten. Vooral vrouwen en meisjes leiden het protest. Velen weigeren expliciet nog de hoofddoek te dragen. Het is de grootste golf van onrust in jaren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Zware rellen in Iran: politie schiet man dood, woedende menigte bestormt overheidsgebouw”

  1. Dit regime zal nog gewelddadiger de rellen de kop indrukken met nog meer doden tot gevolg.De draaiboeken hiervoor liggen klaar. De IRGC zijn een leger opzichzelf en bestaat uit meer > dan 125000 elite soldaten.Ze resorteren rechtstreeks onder de geestelijke leiders en houden zich ook met het nucleaire programma bezig.
    Toen in Myanmar de militairen een nieuwe staatsgreep deden waren er ook massaal protesten die zeer gewelddadig de kop werden ingedrukt. Nu horen we niets meer?!

  2. hier komen Moslims op straat voor het omgekeerde – om hoofddoeken te dragen , om eigen sharia wetten te willen handhaven, om om ieder westerse wet naast zich neer te leggen , kortom om het hier over te nemen van ons
    eigenlijk wordt er door de Moslims zeer veel geweigerd , behalve ons heel sociaal uitbetalingssysteem

Plaats een reactie

Delen