Chinese overheid laat uitschijnen dat houding rond Covid kan versoepelen

Shutterstock

Uncategorized

Anti-overheidsprotesten in China blijven duren

Carl Deconinck

De betogingen in China lijken alleen maar uit te breiden. De overheid reageert met geweld maar kan de protesten vooralsnog niet tegenhouden. De bevolking lijkt het draconische zero Covid-beleid helemaal beu te zijn.

Een zelden geziene beweging lijkt bezig te zijn tegen de communistische dictatuur in China. Op zondag braken er in meerdere steden grote protesten uit tegen het beleid van de regering. Zo was er in Shanghai, een belangrijk economisch centrum, veel protest tegen het draconische ‘zero Covid’-beleid dat de communistische regering in Peking nu al drie jaar lang heeft ingevoerd.

Maar het beeld is in heel China hetzelfde, met mensen die “Aftreden, Xi Jinping! treed af, Communistische Partij!” schreeuwden. Er zijn ook veel mensen die met witte, onbeschreven borden rondlopen. Die verbeelden de strenge censuur door de overheid. Andere hebben dan weer een wiskundige formule van Friedmann opgeschreven. Zijn naam appelleert naar ‘vrije man’ in het Engels.

(lees verder onder de tweet.)

“Wij willen vrijheid”

In Peking demonstreerden een 300-tal studenten aan de universiteit van Tsinghua. Een getuige meldde dat rond 11.30 uur een student begon met het omhooghouden van een vel wit papier en werd vergezeld door andere vrouwen. “We zongen het volkslied en de Internationale, en scandeerden: ‘vrijheid zal zegevieren’, ‘geen PCR-tests, we willen eten’, ‘geen lockdowns, we willen vrijheid’. Op verschillende plaatsen brak er ook geweld uit. In Wuhan, waar de covid-pandemie begon, was het protest zeer sterk.

Heel wat Chinezen roepen op tot democratie en de rechtstaat. De oproepen komen er in een periode van toegenomen onrust. Er vonden vorige week al gewelddadige botsingen plaats tussen betogers en politie bij Foxconn, de fabriek waar iPhones geproduceerd worden. Er is ook woede rond een brand in een appartementsgebouw. De overheid had mensen binnen opgesloten en de deuren verzegeld, waardoor heel wat bewoners niet konden vluchten en levend werden verbrand. Sommige waren er al 4 maanden opgesloten.

Journalisten die willen tonen wat er gebeurt zijn niet welkom. BBC-journalist Edward Lawrence werd hardhandig gearresteerd toen hij filmde wat er in Shanghai gebeurde. Tijdens de arrestatie werd hij geslagen en geschopt door de politie. De laatste keer toen er gelijkaardig grootschalig verzet was tegen de communistische dictatuur reageerde Peking met erg brutaal geweld. In dat licht zijn de huidige gebeurtenissen erg opmerkelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen