Belgische miserie-index stijgt: "Naweeën van crisis zullen hier harder spelen dan in andere EU-landen"

Johan Van Gompel (PHOTONEWS)

Uncategorized

Belgische miserie-index stijgt: “Naweeën van crisis zullen hier harder spelen dan in andere EU-landen”

Wannes Neukermans

Hoofdeconoom Johan Van Gompel van de KBC Group voorspelt dat de Europese – en dus ook Belgische economie ergens in de tweede jaarhelft van 2022 tot begin 2023 een milde technische recessie zal moeten doorstaan. Als gevolg daarvan zal de werkloosheid stijgen en het overheidstekort nog meer dan verwacht toenemen in België.

De nieuwe negatieve economische schokken komen er niet zo lang na de coronapandemie. “De opbouw van economische onevenwichtigheden kan niet blijven duren en wordt best vermeden, aangezien die uiteindelijk langdurige schade aan de welvaart van de bevolking kan toebrengen”, schrijft Van Gompel op de website van KBC. “Een hoge inflatie impliceert geldontwaarding en tast de koopkracht van de gezinnen aan. Werkloosheid komt overeen met niet-ingezette arbeidskrachten en dus een verlies aan economische activiteit en inkomen.”

Overheidstekort

Maar ook de overheid bloedt wanneer de economie minder draait, legt de hoofdeconoom uit. “Landen met een tekort op de lopende rekening zijn nettobesteders: ze leven bijgevolg boven hun stand en moeten lenen in het buitenland. Excessieve overheidstekorten, ten slotte, kunnen leiden tot een onhoudbare schuldgraad. De aanpassingen die vereist zijn om een uit de hand gelopen schuldpositie af te bouwen, zijn meestal substantieel, met soms ernstige gevolgen voor de bevolking.” Met het gigantische overheidstekort dat in België nu al niet opgelost raakt, maakt Van Gompel zich zorgen over de toekomst.

Door al die economische onevenwichtigheden dreigt de miserie-index van België fors te stijgen. Dat is een maatstaf van de Amerikaanse econoom Arthur Okun, waarbij de inflatie, de werkloosheidsgraad, het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans en het tekort op de overheidsbegroting opgeteld worden. Die miserie-index is redelijk uitgebreid, maar zegt ook niet alles. “Een land kan een relatief hoog bbp per capita hebben en een lage armoede of ongelijkheid, maar toch een slechte miserie-index. Maar die laatste geeft dan wel aan dat achter die welvaart risico’s schuilgaan”, legt hij uit.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Bron: KBC

De Belgische miserie-index steeg in 2021 voor het eerst sinds lang terug boven het langetermijngemiddelde. “Uitgaande van de jongste vooruitzichten van de EC zal België in 2024 nog behoren bij de groep EU-landen met de hoogste index. Ook in vergelijking met onze peers (de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk) scoren we niet goed”, aldus Van Gompel. “Terwijl ons land in 2022 de elfde plaats inneemt in de ranglijst van de miserie-index voor de 27 EU-landen, zal dat in 2024 naar verwachting de vijfde plaats worden. Dit duidt erop dat de naweeën van de huidige crisis, in termen van aanhoudende onevenwichtigheden, in België wat harder zullen spelen dan in de meeste andere EU-landen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Belgische miserie-index stijgt: “Naweeën van crisis zullen hier harder spelen dan in andere EU-landen””

  1. Goed artikel. Ik zie de KBC econoom wel nergens vermelden dat Antwerpen haar uitvoer naar Rusland ziet verlagen door EU sancties. In feite worden we door sukkels geregeerd, die op hun beurt door sukkels worden geregeerd.

  2. Mijnheer de Hoofdeconoom wil of durft niet te vermelden wie de schuld draagt voor deze bewust veroorzaakte recessie. En wie het gelag (gelach) gaat betalen. De media en de politici zullen in koor beweren dat het de schuld is van Putin, maar het wordt steeds moeilijker om dat sprookje aan de bevolking te verkopen.

Plaats een reactie

Delen