Nederlandstalige slachtoffers moeten terreurschade in het Frans aangeven

Assisenvoorzitter Laurence Massart. Photo News

Uncategorized

Bouchez weerlegt uitspraken De Wever: “Zelfs voor Vlaanderen is confederalisme zinloos”

Anton Schelfaut

N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde zaterdag in De Ochtend op Radio 1 dat zijn partij alleen in een federale regering zal stappen als het confederalisme in het regeerakkoord staat. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet onder de indruk van die verklaringen.

De Wever zei zaterdag dat hij in 2024 maar “over één ding” wil spreken met de PS – die hij beschouwt als de logische gesprekspartner van zijn partij – en dat is het confederalisme. “De Zweedse optie zal in 2024 niet meer gevolgd worden, het is confederalisme of niets”, benadrukte hij.

Bouchez was zondagochtend te gast in De Zevende Dag, waar hij zijn licht liet schijnen over de uitspraken van zijn N-VA-evenknie. Volgens hem verdedigt vandaag bijna niemand het confederalisme, zelfs niet in Vlaanderen. “Politiek is wiskunde en gaat over het aantal volksvertegenwoordigers dat je hebt om hervormingen te kunnen goedkeuren”, reageerde hij.

Transfers

Bouchez is van mening dat de N-VA en de PS nooit tot een akkoord zullen komen over het stopzetten van de transfers vanuit Vlaanderen in het kader van de sociale zekerheid. “Mijnheer De Wever moet ernstig zijn: ofwel zegt hij dat hij confederalisme wil, maar ik denk dat hij daarvoor geen meerderheid heeft, ofwel zegt hij dat hij een regering wil vormen die rechts is op sociaaleconomische thema’s”, aldus de MR-voorzitter.

Tot slot benadrukte Bouchez dat het confederalisme zelfs voor Vlaanderen zinloos is, omdat de uitdagingen zich momenteel op Europees niveau bevinden. “Dus we moeten die allemaal minstens op het niveau van het land regelen, niet op het niveau van de regio’s, zelfs al is zo’n regio erg performant”, besloot hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Bouchez weerlegt uitspraken De Wever: “Zelfs voor Vlaanderen is confederalisme zinloos””

  1. Bouchez is van mening dat de N-VA en de PS nooit tot een akkoord zullen komen over het stopzetten van de transfers vanuit Vlaanderen in het kader van de sociale zekerheid (sic). Bouchez heeft volledig gelijk. Bart Dewever weet het maar durft de waarheid niet zeggen. N-VA staat machteloos zonder samenwerking met het VB. De vraag stelt zich dan ook of N-VA nog Vlaamse ambities en interesses heeft? Alleszins niet in Tervuren (Brusselse Rand), alwaar de N-VA burgemeester een Franstalige Groen/Ecolo schepen de Vlaamse cultuur toevertouwde. Het resultaat is navenant. Deze Franstalige furie begon onmiddellijk met de gemeentelijke Vlaamse bibliotheek te zuiveren van Vlaams gezinde tijdschriften. De Morgen, Knack, Le Soir en le Vif Express blijven uiteraard aanbevolen lectuur.

  2. Bouchez heeft een punt. Bart Dewever heeft ooit voor de camera’s van de RTBF verklaard dat hij nooit de sociale zekerheid zou splitsen. Ik citeer:” Les Wallons ne doivent rien craindre, Il n’est pas question de scinder la sécurité sociale”. Zolang Bart voorzitter is van N-VA, staat hij garant dat de Vlamingen zullen blijven opdraaien voor het consumptiefederalisme van wijlen Wilfried Martens (CVP) ten voordele van het socialisme in Wallonië en Brussel. Het niet zo dat het confederalisme zinloos zou zijn, het is helaas niet haalbaar, omdat alle Vlaamse partijen, op één uitzondering na, gecorrumpeerd zijn door het Belgisch systeem.

  3. In een reactie op een artikel 1 of 2 dagen geleden, (BDW: Confederalisme of niets) heb ik exact hetzelfde gezegd als Bouchez, namelijk dat BDW goed weet dat hij het confederalisme er nooit kan doorkrijgen! De leugens van BDW zijn zo doorzichtig! Bouchez ziet dat in 1 oogopslag, 20% van de Vlamingen spijtig genoeg nog altijd niet…..

  4. Laat ons eerst naar de verkiezingen gaan met een programma dat uitgevoerd dient te worden ,feiten en geen beloftes.Na de verkiezingen moeten die programma’s dan ook uitgevoerd worden vanaf de eerst dag dat er een regering is en ik hoop dat NVA-VB de twee grootste Vlaamse partijen zijn en worden die voor Vlaanderen opkomen,.Het confederalisme is een must,Europa kan dat niet verbieden,het zijn interne aangelegenheden binnen de grenzen van 1831.Dit moet het doel zijn

  5. Zolang men in Vlaanderen de huidige grondwet, met zijn grendels, alarmbellen en twee derde meerderheden respecteert kan en zal er niets meer kunnen gebeuren dat, al is het maar een beetje in het nadeel van Wallobrux zou zijn.

Plaats een reactie

Delen