Britse BLM-activiste aangeklaagd voor fraude met giften

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Britse BLM-activiste aangeklaagd voor fraude met giften

Carl Deconinck

Een Britse Black Lives Matter-activiste uit Bristol is aangeklaagd voor fraude met verdwenen geld uit een fondsenwerving. Die werd opgezet om de juridische kosten van de activisten die het standbeeld van Edward Colston omverwierpen te dragen.

In juni 2020 waren er grote BLM-betogingen in Engeland. Daarbij haalden betogers het standbeeld van de 17e-eeuwse koopman en parlementariër Edward Colston neer. Hoewel de man een bekend filantroop was, had hij ook een verleden in de slavenhandel. Genoeg redenen voor de betogers om het recht in eigen handen te nemen. Achteraf bekladden ze het standbeeld en wierpen ze het in de haven.

Het Colston-standbeeld in Bristol werd neergehaald te midden van landelijke onrust veroorzaakt door Black Lives Matter-activisten. Daarbij werden onder meer standbeelden ter ere van Winston Churchill en koningin Victoria vernield, net als het nationale oorlogsmonument.

32.000 pond

Achteraf moesten vier betogers zich verantwoorden voor de rechtbank voor hun vandalisme, maar de jury sprak hen vrij. BLM-activist Xahra Saleem had intussen wel al twee fondsenwervingen geactiveerd om geld in te zamelen voor het viertal. Ze haalde 32.334 pond op, waarvan 20.000 pond werd geschonken door één donateur. Eén fonds heette ‘Bristol Protesters Legal Fees’ en was bestemd voor de betogers. Saleem werd ook aangeklaagd voor fraude met betrekking tot de GoFundMe-pagina ‘BristBLM’ die in juni 2020 werd opgezet.

BristBLM had beloofd om geld te schenken aan liefdadigheidsinstelling Changing Your Mindset. Die zou met het geld lokale tieners op reis naar West-Afrika sturen. Het geld ging echter nooit naar de liefdadigheidsinstelling, die daarop klacht indiende. Na het schandaal veranderde de Black Lives Matter-groep uit Bristol zijn naam in All Black Lives Bristol en sloot zich aan bij de BLM-splintergroep All Black Lives UK. Op 23 januari 2023 moet Xahra Saleem zich voor de rechtbank verantwoorden.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/05/documenten-bewijzen-dat-blm-top-kwistig-geld-uitdeelde-aan-vrienden-en-familie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Britse BLM-activiste aangeklaagd voor fraude met giften”

Plaats een reactie

Delen