Problemen met de nieuwe software van de Brusselse intercommunale Vivaqua zorgen ervoor dat bijna honderdduizend Brusselaars al enkele maanden lang hun facturen niet meer krijgen. Om het personeel te kunnen betalen, moet de intercommunale nu geld lenen. Een oplossing vinden blijkt moeilijker dan gedacht.
De Brusselse intercommunale Vivaqua levert drinkwater aan alle negentien Brusselse gemeentes en aan vier gemeentes in Waals-Brabant. Het schakelde vorig jaar over naar een nieuw softwaresysteem voor het beheer van de klantengegevens.
Gegevens weg
Die update moest het de administratie makkelijker maken, maar bleek uiteindelijk een nachtmerrie. Bij het overzetten van de klantengegevens zijn grote problemen opgedoken en bij tienduizenden klanten zijn de gegevens (gedeeltelijk) foutief overgeplaatst.
Die problemen zijn nog steeds niet verholpen, waardoor Vivaqua al maandenlang naar tienduizenden mensen geen voorschotfacturen en eindafrekeningen kan sturen. Het gaat over ruwweg 90.000 aansluitingen. En dat zorgt voor cashflowproblemen bij de intercommunale, die zonder subsidies werkt.
Om het personeel en de facturen nog te kunnen betalen, zag Vivaqua zich genoodzaakt verschillende kortlopende leningen aan te gaan bij kredietinstellingen. In totaal gaat het over “ettelijke miljoenen”.
De klanten zelf kunnen – door maandenlang geen voorschotfactuur gekregen te hebben – ooit een hoge eindafrekening krijgen. Zelfs al zijn de Brusselse watertarieven bij de laagste van het land, toch gaat het voor een doorsnee gezin snel over 300 euro per jaar.