VS schieten Chinese "spionageballon" neer, Peking dreigt met "gepaste tegenmaatregelen"

Foto: Twitter.

Binnenland politiek

De Wever noemt Antwerpse besparingen op jeugd en cultuur “een habbekrats”

Anton Schelfaut

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontkent dat cultuur en jeugdwerk hard getroffen worden door het besparingsplan van het stadsbestuur. De besparing van 700.000 euro op jeugd en cultuur is volgens hem een “habbekrats” in vergelijking met de totale besparing van 70 miljoen euro.

Door de inflatie, de stijgende energiekosten en de naweeën van de coronacrisis ziet het Antwerpse stadsbestuur zich genoodzaakt om 70 miljoen euro te besparen, maar daar is niet iedereen even gelukkig mee. Vooral de cultuur- en jeugdwerksector voelen zich geviseerd.

Het stadsbestuur ligt al langer in de clinch met de cultuursector na de beslissing om drie jaar lang geen projectsubsidies meer uit te reiken. Daardoor werd onder meer het Schrijversbal afgelast. Bevoegd schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) gooide extra olie op het vuur met de uitspraak dat ze “zou gaan werken voor de centen” als ze een jonge kunstenaar was.

De Wever zelf omschreef het kunstenaarsstatuut afgelopen weekend als “honderd dagen werken en dan werkloos mogen zijn de rest van het jaar”. Naar schatting 10.000 mensen maken gebruik van het statuut dat kunstenaars vijf jaar tijd en ruimte geeft om hun werk te ontwikkelen

Habbekrats

Ook binnen de Antwerpse meerderheid groeit het ongenoegen. Schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) vindt dat de cultuursector zich terecht geviseerd voelt, maar daar is De Wever het niet mee eens. Hij wijst erop dat de besparing van 700.000 euro op jeugd en cultuur slechts 1 procent uitmaakt van het totale bedrag. Een “habbekrats” in vergelijking met de 90 miljoen euro die het stadsbestuur uitgeeft aan cultuur, zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Tot slot haalt de N-VA’er aan dat het eigen stadspersooneel het zwaarst wordt getroffen door de besparingen. “We kunnen aan het eigen personeel niet uitleggen dat zij het met minder moeten doen, terwijl degenen die we subsidiëren buiten schot blijven”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “De Wever noemt Antwerpse besparingen op jeugd en cultuur “een habbekrats””

  1. Er kan , vooral in crisis tijden, nooit genoeg bespaard worden op dat volkomen overbodig flauweKULtureluurs gedoe. Ons belastinggeld dient nuttiger besteed dan aan KUL-tureluurse sponsoring door haartisten en aanverwanten.

  2. Door de ongebreidelde subsidie politiek schiet de politiek ferm in haar eigen voet! Heel dat linkse hautaine kunstenaars wereldje dat enkel het woord Vlaanderen over de lippen krijgt als er euro’s aan verbonden zijn zou zich beter bezig houden met echte kunst! De diep gevallen maar arrogante Fabre smeet katten omhoog – maar kneep ze nog liever in het donker – en pakte zuilen met ham in?Over z’n kevers die Paola aan het plafond liet hangen op kosten van Jef met de klak en zijn Lisa (100.000€) zullen we maar zwijgen!? Met alle respect maar dat kan ik ook ,zelfs zonder subsidies!!

  3. Hier heeft Bart De wever volkomen gelijk. Niet iedereen schijnt het al door te hebben maar het feest is uit. We zullen het met zijn alle met veel minder moeten doen. Stilaan gaat iedereen weer moeten ‘werken’ voor zijn geld.
    Het uitdelen van ‘gratis geld’ botst op zijn limieten. Ik heb zelfs vernomen van personen die ‘dicht bij de Sint staan’ dat ook hij minder gul zal zijn.
    Wat een wijs man toch die Sint.

  4. Ik lees net in tScheldt dat Jan Fabre van de koekestad nog rap 125.000€ subsidies binnenrijft! De documenten van ’t Stad waren in bijlage bijgevoegd!50.000€ in 2022! In 2023 25.000€! In 2024 25.000€! In 2025 25.000€! In dit land loont het dus wanneer men is veroordeeld! De toekomst voor El Koekenbak ziet er rooskleurig uit! Binnen onafzienbare tijd weer Dovy?? keukens die verdwijnen en nieuwe dansscholen voor kontendraaiende allochtonen!? Somers en co zijn in hun nopjes!?

Plaats een reactie

Delen