Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) roept de federale regering op om geen bevoegdheidsconflict uit te lokken dat de waterstoftransitie van de Vlaamse industrie vertraagt. Een onderhandelde bevoegdheidsverdeling zou volgens haar alle betrokken partijen ten goede komen, niet in het minst de sectoren die klaar staan om te investeren in de waterstoftransitie.
Tijdens een Overlegcomité hebben de bevoegde ministers zich woensdagochtend over verschillende energiedossiers gebogen. Demir verwijt haar federale collega, Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen), dat ze haar bevoegdheden erg ruim interpreteert en overschrijdt. De Vlaamse regering ging al in twee van die dossiers in beroep tegen federale wetten die zich op Vlaams terrein begeven. “In het waterstofdossier wordt die fout best niet gemaakt door de federale collega’s”, waarschuwt Demir.
De N-VA-minister beschuldigt Van der Straeten ervan dat ze de maximale bevoegdheid wil claimen over waterstof: van transport, import, productie, certificatie tot en met leveringen aan veel klanten. Demir pleit op haar beurt voor een bevoegdheidsverdeling naar analogie met die van gas, waarbij Vlaanderen voor alles bevoegd is, op het groot transport en de invoer van waterstof na.
Bevoegdheidsconflicten
Demir wijst erop dat ze coherentie nastreeft en wil voorkomen dat goede technische evoluties in de toekomst eigenhandig geblokkeerd kunnen worden door het federale niveau, zoals dat momenteel ook gebeurt met de nucleaire energieproductie. “Het zou onverantwoord zijn als het federale niveau bevoegdheidsconflicten uitlokt die leiden tot juridische procedures, vertragingen en rechtsonzekerheid. Ze deed dat al rond de opslagwet en de energiegemeenschappen”, schetst de N-VA-politica.
Demir zet intussen de voorbereidingen verder voor een waterstofdecreet dat het Vlaamse luik verder moet regelen. Ze hoopt dat juridisch getouwtrek achterwege blijft, maar waarschuwt dat pertinente bevoegdheidsoverschrijdingen niet zomaar genegeerd kunnen worden. “Want ook die geven aanleiding tot rechtsonzekerheid. Een onderhandelde oplossing zou het beste zijn voor iedereen. Ik roep nogmaals daartoe op”, besluit ze.