Duitse nationale ploeg verliest belangrijke sponsor nadat het overstag ging voor Qatarese eis rond regenboogband

Wikimedia

Uncategorized

Duitse nationale ploeg verliest belangrijke sponsor nadat het overstag ging voor Qatarese eis rond regenboogband

Carl Deconinck

De supermarktketen Rewe heeft zijn samenwerking met de Duitse voetbalbond (DFB) beëindigd na de aankondiging dat de Duitse nationale ploeg niet zou spelen met de One Love regenboogband. “Wij staan voor diversiteit en voetbal is ook diversiteit”, zegt CEO Lionel Souque tegen persbureau dpa.

Het Duitse nationale team had zich samen met een hoop andere Europese landen, waaronder België, geëngageerd om actie te voeren rond diversiteit en meer in het bijzonder voor LGBTQ+-rechten. De Internationale Voetbalbond FIFA dreigde echter met sancties en de Europese landen gingen zeer snel overstag. De nationale federaties willen hun aanvoerders niet blootstellen aan de sportieve sancties waarmee de FIFA dreigt. Spelers die de regenboogband dragen, riskeren immers een gele kaart of zelfs een uitsluiting. Nochtans waren de federaties bereid om de gangbare boetes voor inbreuken tegen de kledingvoorschriften te betalen.

De FIFA rechtvaardigt haar positie met gedefinieerde spelregels. Dienovereenkomstig zijn “politieke, religieuze of persoonlijke slogans, boodschappen of afbeeldingen” verboden op het speelveld. Er komt in Europa ondertussen een storm van kritiek tegen het “toegeven” aan de FIFA. Supermarktketen Rewe wil daarom niets meer te maken hebben met het Duitse voetbal.

Kosten voor het bedrijf

Rewe had in oktober al aangekondigd dat het de samenwerkingsovereenkomst niet zou voortzetten, maar zonder enige connectie met het WK in Qatar. Na de beslissing over de ‘One Love’-armband wil het bedrijf geen partner meer zijn van het Duitse team en doet het afstand van de resterende reclamerechten. Het plakboek dat momenteel bij Rewe in de winkels verkrijgbaar is, wordt nu gratis uitgedeeld, de kosten komen voor rekening van het bedrijf, zo maakte de retailgigant bekend. Rewe doneert de eerdere opbrengst van het album volledig na afloop van de promotie.

Op dit moment lijken enkel journalisten zich aan steun voor holebi’s in Qatar te wagen. Zo waren er onder meer Alex Scott van de BBC en Claudia Neumann van ZDF die wel in regenboogkleuren kwamen opdagen. Grant Wahl van CBS deed het zelfde en werd zelfs vastgehouden door de autoriteiten. Europese voetbalmiljonairs lijken meer angst te hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Duitse nationale ploeg verliest belangrijke sponsor nadat het overstag ging voor Qatarese eis rond regenboogband”

  1. Laat die deugdpredikanten plakboeken drukken waar de klanten hun deugdpunten in kwijt kunnen. Zo verzamelt men deugdpunten: 1 punt per 10 euro aangekochte producten die zich uitdrukkelijk tot de deugdpronkerij bekennen (soort van halal-stempeltje). Een volgeplakt album geeft bovendien nog recht op een deugdbrevet, lijst met ophanglint inbegrepen, af te halen bij een gevolmachtigde kassierster die de winnaar een LGBTQ+-kushandje zal toewerpen.

  2. Ten eerste, daar had iedereen moeten wegblijven zonder meer. En als ge dan toch naar zo’n apenland gaat dan past ge uw eigen maar aan aan de plaatselijke wetten, niet meer of niet minder. Ge moet zowiezo al een achterlijke zool zijn om naar zulke k*tlanden te reizen.

Plaats een reactie

Delen