Duitse stad München betaalt 4 miljoen euro om IT-systeem eindelijk "gendervriendelijk" te maken

Facebook Laura Sophie Dornheim

Uncategorized

Duitse stad München betaalt 4 miljoen euro om IT-systeem “gendervriendelijk” te maken

Carl Deconinck

De Beierse stad München trekt vier miljoen euro uit om gemeentedocumenten neutraler op te stellen. Dit doen ze om ‘misgendering’ tegen te gaan. De stad moet daarvoor forse investeringen doen om de computersystemen aan te passen.

Misgendering betreft bijvoorbeeld mensen die een brief of een formulier van de gemeente ontvangen, maar in plaats van het gender dat ze zelf verkiezen, gebruikt de gemeente het verkeerde gender. Dan ontvangt bijvoorbeeld een persoon, al dan niet met een penis, die zich identificeert als vrouw een brief waarop staat “beste mijnheer”. Dat komt omdat dergelijke brieven automatisch opgemaakt worden en nog niet in lijn zijn met de heersende genderetiquette, maar het wettelijk geregistreerde geslacht van de personen volgen.

Om hier een einde aan te maken kwam de groene Laura Dornheim met een oplossing. Alle teksten, brieven, aankondigingen, formulieren, invoermaskers enz. moeten voortaan “neutraal geformuleerd” zijn. De bedoeling is dat “alle geslachten” zich aangesproken voelen. Daardoor zullen de inwoners van München in de toekomst kunnen kiezen voor onbepaalde formuleringen zoals “Grüß Gott” of “Guten Tag”, naast “mevrouw” of “mijnheer”. De informaticadiensten zullen nu een tijdje werk hebben, tot 2027, en de stad maakt daar ongeveer 4 miljoen euro voor vrij. Op 31 december 2020 waren er in München in totaal 15 mensen, op anderhalf miljoen, die hun geslachtsinvoer veranderden van man of vrouw in “divers”.

Prioriteiten

Eerder liet Dornheim zich al opmerken door te eisen voor een recht op internettoegang. Dornheim studeerde bedrijfskundige informatica aan de universiteit van Lüneburg. Ze specialiseerde zich in genderstudies en doctoreerde over vrouwen in managementposities. Voor ze in de politiek actief was, had ze een job bij een bedrijf dat zich inzet voor eerlijkheid en duurzaamheid op internet.

Volgens de CSU was haar benoeming louter politiek en waren er meer bekwame kandidaten. CSU-gemeenteraadslid Hans Hammer, begrijpt dit niet: “Dit zijn totaal verkeerde prioriteiten”, bekritiseerde hij. “Dit is te veel geld op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.” Hammers verzoek in de gemeenteraad om het gendergeld voorlopig te sparen, werd afgewezen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Duitse stad München betaalt 4 miljoen euro om IT-systeem “gendervriendelijk” te maken”

  1. Hoe herken je de PC muis van een lesbo ? Er kleeft lippenstift aan.
    PS : de lesbo’s, die ik ken, zijn allemaal fijne mensen. Wat een ongelooflijke, groene zever toch ! Dus, mag ik ook wat zeveren ?

  2. Een geluk dat dit onrecht opgemerkt werd ! Wat zouden we doen zonder Groen, ik durf er niet aan denken. En zeggen dat er mensen zijn die die 4 miljoen € willen verspillen aan zoiets als gehandicaptenzorg.

Plaats een reactie

Delen