Duitsland zal het ontkennen van oorlogsmisdaden en genocide strafbaar stellen
Uncategorized

Duitsland zal het ontkennen van oorlogsmisdaden en genocide strafbaar maken

Carl Deconinck

In Duitsland werkt men aan een nieuw wetsvoorstel om ontkenning van oorlogsmisdaden en genocides strafbaar te maken. De bestaande regelgeving over de Holocaust zal dus uitgebreid worden.

Duitse wetgevers willen dat het ontkennen van oorlogsmisdaden strafbaar wordt. Het land kende al strenge regelgeving hierrond betreffende de Holocaust, maar zal die nu danig uitbreiden. Aanleiding is de gruwel in Oekraïne die gepleegd zou zijn door Russische troepen, onder meer in Boetsja. Het ontkennen daarvan zou dus verboden kunnen worden.

Recent vonden er nog wel meer oorlogsmisdaden plaats, zoals de genocide op de Jezidi door de Islamitische Staat, maar ook de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in China zouden hier ook onder vallen. Duitse wetgevers stellen dat deze zaken ontkennen strafbaar moet zijn indien ze gebruikt worden om haat aan te wakkeren of de openbare orde te verstoren.

Europese druk

De tweede kamer van het Duitse parlement, de Bondsdag, stemde eind oktober voor een amendement en vrijdag zal het worden aangenomen in de Bondsraad, de eerste kamer die de deelstaatregeringen vertegenwoordigt. De goedkeuring, ontkenning en “grove bagatellisering” van oorlogsmisdaden en gevallen van genocide zal nu vallen onder het strafbare feit van “opruiing van het volk” in een nieuw gecreëerde paragraaf 5 van sectie 130.

Duitsland verwijst in deze naar Europese wetgeving. De Europese Commissie heeft namelijk in 2008 een richtlijn ter bestrijding van racisme opgesteld en het land zou zijn gedwongen om daar nu op te reageren. Feitelijke discussie over mogelijke misdaden onder internationaal recht zal niet worden beïnvloed door de wetswijziging. De bedoeling is vooral om mensen die komen agiteren op bijeenkomsten of bepaalde gebeurtenissen bagatelliseren. In die zin vinden sommige de aanpassing goed getimed, aangezien sommige Russischgezinden op die manier al enkele Oekraïense evenementen hebben verstoord in Duitsland.

Vrijheid van meningsuiting

Toch is niet iedereen tevreden met de wijziging. Zo zou er geen voorafgaand debat in het parlement zijn geweest op het amendement. Er is volgens sommigen ook sprake van een onnodige inperking van de vrijheid van meningsuiting. Op diplomatiek vlak zou de nieuwe wetgeving voor problemen kunnen zorgen met bepaalde landen die zich schuldig maken of hebben gemaakt aan bepaalde mensenrechtenschendingen zoals China of Turkije.

In 2019 kwam er een gelijkaardig initiatief in België, maar die gaat wel minder ver. Enkel genocides die zijn erkend door internationale gerechtshoven zijn erkend, zoals de genocide in Rwanda in 1994 en die in de Bosnische stad Srebrenica in 1995. De Armeense genocide, waarbij anderhalf miljoen doden vielen, valt zo buiten de wet, al erkende België op zich de genocide wel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Duitsland zal het ontkennen van oorlogsmisdaden en genocide strafbaar maken”

  1. Hopelijk houden de Groene Fundi’s, De rode rakkers en links liberalen die nu de lakens uitdelen in Duitsland ook rekening met de rapporten van het Bundesamt für Verfassungsschutz over de haatspraak in de Duitse moskeeën.Als het over het AfD gaat is er geen belet!

  2. Op zich geen slechte zaak. Probleem is weeral dat dit onvermijdelijk misbruikt gaat worden. Dit is zoals “aanzetten tot haat”, een passe-partout die door de overheid misbruikt wordt om politieke tegenstanders te treffen..

Plaats een reactie

Delen