Ecolo weigert om nucleair materiaal te verkopen aan Verenigd Koninkrijk: "Onaanvaardbaar om België belachelijk te blijven maken"

Georges Gilkinet. Photo News

Uncategorized

Ecolo weigert om nucleair materiaal te leveren aan Verenigd Koninkrijk: “Onaanvaardbaar om België belachelijk te blijven maken”

Anton Schelfaut

Op de federale ministerraad van 9 november heeft Ecolo geweigerd om toestemming te geven voor de levering van nucleair materiaal aan het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft LN24-journalist Martin Buxant vrijdagochtend onthuld.

Ecolo wil niet dat België nucleair materiaal levert aan het Verenigd Koninkrijk. Daarom weigerde de partij om een exportvergunning te verlenen aan een Vlaamse producent van machines die gebruikt worden voor het onderhoud van het Britse nucleaire arsenaal. De houding van Ecolo zorgt voor onvrede binnen de regering. “Binnenkort kunnen we met dit soort beslissingen aan niemand meer iets verkopen”, zou een minister gereageerd hebben. “België schiet zichzelf in de voet voor pseudo-principes.”

De beslissing zou niet alleen voor Vlaanderen, waar de producent van het nucleaire materiaal gevestigd is, negatieve gevolgen kunnen hebben. De Britten dreigen er immers mee om de aankoop van militair materiaal bij het Waalse FN Herstal te annuleren.

Journalist Martin Buxant, die de feiten aan het licht bracht, vroeg Ecolo-minister Georges Gilkinet om een reactie, maar die hulde zich in stilzwijgen.

(Lees verder onder de tweet.)

Dogmatische dwaasheid

N-VA-Kamerlid Theo Francken reageert met grote verbazing op het nieuws. Hij wijst erop dat het Verenigd Koninkrijk een NAVO-bondgenoot en tevens een belangrijke exportpartner van Vlaanderen en België is. “Groen dogmatisme schaadt niet enkel onze energiebevoorrading, onze defensieheropbouw of onze luchthaven, nu maken de groenen ons ook al te schande bij onze Britse bondgenoten”, twittert hij.

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez uit op Twitter zijn ongenoegen over de houding van Ecolo. Hij verwijt de partij een gebrek aan “staats- en verantwoordelijkheidszin”. “Weigeren om aan Groot-Brittannië materiaal te verkopen, is gigantische dogmatische dwaasheid”, klinkt het fel. “Onaanvaardbaar om België belachelijk te blijven maken. De ecologisten moeten zich herpakken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Ecolo weigert om nucleair materiaal te leveren aan Verenigd Koninkrijk: “Onaanvaardbaar om België belachelijk te blijven maken””

  1. Kom jong, alle transfers naar Wallonië stoppen, nu en voor onbepaalde tijd. Ik ben da beu dat de Walen ons in heel de wereld belachelijk maken. Die ecolo terroristen zijn misantroop. Ergens is het misgelopen in hun jeugd, en die zijn niet bekwaam om mee samen te leven, laat staan om politieke mandaten uit te oefenen.

  2. Als Theo Francken het heeft over onze defensieheropbouw dan kletst hij uit zijn nek.Gelet op de penibele budgettaire toestand van dit land komt daar niets van in huis!De belofte van De Croo om tegen 2030 1,5% van het BBP aan defensie te spenderen – wie gelooft die man nu nog na zijn begrotingsfrats(en)- is het veiligstellen van een topjob binnen Europa en/of de Navo!Jens Stoltenberg,die voorzitter van de Noorse Nationale Bank wordt,blijft echter een jaar langer op post vanwege de Oekraïne oorlog!Trouwens Di Rupo beloofde ooit dat België in 2024 de 2% norm zou halen! Kletskoek want momenteel is België samen met Luxemburg de hekkensluiter met 0,9% van het BBP!Toen Vandeput N-VA in de Zweedse regering de post van defensie waarnam was het eerste een besparing van 1 miljard euro door de strot van de militairen duwen verspreidt over de legislatuur.Hij kan wel zeggen dat er veel materiaal werd gekocht maar er moet ook geld zijn om te trainen,munitie,vlieguren voor de piloten,kerosine,deftige kledij etc…Toen het leger na de aanslagen begon te patrouilleren diende men wel eerst kogelvrije vesten bij de Amerikanen te lenen!?De politiek in België is niet geïnteresseerd in een geloofwaardige defensie.Ons land is gastland van de Navo maar is binnen dit bondgenootschap een parasiet. België is trouwens met Groot Brittannië niet aan zijn proefstuk toe. In 1982 weigerde ons land de Engelsen artillerie munitie te leveren uit de stocks van het Belgische Leger toen de Falklandoorlog uitbrak.De Engelsen hebben dat België lang heel kwalijk genomen De regering Verhofstadt I waarin ook Ecolo/Groen zat en Louis Michel minister van Buitenlandse Zaken was sloot in 2003 het luchtruim voor Amerikaanse militaire vrachtvliegtuigen die opweg waren naar de Irakoorlog.Er is trouwens even sprake geweest dat de VS het Navo hoofdkwartier uit Brussel wilden weghalen! Als tegenmaatregel waren de Belgen tot 2006 niet welkom op Red Flag een jaarlijkse Internationale luchtmachtoefening in de USA!Groen/Ecolo en al wat links is zijn steeds een luis in de pels voor een regering!

Plaats een reactie

Delen