De excentrieke miljardair heeft zijn belofte waargemaakt en is nu officieel eigenaar van het socialemediaplatform Twitter. Hij betaalde 44 miljard dollar voor het bedrijf. Zijn eerste beslissing was om per direct de bedrijfstop te ontslaan.
Die top had namelijk een erg links imago en zorgde voor veel censuur op Twitter. De boosheid om die politiek geïnspireerde censuur was dan ook de reden dat Musk het bedrijf wilde kopen, nadat ze The Babylon Bee hadden geschorst. De conservatieve satirische site had het aangedurfd te lachen met Rachel Lavine, de transgender militair die ze spottend tot ‘man van het jaar’ hadden uitgeroepen.
Musk beloofde verder om iedereen die voor kleine of twijfelachtige redenen geschorst was “te bevrijden uit de Twitter-cel”. Hij verklaarde poëtisch: “The bird is freed”. Het herstel van de vrijheid van meningsuiting is moeilijk te slikken bij velen van activistisch links, dat vrij de lijnen van het politiek correcte denken kon uitzetten op hun geliefkoosde medium. Opvallend is dat ook de top van de Europese Unie hier moeite mee heeft. Europees Commissaris voor de interne markt Thierry Breton repliceerde: “In Europa zal de vogel vliegen volgens onze regels.” Ook Guy Verhofstadt gaf aan dat “de nood aan regulering en verantwoordelijkheid” nog nooit “zo groot” is geweest. Twee dagen na zijn aankoop plaatste Musk ook een pijnlijke factcheck onder een post van de Amerikaanse president Biden, waarin hij er fijntjes op wees dat diens uitspraken over belastingen niet klopten. Maar Musk heeft ook serieuzere plannen. Hij wil Twitter commerciëler en meer rendabel maken. Gebruikers zullen bijvoorbeeld 20 dollar per maand moeten betalen om geverifieerd te blijven. Werknemers die hun deadline niet halen dreigen bovendien ontslagen te worden, net zoals grote groepen werknemers die niet productief genoeg zijn. Doorgaans zijn dat mensen uit het management en mensen die niet coderen.