EU-prijsplafond op gas onbruikbaar hoog

EU-prijsplafond op gas onbruikbaar hoog (PHOTONEWS)

Binnenland politiek

EU-prijsplafond op gas onbruikbaar hoog

Wannes Neukermans

Het voorstel van de Europese Commissie voor een prijsplafond op gas is er eindelijk, maar 15 van de 27 EU-lidstaten vinden de drempel van 275 euro te hoog. De kans is zeer groot dat het daardoor nooit in de praktijk ingezet zal worden. Dat schrijft De Standaard.

Donderdag kunnen de verzamelde Europese ministers van Energie een wetgevend voorstel van de Europese Commissie goedkeuren voor de invoering van een prijsplafond op gas. Het zou vanaf januari voor één jaar lang kunnen gelden. Onder andere België, Italië en Polen pleiten hier al maanden voor. Na lang talmen ligt er eindelijk een voorstel op tafel, maar de marge is zo hoog dat het onwaarschijnlijk is dat het ooit effectief zal ingaan.

Het plafond zou onder twee voorwaarden geactiveerd worden. Ten eerste moet de prijs op de Nederlandse TTF-beurs voor gasleveringen voor de daaropvolgende maand twee weken lang boven de 275 euro liggen. Sommigen binnen de Europese Commissie wilden de lat zelfs op 350 euro leggen. Daarnaast moet de TTF-spotindex (die de prijzen tegen elkaar afzet) tijdens de tien laatste handelsdagen minstens 58 euro hoger liggen dan de referentieprijs voor lng. Indien die twee parameters overschreden zijn, mogen er tijdelijk geen contracten afgesloten worden.

De Europese Commissie houdt ook een stok achter de deur om het prijsplafond onmiddellijk op te schorten wanneer nodig. Wanneer de bevoorradingszekerheid in gevaar komt of als het prijsplafond tot instabiliteit leidt, bijvoorbeeld doordat de vraag naar gas snel stijgt, kan de commissie het prijsplafond opschorten. Dat zal in de gaten gehouden worden door de Europese Centrale Bank en het Europees Agentschap voor Samenwerking tussen Energieregulatoren (ACER).

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/beslissing-prijsplafond-alweer-uitgesteld-iedereen-zit-in-het-ijle-te-babbelen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “EU-prijsplafond op gas onbruikbaar hoog”

  1. weeral een leugen van zotte tinne,vvivaldi kon men eerst vergelijken met een narrenschip,nu moeten ze vooraleer ze hun muil opendoen aan de leugendetector hangen en deze moet bediend worden door iemand van de oppositie want een vivaldidioot aan de knoppen zetten zou nog zou tot meer leugens leiden

  2. Gefopt op plaatselijk niveau, gekloot op het Vlaamse, bedrogen door het federale en in de steek gelaten op het europese niveau met dank aan alle Mandarijen en kakistocraten, je word er niet vrolijker van.

  3. Zie dat ze in de EU maar zorgen dat ze volgend jaar lng hebben want momenteel neemt China vanwege de COVID perikelen en een recessie wel minder af maar daar gaat verandering in komen.Volgens het Internationaal Energieagentschap zal Europa volgend jaar met een gat in de gasvoorraad zitten van zo’n 30 miljard kubieke meter!Gas wordt komende zomer schaars als Rusland stopt met de gasleveranties via pijpledingen en China’s lng-import afketst.Wanneer China volgend jaar zijn gas zelf nodig heeft zitten we met een serieus gastekort!Het gas is namelijk gecontracteerd door China maar niet afgenomen gas gaat naar Europa.Als de Chinese economie weer aantrekt dan heeft Europa een serieus probleem! China heeft trouwens een contract met Qatar Energy afgesloten voor een periode van 27!! jaar en een bedrag van 60 miljard dollar.Vanaf 2026 wordt in totaal 4 miljoen ton vloeibaar naar China gestuurd! Vergeet ook niet dat er een nijpend tekort aan lng tankers is! Volgens mij heeft Ursula,Michel en co zich dik in luren laten leggen! TVDS zal kunnen fluiten naar haar overwinsten die De Croo in begroting wil laten opnemen!!

Plaats een reactie

Delen