Geërgerde Xi Jinping veegt Trudeau voor de camera de mantel uit: "'Alles wat we gisteren bespraken is gelekt naar de kranten en dat is niet gepast"

Screenshot Global News

Uncategorized

Geërgerde Xi Jinping veegt Trudeau de mantel uit: “‘Alles wat we gisteren bespraken is gelekt naar de kranten en dat is niet gepast”

Carl Deconinck

Nadat Xi Jinping in China duidelijk machtiger is geworden dan ooit, lijkt hij zich op het internationale toneel ook stoutmoediger te gedragen. Op de G20 in Bali gaf hij Canadees president Justin Trudeau een bolwassing onder de neus van de camera’s.

Xi Jinping is doorgaans erg stoïcijns, zelfs een ophefmakend incident tijdens het voorbije partijcongres bracht hem niet uit evenwicht. Maar in Bali was hij duidelijk geërgerd jegens de Canadese delegatie. De Chinese president beschuldigde premier Justin Trudeau ervan zich ongepast te gedragen door de inhoud van een gesprek tussen de twee leiders naar de media te lekken.

Dat gebeurde in de wandelgangen van de G20-top, voor de neus van de pers. “Alles wat we bespreken is gelekt naar de krant; dat is niet gepast”, zei Xi die zijn boosheid probeerde te maskeren met de glimlach. “Dat is niet de manier waarop het gesprek werd gevoerd. Als er oprechtheid van uw kant is.” Trudeau reageerde daarop en vertelde hem dat ze ondanks hun meningsverschillen moesten blijven samenwerken.

“We geloven in een vrije en open en open dialoog en dat is wat we zullen blijven hebben. We zullen blijven kijken om constructief samen te werken, maar er zullen dingen zijn waarover we het oneens zullen zijn, en we zullen moeten …” zei Trudeau, voordat Xi hem onderbrak. “Laten we eerst de voorwaarden scheppen”, zei Xi terwijl hij zijn hand uitstak naar Trudeau. Daarop schudde het tweetal de handen en ging uit elkaar. Terwijl Trudeau had gesproken, keek Xi gefrustreerd en onthield hij zich opvallend van oogcontact met de Canadese premier.

(Lees verder onder de tweet.)

Delicate onderwerpen

Aanleiding hiervan zijn onofficiële gesprekken van gisteren tussen beide landen, die zijn doorgegeven naar de pers. Ze hadden gesproken over handel, de detentie van 2 Canadezen en de beschuldigingen van Chinese inmenging in de Canadese verkiezingen van 2019.

Op zijn afsluitende persconferentie reageerde Trudeau op het incident en zei dat zijn regering erop vertrouwt dat haar burgers op de hoogte willen worden gebracht van het werk dat hij namens hen doet. “Ik zal er niet voor terugdeinzen om open te zijn met Canadezen, zelfs als we belangrijke en soms delicate onderwerpen bespreken,” zei Trudeau. “De juiste balans vinden tussen open zijn over meningsverschillen en kwesties die we aan de orde hebben gesteld, terwijl we tegelijkertijd constructief kunnen werken, is iets dat mensen moeten begrijpen, is wat Canadezen altijd zullen doen,” voegde hij eraan toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Geërgerde Xi Jinping veegt Trudeau de mantel uit: “‘Alles wat we gisteren bespraken is gelekt naar de kranten en dat is niet gepast””

  1. Als je moslims in je partij opneemt, weet je toch bij voorbaat waar ze voor staan, ook al zeggen ze dit niet altijd openlijk. Het zit gewoon in hun godsdienst ingebakken. Sommigen zijn misschien zoals de meeste katholieken en trekken zich niks aan van wat er in de schriften staat, maar de meesten zijn dat niet.

  2. Trudau had ping ping moeten de mantel uitvegen , dat hij zich niet te moeien heeft met wat een canadese politieker in de canadese pers laat verschijnen . en hem antwoorden dat geheimhouden ongepast is . Blijkbaar is Trudau dit maal maar half op zijn buik gegaan .

Plaats een reactie

Delen