Groen-covoorzitter Nadia Naji naar klimaattop in Egypte: "Politici moeten privilege gebruiken om ambitieuze klimaatambities waar te maken"

Nadia Naji. Belga

Uncategorized

Groen-covoorzitter Nadia Naji naar klimaattop in Egypte: “Politici moeten privilege gebruiken om ambitieuze klimaatambities waar te maken”

Anton Schelfaut

Groen-covoorzitter Nadia Naji vertrekt vandaag naar de Egyptische kustplaats Sharm-el-Sheikh, waar van 6 tot 18 november de 27ste klimaattop plaatsvindt. De kritiek luidt dat het hele gebeuren een grote show zonder inhoud is, maar daar is Naji het niet mee eens. “Ik vind dit als ecologist te belangrijk en ik kan dus niet langs de zijlijn toekijken”, schrijft ze in een opiniestuk voor Knack.

In het opiniestuk legt Naji uit waarom ze wél deelneemt aan de klimaattop, in tegenstelling tot bijvoorbeeld klimaatactiviste Greta Thunberg. Die laatste liet de conferentie aan zich voorbijgaan omdat wereldleiders ze zouden misbruiken om de aandacht op zichzelf te vestigen.

Naji ziet dat echter anders. Zij meent dat we het klimaat niet gaan redden door verder te doen zoals we nu bezig zijn. Volgens de Verenigde Naties zijn we op weg naar 2,5 graden opwarming, maar de Groen-covoorzitter is niet van plan om zich daarbij neer te leggen. “Want de klimaatcrisis maakt menselijke slachtoffers”, benadrukt ze, daarbij verwijzend naar de overstromingen in Wallonië van vorig jaar.

Voor Naji moeten de ambities dus hoger. “Regeringsleiders moeten blijven praten en kunnen niet in hun comfortabele zetel blijven zitten. Ze moeten ambitieuze akkoorden sluiten om komende generaties een toekomst te geven. We moeten strijdbaar zijn!”

Mensenrechten

Tegelijkertijd blijft Naji niet blind voor de slechte score van Egypte op vlak van mensenrechten. Daarom wil ze de klimaattop aangrijpen om te pleiten voor meer respect voor de mensenrechten in het land.

Tot slot wijst Naji erop dat klimaatactivisten tijdens de top enkel mogen protesteren op een door de regering beheerde demonstratiezone. “Klimaatactivisten worden de mond gesnoerd en ik begrijp dat zij dus niet allemaal zullen afzakken naar de COP”, besluit de groene politica. “Maar politici en regeringsleiders moeten hun privilege gebruiken om voor hen en hun boodschap te vechten, ambitieuze klimaatambities waar te maken en de aandacht van de wereld te vestigen op de mensenrechtensituatie in Egypte. Daarom ga ik wél naar de COP.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Groen-covoorzitter Nadia Naji naar klimaattop in Egypte: “Politici moeten privilege gebruiken om ambitieuze klimaatambities waar te maken””

  1. Denk dat covoorzitter Naji van een flutpartijtje dat maarschalk Sisi en tegenwoordig de sterke man in Egypte wakker gaat liggen van haar gemekker. Die man liet moslimbroeder en voormalig president Morsi na een staatsgreep creperen in de gevangenis en honderden aanhangers opsluiten en excecuteren!

  2. De Overstromingen in Wallonië vorig jaar hebben niets met de klimaatopwarming te maken, maar alles met het openen van de Vesderdam. Waarom wordt dat verzwegen en plakt men er steeds het klimaatetiket op ? Leugenaars !

  3. En wat gaat Nadia Nadji daar nu exact doen, gaat ze een nutteloze speech geven op de bijeenkomst of gaat ze betogen in de toegelaten zone, of heeft ze nog andere daden op het oog. Wanneer gaat men ons dat eens vertellen ipv het nieuws dat ze er naar toe gaat. Ze zou beter eisen dat er op wereldschaal een geboortebeperking wordt ingevoerd. Dat we met te veel zijn op deze wereldbol, de overbevolking is de echte oorzaak van de opwarming van de aarde.

  4. Wie wilt er nog meer belasting en vrouwen in de politiek? Zoals de schoenmaker bij zijn leest blijft, blijft best de vrouw bij de haard waar ze voor ontworpen is, om zachtaardig en geduldig met haar kinderen om te gaan en hen uitkomstgelijkheid te geven. Neem de haard en de kinderen weg en ze is gwn een ondermaats politicus.

Plaats een reactie

Delen