In Denemarken hebben de sociaaldemocraten het opvallend goed gedaan. Ze haalden de afgelopen verkiezingen de hoogste score in decennia. Mette Frederiksen haalde met 27,5 procent een uitstekend resultaat. Links kan zo de komende jaren de lakens uitdelen in Denemarken. Maar hun recepten zijn er toch wat anders dan elders. Volgens velen ligt net daar de sleutel voor hun succes.
Nog niet zo heel lang geleden waren de Deense socialisten tegen de strenge migratiewetten in hun land, maar de druk van massamigratie op het sociale model deed ze hun koers wijzigen. De Deense socialisten voerden een beleid dat in menig ander land als overtuigd rechts wordt aanzien.
Het land heeft bovendien enkele uitzonderingsclausules bij de Europese Unie en kan veel vrijer de eigen lijn bepalen dan andere EU-leden. Samen met het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld stuurt ook Denemarken illegale migranten naar Rwanda.
De sociaaldemocraten zijn de grootste in 84 van de 92 kiesdistricten. Partijen die als extreemrechts worden gebrandmerkt blijven klein. Opvallend is dat de meeste partijen in Denemarken migratie-kritisch zijn. Het thema was daarom niet zo belangrijk, in tegenstelling tot in de rest van Europa. De onzekerheid inzake economie en defensie stond centraal in het debat. Ondanks alles is het politiek landschap in het Scandinavische land wel erg gefragmenteerd. Er zijn maar liefst 12 verschillende partijen die een zetel behalen.
Ook opmerkelijk: de christendemocraten hebben er al 16 jaar geen vertegenwoordiging meer in het Folketing, het parlement. Deze week trad de voorzitter af en pleitte ze bij de partij om zich enkel te richten op gemeentelijke en regionale politiek.