Polen stelt Duitsland een ultimatum voor herstelbetalingen

Shutterstock bewerkt

Uncategorized

Internationale spanningen lopen op nadat Russische raket inslaat in Polen

Carl Deconinck

Dinsdagavond vielen in een Pools dorp aan de grens met Oekraïne twee doden bij een raketinslag. Polen is een NAVO-land en het incident veroorzaakt onrust in het Westen, dat gepast wil reageren zonder al te veel risico op verdere escalatie.

Na de raketinslag voerde Polen zijn militaire paraatheid op en riep het de NAVO-bondgenoten bijeen. “Om 15.40 uur viel een raket van Russische makelij in het dorp Przewodów… resulterend in de dood van twee burgers van de Republiek Polen”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Russische ambassadeur werd ontboden om uitleg te geven.

Woensdagochtend was er in Brussel een spoedvergadering van ambassadeurs bij het militaire bondgenootschap om het incident te bespreken. Westerse bondgenoten blijven zeer voorzichtig met het bepalen van de herkomst van de raket. Amerikaans president Joe Biden zei dat het “onwaarschijnlijk” is dat de “raket vanuit Rusland is afgevuurd”. Het zou ook een Oekraïense luchtafweerraket kunnen zijn. In het oosten van Europa zijn de reacties feller. Litouwen wil bijvoorbeeld luchtafweer aan de Pools-Oekraïense grens zien.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) vertelde in De Ochtend op Radio 1 dat Rusland de voorbije dagen een massief salvo aan raketten heeft afgevuurd en Oekraïne de luchtafweer inschakelde. “Maar laat ons wel wezen: zonder raketaanvallen zou dat luchtafweersysteem niet nodig zijn. Alles wat gisteren is gebeurd, heeft verband met de Russische agressie op Oekraïne.”

Geen escalatie

Het ziet er in elk geval niet naar uit dat het defensieve bondgenootschap militair zal reageren of het beruchte artikel 4 zal inroepen, al sluit niemand dat expliciet uit. Om 12.30 uur geeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg een persconferentie. Er is ook online overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep waarin de VS een belangrijke rol spelen. Ook op de G20 in Bali zal men het incident duchtig bespreken via bilaterale ontmoetingen.

Het Russische leger ontkende elke betrokkenheid bij aanval. “De verklaringen van Poolse media en functionarissen over de vermeende landing van ‘Russische’ raketten in de buurt van het dorp Przewodów zijn een opzettelijke provocatie om de situatie te laten escaleren. Er waren geen aanvallen op doelen in de buurt van de Oekraïens-Poolse staatsgrens door Russische wapens”, meldde het Russische ministerie van Defensie via persbureau TASS.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Internationale spanningen lopen op nadat Russische raket inslaat in Polen”

  1. Met grote waarschijnlijkheid zal ik nu voor Poetinvriendje worden versleten! Welnu dan zij het zo! Waarom zou Rusland,dat door allerlei experts en militaire analisten als verliezende partij wordt beschouwd,doelbewust raketten afvuren op een Navo land,slachtoffers maken en een gans bondgenootschap??? op hun dak krijgen?!Toch maar even het ” objectieve ” onderzoek afwachten!

Plaats een reactie

Delen