Donderdag hebben klimaatactivisten nog eens kustwerken geviseerd. Deze keer was het schilderij ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer het slachtoffer. Een Belgische militant had er zich aan vastgelijmd. Dit soort acties vindt nu meer en meer plaats in heel Europa. Het klimaatactivisme radicaliseert en het is perfect voorspelbaar dat de acties nog intensiever zullen worden.
“Hoe voelt het om met je eigen ogen te zien hoe iets prachtigs en onbetaalbaars wordt verwoest?”, riep de vastgekleefde militant. Daarmee probeerde hij uit te leggen waarom meesterwerken uit de kunstgeschiedenis worden geviseerd. Wie zich druk maakt over het beschadigen van onvervangbare kunst, zou nog veel bozer moeten zijn over het vernietigen van onze onvervangbare planeet door klimaatverandering: dat is het idee.
De organisator van de actie verdedigt zich tegen de kritiek: “Het einde van de wereld komt er snel aan. Dat is veel problematischer dan boetes of rechtszaken.” En eigenlijk heeft hij gelijk. Indien je écht gelooft dat het einde van de wereld nabij is, dan zijn drastische acties om dat te verhinderen meer dan gepast. Daar zit dan het échte probleem: een hele generatie jonge mensen wordt een onredelijke en ongerechtvaardigde klimaatangst aangepraat.
De informatie die we krijgen vanuit de media over de problematiek van klimaatverandering is uiterst eenzijdig. De meeste extreme scenario’s, die zelfs door het IPCC ongeloofwaardig worden geacht, zijn voortdurend de basis voor rampvoorspellingen. Natuurrampen worden systematisch en zonder bewijs klimaatrampen genoemd. Immigratie, oorlogen, zelfs de orka die twee weken geleden aanspoelde in Cadzand, worden in verband gebracht met het klimaat. De systematiek is dezelfde als waarmee eeuwen geleden elke negatieve gebeurtenis werd toegeschreven aan God of de duivel.
Het effect van onzin
De aandacht voor de hoge temperaturen van oktober paste helemaal in dat patroon. Voorspelbaar kon men niet aan de verleiding weerstaan om het ongewoon warme weer als een uiting van klimaatopwarming te zien. Dat is niet uitgesloten, maar België beslaat 1/17000ste van het aardoppervlak. Zelfs de EU slechts 1/500ste. Een weergebeurtenis bij ons zegt vrijwel niets over de rest van de planeet. In het VS was oktober bijvoorbeeld kouder dan gewoonlijk. De intelligentere berichtgever haalt dan een klimaatwetenschapper uit de kast die bereid is te zeggen dat dit te maken heeft met verandering in straalstroom, maar het is volstrekt onbewezen dat die door de mens is veroorzaakt.
Er zijn heel wat basisgegevens uit het klimaatdossier waar wel degelijk veel overeenstemming over bestaat. CO2 in de atmosfeer zorgt voor opwarming. De mens is daar voor het grootste deel verantwoordelijk voor. Klimaat heeft invloed op het weer. Alles wat verder gaat is het voorwerp van soms redelijke, soms onredelijke speculatie, waar ideologie, politiek en sensatiezucht een veel te grote invloed op uitoefenen. De vele onzin brengt sommigen ertoe alles in vraag te stellen wat over het klimaat wordt gezegd. Anderen geloven alles en radicaliseren. Dat brengt hen tot acties die onvermijdelijk extremer zullen worden.