Labour-voorzitter: "Britse economie moet afstappen van afhankelijkheid van immigratie"

Keir Starmer. Shutterstock

Uncategorized

Labour-voorzitter: “Britse economie moet afstappen van afhankelijkheid van immigratie”

Carl Deconinck

Sir Keir Starmer, de voorzitter van de Britse Labourpartij, heeft een opvallende boodschap voor de bedrijfsleiders van zijn land. In een speech geeft hij aan dat de dagen van lage lonen en afhankelijkheid van buitenlandse arbeidskrachten voorbij zijn. Daarmee lijkt zijn partij migratie-kritischer te worden.

Volgens oppositieleider Keir Starmer zijn de dagen van “lage lonen en goedkope arbeid” geteld. Dat heeft hij maandagavond gezegd op de conferentie van de Confederation of British Industry (CBI). “Ik wil hier duidelijk zijn: met mijn Labour-regering zal elke beweging in ons op punten gebaseerde migratiesysteem, of het nu gaat om geschoolde beroepen of knelpuntberoepen, gepaard gaan met nieuwe voorwaarden voor het bedrijfsleven”, aldus Starmer.

Hij verwacht van bedrijven dat ze een duidelijk plan presenteren. Dat moet focussen op betere vaardigheden, meer opleiding, betere lonen en voorwaarden, en investeringen in nieuwe technologieën. “Maar ons gemeenschappelijke doel moet zijn om de Britse economie te helpen af te stappen van haar afhankelijkheid van immigratie en om meer te gaan investeren in het opleiden van werknemers die hier al zijn.”

Hij voegde daaraan toe: “Migratie maakt deel uit van onze nationale geschiedenis. Het is altijd zo geweest, het zal altijd zo zijn. Labour zal nooit afbreuk doen aan de bijdrage die ze levert aan de economie, aan openbare diensten, aan uw bedrijven en aan onze gemeenschappen. Maar de dagen dat lage lonen en goedkope arbeid deel uitmaakten van het Britse pad naar groei moeten tot een einde komen.”

Kiezers terugwinnen

Vanuit de bedrijfswereld komen geregeld signalen dat meer migratie nodig is. Met zijn tussenkomst op de Confederatie van Industriëlen stuurt Starmer een niet mis te verstane boodschap naar de kiezers uit Noord-Engeland, de historische ‘red wall’ die altijd voor de socialisten stemde, maar sociaal-cultureel meer rechtse overtuigingen lijkt te hebben. Eerder legde Labour zich ook al neer bij de Brexit en recent nog zei Starmer dat de NHS, die instaat voor de gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk, te veel buitenlands personeel aanneemt. “Immigratie is niet de oplossing voor de personeelscrisis”, klonk het toen.

Het ziet ernaar uit dat Labour de volgende regering zal leiden, gelet op het brokkenparcours dat de Conservatieven de laatste maanden hebben afgelegd. Ook op vlak van immigratie is hun balans uiterst pover. In de meest recente peilingen staat Labour met 20 procent voor. Ze zijn de grote favoriet om in 2024 de verkiezingen te winnen. De huidige voorzitter is al langer bezig met het imago van de partij op te poetsen na de passage van de uiterst linkse Jeremy Corbyn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen