De Afspraak
Pallieterke,
Op 15 november keek ik naar De Afspraak op de VRT. Het ging nog eens over de hoofddoeken van moslima’s in de scholen. Zoals zijn voorgangster Mieke Van Hecke verdedigde de baas van het zogenaamd ‘katholieke’ onderwijsnet, Lieven Boeve, het dragen van hoofddoeken door moslima’s in de scholen. Hij deed dat echter op een dubbelzinnige en laffe manier: de directies van de ‘katholieke’ scholen moeten dat maar zelf beslissen. In het gemeenschapsonderwijs is het duidelijk: geen religieuze symbolen. Punt. In deze kwestie hoor of zie ik niets van de Vlaamse bisschoppen, voor wie de ‘katholieke’ scholen toch belangrijk zouden moeten zijn. Een van de laatste keren dat ik iets van de bisschoppen vernam, was dat de bisschop van Antwerpen het opnam voor een soort zegening bij het homohuwelijk. Dus: de katholieke gezagsdragers verdedigen enerzijds moslimgebruiken en anderzijds homoseksualiteit. Hoe geloofwaardig denken de gezagsdragers van de katholieke kerk in Vlaanderen nog over te komen bij de weinigen die nog in de Roomse Kerk geïnteresseerd zijn?
Roland Vanermen, Haasrode
Maarten Boudry
Pallieterke,
De bijdrage over het openingscollege van Maarten Boudry was zeer verhelderend. Vooral het stukje over de uitspraken van Martha Balthazar in de (rode) Knack en (donkerrode) De Morgen stemmen tot nadenken. Er gaat geen dag voorbij of wij worden in radio- en tv-journaals en de pers om de oren geslagen met termen als ‘uiterst rechts’ en ‘extreemrechts’ of ‘staatsgevaarlijke individuen die op de lijst van OCAD staan’. Zou Martha nu ook op een lijst van ‘extreemlinksen’ en/of staatsgevaarlijke personen staan? Of bestaat zo’n lijst niet? En zijn dergelijke uitspraken dan toch geen aansporing tot geweld of oproer, omdat ze van links komen?
Willy Buelens, Zaventem
Onafhankelijk Vlaanderen
Pallieterke,
Ik onderschrijf de mening van de heer Clerbout uit Scherpenheuvel, dat Vlaanderen aan alle technische voorwaarden voldoet om een soevereine staat te zijn. Er zijn echter twee hindernissen. Ten eerste: we hebben te veel collaborateurs in eigen rangen. Ten tweede: velen denken dat we Wallonië geld moeten geven in ruil voor onze vrijheid. Wallonië is echter op geen enkele manier de eigenaar van onze vrijheid. Onze vrijheid is dus een kwestie van politieke moed. Waarmee ik terug ben bij mijn eerste punt.
Jaak Peeters, Olen
Woonzorg en fiscaliteit
Pallieterke,
Uit de resultaatrekening (2021) van Amate (801 woongelegenheden, 734 personeelsleden in provincie Antwerpen): 60,5 procent van de bedrijfskosten gaan naar bezoldigingen en sociale lasten. Wie een seniorenflat betrekt betaalt 1.384 euro per maand. Het immobiliëngedeelte betekent 548 euro, maar tegelijk wordt 836 euro personeelskosten verrekend, personeel dat je nochtans niet gebruikt. Van die 836 euro gaat zowat de helft (418 euro) rechtstreeks naar de staat. Voor kuisdienst, kapper, restaurant enz. wordt opnieuw de personeelskost in rekening gebracht (8 euro per maaltijd). Wat dus eigenlijk 548 euro kost, wordt door het Belgische systeem 1.384 euro. Oplossing: schaf toch die (ongerechtvaardigde) belasting op lonen af en vervang dit door grondbelasting: dat betekent dan echt wel een ‘taxshift’. De Belgische overheid is hier het probleem. Bij politici is deze oplossing niet te vinden. Bij Orpea ligt België hierdoor ook in de B-liga. Kan men niet of wil men niet, of ‘weet’ men niet?
Emil Maes, Ranst
Alexia Bertrand
Pallieterke,
Alweer een echte flamingant in de hogere regionen van Open Vld.
Jan Cappelier, Ruddervoorde
Hoofddoek
Pallieterke,
De topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, voelt zich “geschandaliseerd” door de tweet van onderwijsminister Weyts (N-VA), waarin staat dat moslimvrouwen, die geen les willen geven zonder hoofddoek, blijkbaar een hogere roeping hebben dan lesgeven. Hij verwijt Weyts onder meer “een gebrek aan historisch bewustzijn”. “Meer dan de helft van de scholen in Vlaanderen zijn opgericht door vrouwen met een hogere religieuze roeping. Die zusters droegen ook allemaal een hoofddoek”, schetst hij. “Waarom zou een religieuze overtuiging goed onderwijs in de weg staan?” Mijnheer Boeve, die vrouwen gaven les in het katholiek onderwijs, een onderwijsinstelling die zij, historisch gezien, zélf hadden opgericht, met als ideaal om toponderwijs te geven aan de Vlaamse kinderen.
Luc Vandeputte, Ledegem
De 81 procent
Pallieterke,
Onze Vlaams-nationalisten geraken in 2024 waarschijnlijk wel aan een Vlaamse meerderheid in het eigen parlement, maar weten nog altijd niet hoe dat gaat aflopen. Waar, volgens mij, vooral te weinig aandacht aan wordt besteed, is aan de peiling van dit voorjaar, waarbij liefst 81 procent van de ondervraagde N-VA-kiezers zei bereid te zijn om samen te werken met het VB, als de twee Vlaams-nationale partijen samen de meerderheid in het Vlaams Parlement zouden behalen. Die N-VA’ers zou men wel wat meer op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen t.o.v. Vlaanderen in het algemeen. Probleem daarbij is dat De Wever nog steeds niet mee wil. Het zal dan zonder De Wever moeten gebeuren, waarbij die 81 procent bereid gevonden N-VA-kiezers zal worden gevraagd voor één keer van hun hart een steen te maken en tenminste in de gewestelijke verkiezingen voor het VB te stemmen. Federaal en Europees kunnen ze dan nóg N-VA stemmen. Het zal de enige mogelijkheid zijn om de Vlaamse soevereiniteitsverklaring erdoor te krijgen.
Guido van Alphen, Kasterlee
Q
Pallieterke,
Ministers en hoge ambtenaren treden niet af tenzij er een lucratief baantje in het vooruitzicht is. Vande Lanotte en Stefaan De Clercq zijn er écht niet op achteruitgegaan na het wandelingske van Dutroux, maar in het nieuws was het een ‘coup de théatre’ en zo zal het ook met Quickie zijn! Ga maar eens na wie er allemaal ‘een stap opzij moest zetten’, zelfs de Agusta-smeergeldprotagonisten kregen comfortabele ‘uitbolbaantjes’. Leve de democratie?
Marc Bertrand, Edegem
Hoofddoekenverbod
Pallieterke,
Waarom moesten indertijd de kruisbeelden weg uit de katholieke scholen en in de gerechtshoven? Zogezegd omdat de leerkrachten dan niet neutraal zouden lesgeven en de rechters niet objectief zouden oordelen. Dit zeiden de linksen en de niet-gelovigen en alles wat katholiek was legde zich daarbij neer. En nu zijn het diezelfden die tegen het hoofddoekenverbod zijn. Nu geen vragen over mogelijks geen neutraliteit. En nu ook weer het katholieke onderwijs met Lieven Boeve en co die zich gedwee erbij neerleggen. Maar voor mij geen probleem met de hoofddoeken, maar dan ook de kruisbeelden terughangen.
Leo Haest, Herentals
Erdogan en de Koerden
Pallieterke,
Beschamend hoe het Westen en de NAVO zich laten gijzelen door Turkse president Erdogan: toetreding van Zweden tot NAVO wordt geblokkeerd mits… uitlevering van Koerden in Zweden aan Turkije. Het verwijt van terrorisme plakt niet op de Koerden die juist wereldwijd bekend en geëerd werden omwille van het verslaan van het terroristische IS in Syrië. Terrorisme plakt op Erdogan die voorheen reeds binnengevallen was en gebied bezet in Noord-Syrië tot 30 km diep, en in het voorbije weekend heeft zijn luchtmacht ( “de klauwen van onze Turkse strijdkrachten…” ) 89 Koerdische doelwitten aangevallen in Noord-Syrië en Noord-Irak, waardoor minstens 31 doden vielen. We spreken dan nog niet over de jarenlange repressie, achtervolgingen en opsluitingen en verdwijningen in eigen land, namelijk in Oost-Turkije, waar 20 miljoen Koerden overleven.
Dirk Van Moerbeke, Brugge
Hoofddoek
Pallieterke
In feite zou de islam verbannen moeten worden op grond van de racisme- en discriminatiewetgeving die in België sinds 1981 flink is uitgebreid. De islam is immers een doctrine eerder dan een godsdienst. Er is immers geen vrije meningsuiting (zie de fatwa tegen Charlie Hebdo, Salman Rushdie…), geen gelijkheid van man en vrouw, geen scheiding van Kerk en staat en geen rechten of respect voor ongelovigen (niet-moslims). Er is trouwens de ‘Cairo Declaration of Human Rights in Islam’ van 1990 waarin 52 moslimstaten de mensenrechten (1948) ondergeschikt verklaren aan de sharia. Wie is al ziende blind in dit land… En dan lees ik in de krant dat bij Vlaams minister Somers er maar liefst 71 moskeeën wachten op een vergunning.
Monique Cleyman, Waasmunster