PAL CAST. Sint-Martinus, Attila, Clovis, Artorius, Karel Martel en Karel de Grote en hun impact op 'Het verhaal van Vlaanderen'

Karel de Grote tot keizer gekroond. (Friedrich Kaulbach, 1861)

Uncategorized

Meerdaagse ‘dunkelflaute’ treft België: zonder kernenergie zouden we quasi volledig afhankelijk zijn van gas

Anton Schelfaut

Sinds gisteren kent België een ‘dunkelflaute’, een periode waarin weinig tot geen energie kan worden opgewekt door middel van wind en zonlicht. Op zo’n momenten kan het land voorlopig nog terugvallen op zijn kerncentrales, maar door de geplande kernuitstap zal dat in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Bij een ‘dunkelflaute’ zal onze energie dan quasi volledig afkomstig zijn uit gascentrales.

Omdat het al enkele dagen amper waait en de zon zich nauwelijks laat zien, is onze energie grotendeels afkomstig uit kern- en gascentrales. Woensdagochtend om 11.00 uur leverden onze kerncentrales net geen 40 procent van de totale energie. Een even groot deel was afkomstig uit gascentrales. De ‘dunkelflaute’ zal nog enkele dagen aanhouden: tot dit weekend blijft het zo goed als windstil en zal ook de zon zich niet laten zien.

“In de ideale wereld van Groen verdwijnt het nucleaire balkje en mag dat opgeteld worden bij de energie uit gas”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Complete waanzin. Laten we de wet op de kernuitstap eindelijk opheffen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een ‘dunkelflaute’ België treft: ook vorig jaar was dat het geval. Die van januari 2017 duurde zelfs negen dagen. De term ‘dunkelflaute’ is een samenstelling van de Duitse woorden ‘Dunkelheit’ (duisternis) en ‘Flaute’ (weinig wind). De ‘energieflauwte’ jaagt de prijzen op de groothandelsmarkt de hoogte in. De prijzen voor de levering van stroom zullen de komende dagen dubbel zo hoog liggen als de voorbije weken.

Toch verklaarde minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) vorige week in een interview met De Morgen dat ze niet gelooft in het “doembeeld” van de ‘dunkelflaute’. “Dat kan zich enkele uren voordoen, maar dat kun je oplossen met batterijopslag”, zei ze.

Volgens de groene minister “waait het altijd wel ergens in Europa, zeker op zee”. “Daarom leggen we stroomverbindingen met Denemarken en Noorwegen. Er zijn ook nog andere bronnen, zoals zon, waterkracht en batterijen”, klonk het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Meerdaagse ‘dunkelflaute’ treft België: zonder kernenergie zouden we quasi volledig afhankelijk zijn van gas”

  1. Als we de geschifte wereldvreemde plannen van TVDS uitvoeren dan gaan veel bedrijfsleiders en particulieren nog Appelflautes krijgen wanneer ze hun facturen krijgen! Ik woon in Hongarije waar 5O% van de electriciteit wordt opgewekt met kernenergie! Er worden momenteel twee nieuwe reactoren gebouwd (ingebruikname 2026-2027)zodat het aandeel 75% zal zijn!

  2. Zon en wind is geen definitieve oplossing en zeker niet in de meeste delen van de EU. Als er noch wind, noch zon is dan hebben we een andere CO2-vrije bron van energie nodig en laat dat nu juist, de door Groen gehate, kernenergie zijn of waterstof. Helaas dit laatste vraagt dan weer veel energie om het aan te maken.

Plaats een reactie

Delen