Volgens de Franse krant Journal du Dimanche (JDD) houden politieke commentatoren er rekening mee dat president Emmanuel Macron de Assemblée nationale ontbindt. Dat hij zichzelf al langer in de voetstappen van De Gaulle ziet lopen, was al bekend. Nu zou hij dus ook een ‘De Gaulleke’ willen doen: het parlement ontbinden en hopen dat de Fransen hem een meerderheid geven.
“De vraag is niet langer te weten of er een ontbinding van het parlement komt, maar wanneer”, schrijft de JDD. Zijn partij, Renaissance, is er helemaal klaar voor. Stéphane Séjourné, algemeen secretaris, zegt dat “het ontbindingsprotocol” met “een gedetailleerde retroplanning” klaar ligt, en de partijkas voldoende gevuld is om de verkiezingen in te gaan. De strategie? De Fransen voor de keuze te plaatsen: orde of chaos. Het oogt mooi op papier, maar de werkelijkheid ziet er wellicht iets anders uit.
Geen werkbare meerderheid in het parlement
Emmanuel Macron probeert de geesten intussen klaar te stomen. Op 28 september liet hij zijn partij al verstaan dat hij niet opzag tegen een ontbinding, als de oppositiepartijen samen een motie van wantrouwen tegen zijn regering zouden stemmen. “Onze president heeft nu eenmaal middelen ter beschikking”, aldus zijn minister Olivier Dussopt op France 2. “Maar ik denk dat de Fransen dit niet wensen”, repliceerde Olivier Véran, woordvoerder van de regering en gedelegeerd minister bevoegd voor ‘Renouveau démocratique’ op France 3.
Macron probeert vooral de gematigde oppositie hiermee onder druk te zetten. Hij hoopt geen gebruik te moeten maken van de ontbinding van het parlement, want de uitkomst van nieuwe verkiezingen ligt absoluut niet vast. Hij wenst in elk geval de rangen van zijn meerderheid te sluiten: MoDem (christendemocratisch, 50 zetels) en Horizons (30 zetels) geven namelijk blijk van weerspannigheid in zijn regering, en blikken al vooruit naar de presidentsverkiezingen van 2027, waar Macron zich dus geen kandidaat meer kan stellen. Maar zelfs met de stemmen van deze meerderheid ontbreekt belangrijke steun. Zijn belangrijke minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, lonkte in het Grand Rendez-vous van Europe 1/CNews/Les échos met nadruk naar de gematigd conservatieve Les Républicains die – gelet op de desastreuze vorige verkiezingsresultaten – ook geen baat hebben bij nieuwe verkiezingen.
Rassemblement national is de vijand
Het is duidelijk dat niemand de olifant in de porseleinenkamer wil noemen, of bijna niemand. Want niet de linkse oppositie van NUPES is de gebeten hond, maar het Rassemblement national van Marine Le Pen en Jordan Bardella. In het televisieprogramma Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI liet Clément Beaune, Franse minister van Transport, wel eventjes het achterste van zijn tong zien: “Vijand nummer één in Frankrijk is het Rassemblement national”. Een weinig samenhangende meerderheid hoopt dat de mayonaise van ‘stabiele en veilige meerderheid’ bij de Fransen aanslaat. Als dat niet lukt, lijkt de ontbinding van de Assemblée nationale een mogelijke uitweg. Met mogelijk desastreuze gevolgen voor Macron en zijn partij.
Voor de volledigheid: De partij van Macron, Renaissance, heeft 170 zitjes van de 577 zetels in de Assemblée, MoDem 50 en Horizons 30. Les Républicains 62 en de Rassemblement national 89.