Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Nieuw rapport bezegelt lot Ventilus: bovengrondse hoogspanningslijn enige technisch haalbare optie

Anton Schelfaut

Een bovengrondse hoogspanningslijn in West-Vlaanderen is de enige technisch haalbare oplossing voor het Ventilusproject. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Duitse expert Dirk Westermann. De Vlaamse regering sprak in september af om op basis van dit rapport een definitieve keuze te maken.

Ventilus heeft tot doel om het West-Vlaamse elektriciteitsnetwerk te versterken en energie afkomstig van windmolenparken op zee aan land te brengen. De hoogspanningslijn zou dwars door de kustprovincie lopen, van Zeebrugge tot in Avelgem, al ligt het finale traject nog niet vast.

De bovengrondse hoogspanningslijn stuit op verzet bij buurtbewoners en lokale besturen. Ze zijn bezorgd over de gezondheidsrisico’s omdat Ventilus een luchtlijn met een transportcapaciteit van 6 gigawatt moet worden. Een ondergrondse Ventiluslijn zou volgens de burgerbewegingen de gezondheidsrisico’s aanzienlijk verminderen en het uitzicht niet verstoren. Maar het rapport van professor energietechniek Westermann, dat er kwam op vraag van de burgemeesters, bevestigt nu dat zo’n ondergrondse lijn onhaalbaar is omdat de vereiste technologie niet voorhanden is.

Ook de kostprijs pleit in het voordeel van een bovengrondse Ventiluslijn. Netbeheerder Elia becijferde dat een volledig ondergronds alternatief een kleine vijf miljard euro meer zou kosten. De Vlamingen zouden voor deze meerkost moeten opdraaien.

Definitieve beslissing

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) bevestigt op Twitter dat het nieuwe rapport aansluit bij dat van expert Guy Vloebergh. De liberaal noemt de bovengrondse optie “noodzakelijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen en het garanderen van de energiebevoorrading”. “Wat ons betreft moet het gesprek met de burgemeesters en de burgers vanaf nu gaan over de randvoorwaarden en de flankerende en compenserende maatregelen”, besluit hij.

De Vlaamse regering moet nu definitief de knoop doorhakken, maar cd&v lag tot op heden dwars. In tegenstelling tot coalitiepartners N-VA en Open Vld zijn de christendemocraten nog niet helemaal overtuigd van een bovengrondse Ventiluslijn. De meerderheid van de bezorgde West-Vlaamse burgemeesters is immers van cd&v-signatuur.

Eerder kwam de Vlaamse regering overeen om op basis van het rapport van Westermann een definitieve beslissing te maken. Dat kan al op de ministerraad van komende donderdag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Nieuw rapport bezegelt lot Ventilus: bovengrondse hoogspanningslijn enige technisch haalbare optie”

  1. Mijn oplossing: Graaf een kanaal langs het Ventilus-traject en leg de kabel daar in. Er liggen in de oceanen al duizenden kilometers hoogspanningsleiding die nooit problemen opleveren. Onze intelligentste energieminister ooit gaat er zelfs nog een laten aanleggen tussen Denemarken en België voor ettelijke miljarden. Misschien zou een dikke rioolbuis met water erin ook al kunnen volstaan ?

Plaats een reactie

Delen