Nultolerantie tegen politiegeweld blijkt dode letter: "Minister liegt tegen publieke opinie, pers en politie"

Vincent Houssin. Photo News

Binnenland politiek

Nultolerantie tegen politiegeweld blijkt dode letter: “Minister liegt tegen publieke opinie, pers en politie”

Anton Schelfaut

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) klopte zich in De Ochtend op Radio 1 op de borst dat er sinds zijn aantreden een volledige nultolerantie heerst tegenover geweld tegen de politie. Vincent Houssin, voorzitter van politievakbond VSOA, spreekt die bewering tegen.

De nultolerantierichtlijn die Justitieminister Van Quickenborne bij zijn aantreden invoerde voor agressie tegen de politie is dode letter. Althans, dat zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. Hij illustreert die bewering aan de hand van een incident op Waregem Koerse in augustus 2022, toen een agent tijdens een interventie het slachtoffer werd van fysiek geweld. Daarbij zou de man gewond zijn geraakt aan de knie, waarna een operatie zich opdrong. “Hij is al maanden werkonbekwaam en de revalidatie zou nog acht maanden duren, maar het parket seponeerde de zaak omdat de dader niet gekend zou zijn voor gelijkaardige feiten”, schetst Houssin. 

In navolging van politievakbond NSPV eist nu ook VSOA het ontslag van de minister. “Gezien het feit dat de minister ons beschuldigt van leugens, maar daarna zelf liegt, zien wij ons genoodzaakt om ons aan te sluiten bij de vraag om het ontslag van de minister van Justitie”, vertelt Houssin voor de camera van VRT NWS.

Nultolerantie

De politievakbonden lieten na de dodelijke mesaanval in Schaarbeek duidelijk verstaan dat ze zich in de steek gelaten voelen door Van Quickenborne. Ze stelden de “straffeloosheid” die heerst in Brussel en andere grootsteden voor daders van geweld tegen de politie en andere hulpverleners aan de kaak.

De minister maakt zich echter sterk dat geweld tegen de politie niet wordt geseponeerd. Dat komt volgens hem omdat hij in november 2020, een maand na zijn aanstelling, besliste om een nultolerantierichtlijn in te voeren voor alle geweld tegen de politie. “Zodra er geweld is met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid, wordt er niet geseponeerd en wordt dat vervolgd”, legt hij uit in De Ochtend op Radio 1.

In het kader van die richtlijn zou de minister aan alle Belgische korpschefs gevraagd hebben om gevallen van geweld tegen de politie, waarin niet systematisch wordt opgetreden, aan hem te melden. “Men heeft mij dat niet gemeld en men zegt dat het geweld wel degelijk strikter wordt opgevolgd”, schetst Van Quickenborne. “Dus wat de vakbond zegt, klopt niet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Nultolerantie tegen politiegeweld blijkt dode letter: “Minister liegt tegen publieke opinie, pers en politie””

  1. Korpschefs heulen mee met de politiek. Van hen zal het niet komen want zij hebben steun nodig ivbm hun benoemingen. Maar het echte probleem is dat het merendeel van het geweld van aanhangers ‘van de godsdienst van de vrede’ komt. Doortastend optreden zal er dus niet komen want politiek niet correct.
    Veel zeveren om niks te zeggen en een kaarsje branden voor de slachtoffers.
    Alles zal bij het oude blijven.

  2. Als 90% van de verkrachtingen geseponeerd worden is er een HEEL GROOT probleem bij justitie, hopelijk word hun dochter eens verkracht. Heel justitie moet omgevormd worden, menselijker en eerlijker, voor dat laatste wil ik zeggen niet discrimineren want velen zijn politiek geplaatst en vooral door de liberalen, zie in Antwerpen procureur generaal patrick vandenbruwaene. Q heeft de gevangenisstraffen ingekort met 6 maanden, net het tegenovergestelde wat de burger wil. Dat de politie gaat staken in de Wetstraat (en niet de burger pesten) en tot eind 2022 geen enkele boete meer uitschrijft, dan moet Q wel vetrekken.

  3. Deze mens denkt echt nog dat Q zich zou inhouden te liegen omdat het tegen een vakbond of tegen de politiek is. Hij liegt dagelijks tegen miljoenen Vlamingen. En de “korpschefs” die het tegenovergestelde beweren zijn er die door hem in plaats zijn gesteld en een bevordering op oog hebben, of schrik hebben ergens naar Brussel of erger hellhole Molenbeek te worden gemuteerd. Geen enkele Russische generaal zal ook iets zeggen wat Poetin niet graag hoort, geen enkele politiechef zal ook iets durven zeggen dat Q niet graag hoort. Met vivaldi is justitie en de media nog nooit zo gepolitiseerd geweest. Hoog tijd dat deze niet verkozenen van hun functie ontheven worden en dat er met een democratische meerderheid verkozen competente mensen op die posten komen.

  4. Men wil/kan niet optreden tegen dat gespuis omdat het anders ‘extreemrechts’ in de kaart zou spelen redeneren ze. Onze samen-leving is nu wel onleefbaar door de laksheid van die duurbetaalde onbekwame paljassen. Van politie en andere hulpverleners blijf je af!

  5. quickie,quickie toch,liegen is je tweede natuur.De bodyguards moeten stoppen om dat veeg lijf van quickie te beschermen,na twee dagen zijn we er vanaf.En in Kortrijk zal men verheugd zijn dat dit ventje verdwenen is,dan kan er een NVA of VB burgemeester komen,want die stad is even erg geworden als Molenbeek ,maar de blmauwe pers mag geen verslag uitbrengen dat negatief is over kortrijk.

  6. Nultolerantie tegen politiegeweld. Schaarbeek was een concreet geval en gelegenheid om de intentie (slogan) in parktijk om te zetten. Helaas is nogmaals gebleken dat nultolerantie niet op de agenda staat van het Brussels parket zelfs niet met een terrorist als belangrijkste speler. Nochtans beweren sommigen in de 7de dag het tegendeel. Mijn repliek: wanneer zien we de resultaten op het terrein? Mijn analyse: totale onverschilligheid bij de Vivaldi partijen (uitgezonderd MR) en gerecht voor thema’s als veiligheid van burgers en politie. Op papier fake intenties op terrein niets van te merken in concrete gevallen (zie Evere/Schaarbeek). Maw wie gelooft die pipo’s nog?

  7. Er was een wettelijke mogelijkheid om een procedure op te starten om de man die donderdagavond een agent neerstak in Schaarbeek gedwongen te laten opnemen. Dat zegt Ine Van Wymersch, procureur des Konings van het parket Halle Vilvoorde. “Parketmagistraten bevinden zich vaak op een moeilijk kruispunt tussen kiezen voor psychiatrische hulp of de gerechtelijke kaart”, stelt ze in “De zevende dag”. (Bron VRT). Een gemiste kans dus in hoofde van het Brussels Parket en tevens weerlegt deze versie de leugenfabriek van de minister van justitie, Vincent Van Quickenorne (OVLD).

  8. Een agent moet werkonbekwaam zijn vooraleer nultolerantie wordt toegepast door de parketten. Om te vermijden dat het zover komt moet je beginnen met verbaal geweld eveneens zwaar aan te pakken. We hebben allemaal meermaals op gezien wat de politie in o.a. Borgerhout allemaal te verduren kreeg en ze reageerden amper. Logisch dat de politie geen respect meer afdwingt. Het moet terug strenger, maar met de socialisten lukt zoiets niet.

Plaats een reactie

Delen