Ocean Viking: 26 van 44 door Frankrijk opgevangen minderjarige migranten na enkele dagen al verdwenen in illegaliteit

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Ocean Viking in Frankrijk: 26 van 44 minderjarige migranten na enkele dagen al verdwenen in illegaliteit

Carl Deconinck

Het grootste deel van de niet-begeleide minderjarige migranten die Frankrijk hebben bereikt met behulp van het omstreden ngo-schip Ocean Viking, is na enkele dagen al weggelopen uit het asielcentrum waar ze werden opgevangen.

Vorige week meerde het omstreden schip aan in de haven van Toulon. De Franse overheid is volop bezig met de verwerking van de asielaanvragen van de opvarenden. 60 migranten van voornamelijk Syrische, Soedanese en Eritrese nationaliteit hebben al asiel aangevraagd. 44 asielaanvragen werden afgewezen. 

Er waren ook 44 minderjarigen aan boord van het schip. Daarvan zijn er nu maar 18 meer over. Vijf van hen zijn meisjes, die van de jongens zijn gescheiden. Hoewel de Franse overheid voorzag in begeleiders, en medische en sociale zorg, namen de meeste anderen de benen. Voor hun vertrek hebben ze naar verluidt de diensten die voor hen zorgden wel vriendelijk bedankt.

(Lees verder onder de tweet.)

Illegaliteit

Jean-Louis Masson, voorzitter van de departementale raad van de Franse regio Var, vertelde aan Le Figaro dat drie minderjarigen al na één dag vertrokken waren. In totaal zijn nu al 26 jongeren weggelopen.

De meesten van hen zijn Eritreeërs die ervoor gekozen zouden hebben zich bij familie of vrienden in Duitsland, Noorwegen of Zweden te voegen. “We hebben geen macht om ze vast te houden”, aldus Masson. Volgens hem “zijn deze oudere tieners duidelijk in de illegaliteit getreden” door zo te handelen. Het is trouwens niet zeker of al die jongemannen effectief minderjarig zijn.

In Var vangt men momenteel 2.300 niet-begeleide minderjarigen op. Dat kost momenteel 20 miljoen euro per jaar. De dossiers van de resterende 18 personen van de Ocean Viking zullen moeten worden beheerd door het Centraal Directoraat van de Justitiële Bescherming van de Jeugd (PJJ), verbonden aan het Franse Ministerie van Justitie, zodra de medische onderzoeken zijn voltooid en hun leeftijd is bevestigd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Ocean Viking in Frankrijk: 26 van 44 minderjarige migranten na enkele dagen al verdwenen in illegaliteit”

Plaats een reactie

Delen