Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) steunt scholen die niet willen dat leerkrachten opzichtige tekens van religieuze overtuiging dragen. Hij reageert daarmee op de berichtgeving dat studenten die een lerarenopleiding volgen en een hoofddoek dragen steeds vaker geen stageplaats vinden.
Hogescholen botsen bij de zoektocht naar stageplaatsen steeds vaker op het hoofddoekenverbod. Dat zeggen de opleidingsverantwoordelijken van Odisee Hogeschool en de Arteveldehogeschool in Gent. Ook de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en de Thomas More Hogeschool in Antwerpen en Mechelen kampen met hetzelfde probleem. De huidige situatie is volgens hen onhoudbaar. Ze wijzen op een tweeledig probleem: enerzijds is er een lerarentekort, anderzijds zou het lerarenkorps geen weerspiegeling zijn van de samenleving.
Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman pleit ervoor om het hoofddoekenverbod af te schaffen, om zo het “gigantische” lerarentekort te dichten. “De regering Jambon zou iedereen die leerkracht wil worden daarin moeten aanmoedigen”, benadrukt ze. “In de plaats daarvan werpt ze drempels op voor duizenden gemotiveerde vrouwen die nog voor ze ooit kunnen starten hun onderwijsdroom alweer opbergen.”
(Lees verder onder de tweet.)
Religieuze overtuiging
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) noemt het op Twitter dan weer “perfect verdedigbaar” dat een school niet wil dat leerkrachten opzichtige tekenen van religieuze overtuiging dragen. “Ik steun die scholen voluit. Kandidaat-leerkrachten die de keuze van de school niet willen respecteren, hebben blijkbaar wel een hogere roeping dan lesgeven”, schrijft hij.
Die uitspraak is een doorn in het oog van viroloog Marc Van Ranst. “Je zou denken dat een minister van onderwijs die een hoofddoek belangrijker vindt dan de leerkracht die onder die hoofddoek zit, een hogere roeping heeft dan minister te zijn van alle leerkrachten”, sneert hij.
“Voor mij is het logisch dat een kandidaat-leerkracht zich aanpast aan de keuze van de school en niet omgekeerd”, besluit Weyts.