Onderwijsminister Weyts vindt hoofddoekenverbod op school "perfect verdedigbaar"

Ben Weyts. Photo News

Binnenland politiek

Onderwijsminister Weyts vindt verbod op religieuze tekens op school “perfect verdedigbaar”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) steunt scholen die niet willen dat leerkrachten opzichtige tekens van religieuze overtuiging dragen. Hij reageert daarmee op de berichtgeving dat studenten die een lerarenopleiding volgen en een hoofddoek dragen steeds vaker geen stageplaats vinden.

Hogescholen botsen bij de zoektocht naar stageplaatsen steeds vaker op het hoofddoekenverbod. Dat zeggen de opleidingsverantwoordelijken van Odisee Hogeschool en de Arteveldehogeschool in Gent. Ook de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en de Thomas More Hogeschool in Antwerpen en Mechelen kampen met hetzelfde probleem. De huidige situatie is volgens hen onhoudbaar. Ze wijzen op een tweeledig probleem: enerzijds is er een lerarentekort, anderzijds zou het lerarenkorps geen weerspiegeling zijn van de samenleving.

Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman pleit ervoor om het hoofddoekenverbod af te schaffen, om zo het “gigantische” lerarentekort te dichten. “De regering Jambon zou iedereen die leerkracht wil worden daarin moeten aanmoedigen”, benadrukt ze. “In de plaats daarvan werpt ze drempels op voor duizenden gemotiveerde vrouwen die nog voor ze ooit kunnen starten hun onderwijsdroom alweer opbergen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Religieuze overtuiging

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) noemt het op Twitter dan weer “perfect verdedigbaar” dat een school niet wil dat leerkrachten opzichtige tekenen van religieuze overtuiging dragen. “Ik steun die scholen voluit. Kandidaat-leerkrachten die de keuze van de school niet willen respecteren, hebben blijkbaar wel een hogere roeping dan lesgeven”, schrijft hij.

Die uitspraak is een doorn in het oog van viroloog Marc Van Ranst. “Je zou denken dat een minister van onderwijs die een hoofddoek belangrijker vindt dan de leerkracht die onder die hoofddoek zit, een hogere roeping heeft dan minister te zijn van alle leerkrachten”, sneert hij.

“Voor mij is het logisch dat een kandidaat-leerkracht zich aanpast aan de keuze van de school en niet omgekeerd”, besluit Weyts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Onderwijsminister Weyts vindt verbod op religieuze tekens op school “perfect verdedigbaar””

  1. Proficiat minister Weyts perfect gesproken. Nu nog beslissen met de Vlaamse regering dat de hoofddoek ook uit het straatbeeld moet verdwijnen. Ze zullen het dan snel gewend zijn dat ze zich eindelijk ook kunnen tonen zoals elke Vlaamse vrouw zich toont. In Vlaanderen is dat niet meer dan normaal. Iedereen gelijk voor de wet. In heel wat islamstaten worden onze vrouwen ook verplicht om een hoofdoek te dragen als ze daar komen. Wel hier geen hoofddoek maak dat maar snel verplicht voor iedereen, NVA zal er veel stemmen mee winnen.

  2. Ach, het walgelijk ranzig trekt zen bek ook nog is open, waarschijnlijk krijgt ‘het’ te weinig aandacht zekers. En wat betreft Weyts, als het goed is mag het ook gezegd worden, hierin heeft hij volkomen gelijk, geen kopvodden in ‘ons’ eurocircus.

  3. Hoeveel leerkrachten zijn er tekort?
    Hoeveel gediplomeerde leerkrachten-moslima’s zijn er die absoluut hoofddoek willen dragen en die een voldoende diploma Nederlands hebben?
    En maak dan eens de aftreksom!
    O, ja, juist…

  4. Vanmorgen op de radio hoorde ik iemand van zo’n hogere school verklaren dat de hoofddoek voor de meisjes een bewijs van hun eigen identiteit is. Nou, nou, ik dacht dat in deze politiek-correcte woke-tijden het woord identiteit verfoeid dient te worden want wordt enkel gebruikt door racistische “witte” mensen? Moslims mogen dit dus wel claimen!

  5. Terecht want we leven niet in aan Vlaams Emiraat van Saoudie-Arabië , Mecca maar in ONS Vlaanderen, toekomstige “Vlaanderen Vrijstaat” binnen ONS Fort Europa, ONS legaat aan ONZE telgen !

  6. Waarom laat men gesluierde meisjes toe in de opleiding tot leerkracht. De meeste mensen in het België van voor de omvolking zijn grootgebracht in een op Christelijke zeden gestoelde gemeenschap. Dat heeft steeds goed gegaan en ik zie niet in waarom een bende oorlogszuchtige en twistzieke Moslimadepten deze toestand van sociale vrede, die alleen maar welvaart bracht, deze situatie moeten wijzigen. Ik woon liever in een Westerse cultuur zoals we die op ‘buiten’ vinden, dan in een stedelijk moslimgetto, dat men in elke stad terug vindt. Dat Van Ranst dan daar gaat wonen ipv in zijn gegoede buitenwijk.

  7. Dus in mijn hoedanigheid van “Flying Spaghetti Monster” zeloot mag ik dus niet met een pasta zeef op mijn kop paraderen ondanks het feit dat er toch “Vrijheid van Religie” in ons land geldt ! De Wet staat blijbaar boven elke godsdienst.

  8. Leerkrachten te kort ? Vraag eens na bij die leerkrachten die het onderwijs hebben verlaten waarom ze dat hebben gedaan. En het ligt niet aan de gedisciplineerde Vlaamse leerlingen !

  9. Van Ranst, verplegend personeel past zich toch ook aan door zich te vaccineren?

    Ik stel voor dat Van Ranst een parade organiseert in Qatar.
    … En we 20 jaar moeten onderhandelen om hem vrij te krijgen.

  10. Blijkbaar beseft Dhr Van Ranst nog altijd niet dat bij die vrouwen de religie prioritair is over hun ‘roeping’ om les te geven.Ik ben benieuwd of hijzelf een persoon met rechts-conservatieve achtergrond zou aanwerven voor zijn labo.Waarschijnlijk komt iemand met een Vlaamse Leeuw sticker op zijn wagen er NIET in,ondanks de capaciteiten.
    Hypocriet links ventje!

Plaats een reactie

Delen