Uncategorized

Overleeft Poetin de oorlog in Oekraïne?

Michaël Vandamme

Dankzij een mix van beschuldigingen en leugens weet Vladimir Poetin zich te handhaven, maar toch groeit de ontevredenheid met de dag. Ook in de presidentiële entourage. Volgens de meeste waarnemers is dit echter onvoldoende om een coup te vrezen. Groter is het risico op een regimecrisis op een iets langere termijn. Het is alvast een scenario waar het Westen zich bewust van moet zijn.

Bepaalde historische parallellen zorgen ongetwijfeld voor een onwennige sfeer in het Kremlin. Sinds het midden van de negentiende eeuw was er in Rusland steevast een chronologie van militaire nederlagen en belangrijke politieke omwentelingen. Zo was de afschaffing van de slavernij één van de gevolgen van de Krimoorlog enkele jaren eerder. De revolutie van 1905 volgde dan weer op de nederlaag tegen Japan. En wat die andere Vladimir, ‘nom de plume’Lenin, teweegbracht na de instorting van het Russische front tijdens WO I is afdoende gekend. De verklaring is complexer, maar niet lang nadat de oorlog in Afghanistan op een sisser afliep, volgde het einde aan de Sovjet-Unie, een gebeurtenis die, pro memorie, door Poetin zelf als “de grootste geopolitieke ramp van de 21ste eeuw” omschreven is. En dan heb je Oekraïne waar de verwachte succesvolle blitzcampagne uiteindelijk een eerloze vernedering werd. Aanvankelijk ging het over de “demilitarisering” van het land, het discours radicaliseerde tot “denazificatie” en zopas – dit is geen grap! – tot een oorlog “tegen het satanisme”.

Goede overlevingskansen

Abstractie makend van een (nucleaire) escalatie, zal het Russische grondgebied wellicht ongeschonden uit dit conflict komen. Deze keer geen operatie ‘Taifun’ die de Wehrmacht tot op 100 km van Moskou bracht      – alleen doet dat geen afbreuk aan het militaire falen -, wat bij de elite voor steeds meer openlijke ontevredenheid zorgt. En dat voedt de vraag of Poetin dit (politiek) kan overleven.

Ook hier kan men historische parallellen zoeken. Uit een onderzoek van de academici Chiozza en Goemans, gepubliceerd in 2000 in het ‘Journal of Conflict Resolution’, blijkt dat dictators best wel kans maken een militaire nederlaag te boven te komen. Ze onderzochten alle oorlogen uit de periode 1919 tot de millenniumwende en concluderen met een overlevingskans van 50 procent. Wie bovendien het eerste jaar overleeft, zal wellicht voor een langere periode gebeiteld zitten. Typevoorbeeld is Saddam Hoessein die na verpletterd te zijn in Koeweit, zijn bevolking nog twaalf jaar kon terroriseren. Maar terug naar Oekraïne.

Gevreesde implosie

De vraag rond Poetins overleven is onlosmakelijk verbonden aan de waarschijnlijkheid van een putsch. De groeiende ontevredenheid is een feit, maar de complexiteit van het regime is dat evenzeer. Doorheen de jaren bouwde de Russische leider een web van organisaties uit die elkaar bespioneren, net als een omgeving met vele schatplichtigen die tegen elkaar worden uitgespeeld. “De criticasters zijn te verdeeld”, legt Andreï Kolesnikov van de Carnegie Stichting uit. “Ze zijn bang van Poetin en van elkaar. Het verschaft de Russische president voldoende macht om het risico van een staatsgreep af te wimpelen.”

Zelfs als deze veronderstelling blijkt te kloppen, is Poetin, maar ook vele anderen, niet uit de gevarenzone. In een artikel voor Foreign Affairs wijst Daniel Treisman, co-auteur van ‘Spin Dictators – The Changing Face of Tyranny in the 21st  Century’, op een ingrijpender risico. “Een implosie van het regime is waarschijnlijker dan een coup”, luidt de baseline van zijn bijdrage. Het land kampt met tal van economische, sociologische en zelfs psychologische problemen. In het Russische systeem zitten veel gebreken die zich naar de toekomst toe steeds scherper zullen aftekenen. Wordt dit bewaarheid, dan dreigt pas echte chaos, wat – en dat is een reële vrees in internationale kringen – Moskou nog meer onder Chinese invloedssfeer zal brengen. Het is een recurrent aandachtspunt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Michaël Vandamme (°1974, Brussel) is medewerker aan de rubrieken Buitenland en Geopolitiek. Hij studeerde rechten, filosofie en internationale betrekkingen. Beroepshalve is hij redacteur en voormalig hoofdredacteur van een aantal vakbladen.

4 gedachten over “Overleeft Poetin de oorlog in Oekraïne?”

  1. ik ben al 50 jaar trouwe lezer van pallieterke en woon in Hongarije en wat een nonsens dat ik lees en hoor van de westerse pers is lachwekkend en nu ook in het pallieterke de russen zijn zich klaar aan het maken voor de genadeslag voor Oekrainie die door Amerika feitelijk de oorlog begonnen zijn en dat de Oekrainse soldaten met duizenden afgemaakt worden voor dat aan het front komen door da zware artillerie,raketten en vliegtuigen word zedelijk verzwegen en wat ik en vele anderen het ergste vind is dat Zelleski niet wil onderhandellen met Rusland onder inpuls van Amerika tot de laatste soldaat is afgeslacht dat is de realiteit

  2. @ André Lauvrijs. Deze oorlog draait over de samenzwering tussen twee imperialisten, Zelenski en president Biden, om de NAVO uit te breiden richting Moskou. Op 31 januari 1990, verklaarde de West-Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Hans Dietrich Genscher:” De veranderingen in Oost-Europa en de processus tot de Duitse hereniging, mogen de Russische veiligheidsbelangen niet bedreigen”. De belofte om de NAVO niet uit te breiden naar het Oosten is in geen enkel verdrag voorzien, wel mondeling gedaan, door kanselier Kohl en James Baker, minister van Buitenlandse Zaken (VSA), tot drie maal toe, aan Mikhaïl Gorbatchev.Baker verklaarde op 18 mei 1990: “Ik wilde duidelijk maken dat onze (NAVO) politiek niet beoogt Oost-Europa te scheiden van de Sovjet-Unie. Vanaf nu zijn we vastberaden om te bouwen aan een stabiel Europa, en dat willen wij doen met U (SU). Bij bezoek van een delegatie Sovjet parlementairen in Brussel in juli 1991,verklaarde Manfred Wörner, toenmalige secretaris-generaal, dat de NAVO raad zelf tegen een uitbreiding naar Oost-Europa was. Anno 2022 gedraagt het Westen zich als een bende pyromanen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

  3. In geen enkel land van de wereld zou een loser partij als de liberale OVLD de premier kunnen leveren. Hoe is dat mogelijk? Mogelijk zijn Russen even dom/corrupt dan de Vlamingen en de Walen/Brusselaars. Als in Vlaanderen een oppositiepartij electoraal succes boekt spreekt men van een zwarte zondag. Hoe valt die demagogie te verklaren?

Plaats een reactie

Delen